2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Biztosítások

Az a célom, hogy segítsek nektek a biztosítási formák és buktatóik közt eligazodni.

[ ÚJ TESZT ]

Kockázati életbiztosítás

Kockázati életbiztosítás:

Ezzel a biztosítással tudsz felkészülni a váratlan események bekövetkeztekor felmerülő nagyobb kiadásokra.
Például egy halál esetén ott van rögtön egy temetés költsége, majd jönnek a további gondok, hogy a családban egyel kevesebb kereső van és mint tudjuk a magyar fizetéseknél jellemzően egy fizetésből nehéz kijönni.

Különösen igaz ez arra az esetekre amikor már beállt a kétkeresős családmodell. Ehhez van felvéve a hitel, illetve ehhez van igazítva a többi kiadás is. Egy esetleges halál esetén az a baj, hogy annyira nem lehet összehúzni a nadrágszíjat, hogy egy ember fizetését meg tudjátok spórolni.Ezért lényeges, hogy akinek van hitele az rendelkezzen egy kockázati életbiztosítással. Ha kétkeresős családmodell van, akkor a biztosításban mindkettő kereső fél szerepeljen biztosítottként!

Sokan keverik a biztosításnál az alábbi kifejezéseket ezért inkább leírom a lényegét (konkrét biztosítási feltételekben természetesebben részletesebben van leírva):
- szerződő: aki fizeti a biztosítás díját.(bárki lehet. nem vonatkozik rá semmilyen védelem);
- biztosított: akivel ha valami történik, akkor fizet a biztosító (jellemzően a biztosításoknál a szerződő, biztosított is egyben, de ez nem törvényszerű). Sok biztosításnál nem csak egy biztosítottat lehet jelölni. Tehát egy szerződés vonatkozhat mindkettő kereső félre;
- kedvezményezett: Semmilyen védelem alatt nem áll! Egyedüli szerepe hogy ő kapja a pénzt, ha a biztosított(ak)al történik valami. Nagyon sokan rosszul értelmezik és azt hiszik hogy azért mert kedvezményezettként meg van jelölve a fiuk, akkor rá is vonatkozik valami védelem. Ez nem így van.
Kedvezményezettből is lehet többet megjelölni és meg is lehet határozni hogy ki menyit kapjon(milyen arányban) a pénzből ilyenkor.

Az alap kockázati életbiztosítás jellemzően csak halál esetén fizet. Ehhez lehet úgy nevezett kiegészítő biztosításokat kérni, ami kibővíti a kockázatot több biztosítási eseményre.

Biztosítónként változik, hogy miből lehet választani, de jellemzően a következő eseményekre lehet plusz kiegészítő térítést kérni:
- rettegett betegség diagnosztizálása (szívinfarktus, agyvérzés,rák egyes fajtái,stb.);
- kórházi napi térítés;
- műtéti térítés;
- táppénz kiegészítés;
- rokkantság;
- baleseti többletszolgáltatások (halál/rokkantság/napi térítés).

Ezek a kiegészítők mind külön fizetnek. Tehát ha kötünk egy rettegett betegség kiegészítőt 1 millió forintra, akkor ha történik egy szívinfarktusunk, a biztosító kifizeti az 1 millió forintot, de a fő kockázati haláleseti szolgáltatás megmarad. Tehát ha később megtörténik a haláleset, akkor pluszban fizet az eredeti alap biztosítás.

Amire figyelni kell, hogy a meglévő egészségkárosodással kapcsolatban már nem fizet a biztosító. Tehát amikor meghallom az ügyféltől, hogy azért kötött valamilyen biztosítást, mert hamarosan megy műtétre, akkor a hajamat tépem.
A biztosító nem jótékonysági intézmény, mint tudjátok. Tehát egy kis pénz befizetésére nem ad ajándékba nagy pénzt. Ezért is kell általában egészségi nyilatkozatot kitölteni, hogy a biztosító lássa mekkora a kockázat. Mekkora eséllyel kell neki fizetni.
Érdemes tudni, hogy jellemzően fél év várakozási idő is van az életbiztosításoknál ugyanilyen okból. Tehát ha szerződéskötéskor még nem tudod, hogy menned kell pl műtétre, de egy pár hónap múlva rosszul érzed magad és elmész orvoshoz és kiderül, hogy kell akkor sajnos még nem fog fizetni ugyancsak a biztosító.
Természetesen az is mindig le van írva a feltételszövegbe, hogy ha haladéktalanul nem fordulsz a problémáddal az orvoshoz, akkor ugyancsak nem fizet. Tehát nem lehet simán kivárni a várakozási időt, majd később megyek el dokihoz, vagy a műtét időpontját átrakjuk a várakozási idő utánra.

Baleseti szolgáltatásoknál természetesen nincsen várakozási idő. Tehát ha egy hónap múlva történik egy baleset, és amiatt kell műteni, akkor már fizet a biztosító a fél év letelte előtt is.

Sokan abban a hitben vannak, hogy a baleset biztosításuk életbiztosítás, ami ugyancsak hiba. Nem szabad összekeverni, mert természetesen egyik baleset biztosítás sem fog egy rákműtétre fizetni.

Sokszor amikor rákérdezek, hogy van e az ügyfélnek életbiztosítása akkor jön, hogy van és mindenre fizet. Sőt még megtakarítás is van benne. Jellemzően ezekben nem szokott lenni szinte semmi. Max egy-két kiegészítő. Itt is természetesen érvényes, hogy a biztosító csak arra fizet ami le van írva. Attól hogy van egy baleset biztosításunk attól még nem biztos, hogy fizet egy csonttörésre vagy baleseti műtétre. Ezeknek külön le kell írva lennie a kötvényen, hogy mennyit fizet az egyes esetekben.

Saját példám: Tavaly volt egy balesetem, amelyben se nem tört csontom se nem kellett befeküdnöm a kórházba, se nem kellett műteni , mert csak egy részleges bokaszalag sérülés volt, ezért a szokványos baleset biztosítások erre nem fizettek :(.
Cserében viszont több mint egy hónapig otthon voltam baleseti táppénzen, mert sétálni nem igen tudtam. Ehhez olyan baleset biztosítás kellett volna, ami fizet baleseti táppénz kiegészítést. Létezik olyan csak kevés embernek van, mert jó drága és jellemzően van valamennyi önrész is kikötve. Az önrész jellemzően a kórházi napi térítésnél is van. Azt meg kell kérdezni az adott biztosítási ügynöktől, hogy hány nap, (de inkább mutassa meg a feltételszövegben :D ) mert csak az adott napszámot túlhaladva fizet a biztosító. Tehát ha 6 napos önrészes a biztosításunk, akkor ha hétfőn bemegyünk és pénteken kijövünk a kórházból, akkor még arra nem fizet :(.

Amire a sportolóknak figyelni kell ezeken kívül, hogy a legtöbb sportsérülésre az átlagos biztosítás alapból nem fizet. Tehát ha ilyenre akarunk kötni biztosítást, akkor az ügynök figyelmét hívjuk fel erre külön. Mert vagy külön pótdíjért bevállalja a biztosító vagy másik biztosítási terméket fog ajánlani, mint amit alapból ajánlott volna.

Kockázati életbiztosításnál általában van egy tartam amire a biztosító vállalja a kockázatot.Ha ez a tartam lejárt, akkor már nem fizet a továbbiakban semmit a biztosító és szembesülünk vele leggyakrabban, hogy fölösleges volt az egész. Tehát ha nem történik semmi olyan, amire kötöttük a biztosítást, akkor ez egy ablakon kidobott pénz volt.

Ezért célszerűbb egy megtakarítással kombinált életbiztosítást választani, amely ha nem történt semmi tragédia akkor is fizet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.