2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Apple PowerBook G4 újraélesztés

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Milyen egy Apple notebook belülről?

[ ÚJ TESZT ]

Milyen belül?

A tetőt levéve elénk tárul az alaplap, az akku helye, a HDD, a DVD helye (ez már nem volt benne, mert a tulaj kivette - nem kellett a felélesztéshez - valamint a rengeteg kábeles átvezetés. Hangszóróból is feltűnően sok van, "mély" és magas"sugárzók is előfordulnak benne, biztos jobban szól mint egy mezei laptop sztereó hangszórói, bár szerintem 1" átmérőjű, 0,1W-os hangszórók maximum fejhallgatóba valók.
Mint látható, a gépben két ventilátor van. Sajnos nem sokat járattam, de nem tűnik hangosnak, valószínűleg az alumínium ház is sokat segít a hűtésben. Érdekes, hogy a ventilátorok hátrafelé fújják ki a levegőt... ahol a kijelző pereme részben lefogja a hűtőnyílásokat. Nem tudom mennyire szokott baja lenni a Powerbookoknak a melegedéstől, de úgy tűnik elég így is.

Tető nélkül [Nagyban]

Nem voltam otthon az Apple világban, így az alaplapon elég nehéz volt beazonosítani az egyes alkatrészeket. A gép lelke, mint kiderült, egy 1.5 vagy 1.67GHz-es PowerPC processzor (2005-ös gép, még nem Intel processzoros), és mivel ez egy DDR RAM-os példány (512Mb 333MHz-es RAM volt benne), valószínűleg egy Gf5200GO GPU, 64Mb RAM-mal felel a megjelenítésért. Furcsa volt a 80Gb-os Fujitsu winchester. Az optikai meghajtó hozzám nem jutott el, de vagy DVD-olvasó-CD író combo, vagy egy 4x DVD író volt benne, természetesen slot-in kivitelben.

Először ki kellett deríteni, mi füstölt a gépben. A tulaj mutatott a félig szétszedett gépben egy alkatrészt, ami biztosan füstölt. Mint kiderült, ez a bal oldali fényérzékelő dióda volt, egy kis lencsével - látható is, hogy a dióda felületén van egy sérülés. Mindenesetre a DC panelt (többek között a tápellátásért is ez felel) ki kellett venni, mert lehetséges volt, hogy azon is elfüstölt valami. Ehhez viszont ki kellett venni az alaplapot, és szétkötni mindent a gép bal oldalában.

Először a bal oldalról bontottam le a DC panel fölül mindent, kábeleket, hangszórót, fényérzékelőt, aztán a hangszórót és a fényérzékelőt jobb oldalon is (fényérzékelő ott is van, azon is látszott, hogy tönkrement...) Minden kábel kartonszalaggal volt rögzítve, mondjuk nem vagyok benne biztos, hogy sok szükség volt rá, de jelzi, hogy az Apple biztosra akart menni, hogy ne csússzon ki egyik kábel sem.
A kábelek után az alaplap összes csavarját kicsavarva, kijött nagy nehezen az alaplap is.

[A gép alaplap nélkül]

Alatta a két ventilátort tartó, és egyben a melegedő alkatrészek hűtését biztosító keretet találjuk. A két ventilátor között látható a hőátadó dolgok nyoma... a bal oldali folt a processzor hűtéséé, középen egy szilikongumi viszi át a chipset hőjét a keretre, jobb oldalt pedig a grafikus modul szilikonból épített hőátadó felülete. Elég keményre kötő anyagot használ az Apple, ha egyszer összerakták a gépet, és megkötött, gondolom nagyon jó hőátadást biztosít, de szétszedés után érdekes lehet, hogy mennyire romlik le a hűtés...

Az alaplap [Nagyban]

Az alaplapon szétnézve, nem sok ismerős dolog látható. A felső részére került az apróbb alkatrészek nagy része, meglehetős zsúfoltságban. Az alaplap alján a bal alsó sarokban látható a processzor, felette a tápáramköre. A processzortól jobbra van a chipset IC, ettől jobbra pedig a grafikus modul, ami egy külön NYÁK, az alaplapra ültetve, rajta a GPU, és a RAM-ok -ötletes megoldás, így a gyártás során tetszőleges videokártyával készülhet a gép. A chipsettől felfele a más notebookokból ismerős SODIMM DDR RAM foglalatok vannak, teljesen hétköznapi modulok rakhatók beléjük. Az alaplap egyébként jól integrált, kevés nagyobb egység található rajta.

A DC panelt viszont ezután még mindig nem lehetett kivenni. Ehhez a ventilátorok keretét kellett volna először kicsavarozni, de én csak a bal oldali csavarokat csavartam ki, ezután már meg lehetett annyira emelni, hogy a DC panelhez hozzáférjek.

[A DC panel, láthatóan sértetlen]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.