2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Biztosítások

Az a célom, hogy segítsek nektek a biztosítási formák és buktatóik közt eligazodni.

[ ÚJ TESZT ]

Utószó

Végül egy pár általános infót mondok, amit jó ha tudtok:

- Megtakarításos életbiztosítás tartamát úgy határozd meg, hogy akkor járjon le amikor szükség lesz a pénzre. Inkább korábban járjon le mint később. Ha lejárat előtt akarod kivenni, akkor nem kapod meg a teljes megtakarításod, csak valamekkora hányadát(visszavásárlás).
Ez a hányad az évek előrehaladtával folyamatosan nő. Tartam végén 100%. Sajnos találkoztam cseles életbiztosítással, ahol azt írják, hogy két év után már 100%-on visszavásárolható, ami megtévesztő lehet a felületes olvasó számára, de ott is rá kellett jönnöm hogy az első 2 éves díjnak a nagyobbik felét levonják egyéb költségnek. Tehát annál sem célszerű ilyen korán visszavásárolni. Ugyan nem ismerem az összes biztosító termékét, de valószínűleg egyiknél sem éri meg, ezért ha az üzletkötő ilyennel érvel, akkor éljél az alapos gyanúval, hogy hazudik. Ilyenkor el kell olvasni a teljes feltételszöveget figyelmesen. Ha nem találod meg a turpisságot, szólj nekem, mert én szeretem a kihívásokat és szívesen megkeresem.

- Megtakarításos biztosításnál az első 2 évben nem tudsz csinálni semmit a biztosítással. Addig muszáj fizetni különben mindenféle szolgáltatás nélkül megszűnik.

- 2 év után a legtöbb biztosításnál lehet kérni a díjfizetés szüneteltetését. Ilyenkor a tartam megmarad és a befizetett pénz is ugyanúgy be van fektetve csak nem kell újabb megtakarítást elhelyezni. Ezt célszerű választani egy esetlegesen előforduló pénzzavar esetén. Új szerződés kötése estén olyan biztosítást válasszatok, aminél lehet ezt a szolgáltatást kérni, mert ennek hiányában csak a visszavásárlással lehet élni.

- Befektetésnek nem célszerű kötni. Meggazdagodni ebből nem fogsz! Egyszeri díjas életbiztosításokat nem említettem mondjuk eddig. Ezek lehetnek jó befektetések, de itt sem a meggazdagodásról beszélünk, hanem legfeljebb a banki kamatnál egy kicsit nagyobb hozamról életbiztosítási védelem mellett. Ezek sokszor tőkevédettek, hogy bukni ne lehessen velük, de mivel kockázatos értékpapírok is vannak a befektetésben nagyobb hozampotenciállal rendelkeznek.

-Ha mégis tetszene egy folyamatos megtakarításhoz kínált befektetési konstrukció, (és megbizonyosodsz róla hogy igazat mond az üzletkötő :D ), de a lejárata egyik célodhoz sem igazodik (mert mondjuk fix tartamos és nem te választod), akkor maximum olyan céllal javaslom a megkötését az adott megtakarításnak hogy ne költsed el másra a pézed. Sok ember elkölti minden hülyeségre a pénzét, ha van, de ha nincs, akkor megvan nélküle. De ilyenkor is érdemesebb keríteni valami hosszabb távú célt és annak egy részeként tekinteni rá. Tehát ha lehet, akkor ne az legyen az egyetlen cél, hogy ne költsed el másra (ettől függetlenül sokan megkötik ezért, csak ezekből van a legtöbb értéken aluli visszavásárlás és sok panaszkodó ügyfél).

- Ha azért kötöttél unit link életbiztosítást mert a hiteledhez kötelező volt, akkor sétáljál be szépen a bankba a papírjaiddal és mutassad meg a kedves ügyintézőnek. Kérd meg szépen, hogy mutassa meg, hogy hova van leírva hogy kötelező volt megkötni. Megsúgom, hogy nem fogja tudni megmutatni mert nem lesz benne (99%). Valószínűleg csak egy plusz szerződést akart kötni a kedves ügyintéző, amiből pénze van. Klasszikus és kockázati életbiztosítást előfordulhat, hogy előír a bank hogy kötelező kötni, de unit-linkest, ahol te választasz befektetést olyan nagyon ritkán fordul elő. Klasszikus lehet kombinálva a hitellel, mert ott van egy garantált biztosítási összeg, Ami belemegy a hitel törlesztésébe, ha lejár a bizti, vagy ha haláleset van. A kockázati életbizti csak halál esetén megy bele a hitelbe. Ha tehát unit-linkesed van hitelhez, akkor élj a gyanúval, hogy átvertek. Ez akkor a legkellemetlenebb, ha ismerős intézte/kötötte. Ebben az esetben agyaljad meg jól, mert 99% hogy szándékos hazugság volt. Ettől függetlenül azt mondom, hogy ne szüntesd meg a unit linkes biztid, hanem fogjad fel úgy, hogy már egy rakat pénzt félreraktál a jövőbeli céljaid eléréséhez. Eddig is tudtad fizetni, akkor fizessed ezután is. Ne az legyen, hogy elköltöd ezt a pénzt minden hülyeségre, amikor nem rég írtam, hogy milyen rengeteg pénzt kell félrerakni az egyes dolgokra.

- A biztosítások jellemzően éves díjfizetésűek amit havi részletekben is lehet törleszteni. Ez a casco és lakásbiztosításnál hangsúlyos, mert év közben nem lehet felmondani a biztosítást. Ha év közben mész át másik biztosítóhoz az említett biztosításoknál (és nem fizeted a régid), akkor elvileg a biztosító bíróságon behajthatja az évfordulóig esedékes díjakat. Ami kellemetlen meglepetést eredményezhet. Jellemzően nem szokták behajtani és csöndben tudomásul veszik a biztosítók hogy így jártak, de nem mindegyik! Hivatalosan ha váltani akarsz, akkor évforduló előtt 30 nappal kell hogy beérkezzen a biztosítóhoz a felmondás és az eredményezi a rendes megszűnést. A casco biztosításoknál ilyenkor adnak kártörténet igazolást és ezt elfogadják jellemzően majd az új biztosítónál és így átviheted a casco bónuszt is.
A megtakarításos életbiztosításnál is érdemes lehet az éves díjfizetést választani. Ez azoknak lehet jó akik nem tudnak minden hónapban X forintot félrerakni mert olyan a munkájuk, hogy csak bizonyos időszakonként jut nagyobb pénzhez és közte pedig abból van el. Ilyenkor ha az ember kap pénzt akkor befizeti az egy éves díjat és legalább megnyugszik hogy most 1 évig nem kell vele foglalkoznia. Sokszor össze tud az ember szedni százezer forintot is egy-két hónap alatt ha összehúzza magát és ha éves díjfizetése van az embernek akkor már úgy készül az új befizetésre hogy az előtte lévő egy két hónapban arra gyűjt.
Sokan gondolják hogy egyszerűbb úgy gyűjtögetni hogy az ember befizeti egy számlára a pénzt. Ezzel két probléma szokott lenni. Egyik hogy sokszor keres valami kifogást az ember, hogy most miért nem fizet be oda és ezért nem gyűlik a pénz, a másik pedig, hogy ha be is fizeti az ember, akkor az első kisebb problémánál kiveszi a pénzt és akkor megint ott van, hogy nem gyűlik össze a tervezett pénz. A biztosítás az úgymond kötelez rá hogy takaríts meg és csak, akkor vegyél ki belőle ha tényleg nagy probléma van.

Egyelőre ennyi hasznos dolog jutott az eszembe. Remélem hogy sok ember fog tudni valamit hasznosítani az első írásomból, még ha a rengeteg utólagos szerkesztés miatt kicsit talán kusza is lett.
Ha valakinek kérdése van, mert nem érthető valami, akkor a fórumban is szívesen válaszolok a kérdésekre.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.