2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Acer Aspire 3050 szerelés

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az Acer gépekről nem vagyok jó véleménnyel, ám ez a noti kivételesen tetszett...

[ ÚJ TESZT ]

Az Acer gépeket sokan nem tartják túl jónak, többek között én sem, de szerencsére az Acernek is akadnak jó pillanatai, ha nem is mindig a felsőkategóriában. Az Aspire 3050 ilyen gép, meglepően logikusan összerakva.

A 3050-es elég egyszerű hibával került hozzám, méghozzá a tápaljzatot törte össze a tulajdonos (a közepéből kitört a tüske...). Persze az aljzat a notebookoknál szokásos módon minden, boltban kapható aljzattól eltérő külső- és belső átmérőjű. Így valószínűnek látszott a töltő dugójának cserje is.

A probléma maga

A probléma

Nagyban

A gép egy 15"-os típus, nem szubnotebook, de elég könnyű ahhoz, hogy mindennapi használatra magával vihesse az ember. A felszereltsége még gyártása idején is maximum átlagos volt, egy AMD
Mobile Sempron 3600+ a lelke, 512Mb RAM társaságában. A winchestere 80Gb-os, SATA csatolós, a chipset ATI 1100, ebbe integrált a VGA kártya is. A gép sebességével egyébként ehhez képest semmi gond, persze elférne benne 1Gb RAM, de Windows XP-vel (ez volt rajta) így is használható.

Szétszerelés

A gép szétszedése meglepően könnyű volt, bár a tápaljzathoz . Az aljáról a csavarok kicsavarása után levehetőek a takarólemezek, elénk tárul a hűtő egy része, a RAM modulok, és a Mini-PCIE WIFI modul. A DVD meghajtó a nagy takarólemez alatt levő kis fül segítségével tolható ki a gépből. Egy másik takarólemez alatt van a HDD, ezt is ki kell szedni. A kijelző előtt található egy műanyag panel a bekapcsológombbal, amit csavarok hiányában egyszerűen felfelé meghúzva felemelhetünk, így hozzáférünk a billentyűzetet tartó csavarokhoz, és a kijelző tartócsavarjaihoz is. A billenytűzet a szalagkábel kihúzása után levehető. A kijelzőt is le kell venni, a kábelei kihúzása után. Ezután a gépet a hátára fordítva egyszerűen levehető az alja, amelyben benne marad az alaplap. (Az S-Video csatlakozóra kell csak figyelni, ez könnyen kiszakadhat.) Ezt három, külön jelölt csavar tartja a helyén.

Tető nélkül

Nagyban

Ráadásul a gép belseje nincs is agyonbonyolítva; az alaplapon kívül csak egy kis panel található benne, amin a tápaljzat, és a két hátsó USB csatlakozó található. Ennek a kis nyáknak a kivételéhez az alaplapot nem is kell kiveni, elég megemelni, egy tüskés csatlakozóval kapcsolódnak össze. Érdemes figyelni a gép elején a Bluetooth és a wifi kapcsolóira, mert ezeknek a húzógombjai könnyen kiakadnak.
A másik fura dolog, hogy az Acer nagyon szereti a gépei hűtőnyílásait fóliával eltakarni, ebben is el volt takarva, legalább a fele a rácsoknak. A fólia a szerelés közben rejtélyesen kikerült a gépből... :)

Alulról

Nagyban

Javítás

A tápaljzat, mint látható, darabokra volt törve. A boltban vásárolt aljzat azonban jóval nagyobb volt a gyárilag beszereltnél, ezért meglehetősen sokat kellett (szó szerint) faragnom :) . Ezzel sikerült eléggé lecsökkenteni a méreteit ahhoz, hogy beférjen a gyári helyére. A bekötése sem volt nehéz, mert a cserealjzat középső érintkezője elfordítható volt (az aljzatot az oldalára fektetve kellett beszerelni). A földelését, ami így az aljzat oldalára került, egy házi készítésű leszorítóval oldottam meg, amit az eredeti aljzat forrszemeibe forrasztottam, így szilárdsága a gyári aljzatéval kb. megegyezik.

A gép összeszerelése hasonlóan könnyű volt, mint a szétszedése, ezután következett volna a tápegység átalakítása az új aljzathoz. Korábban már rájöttem arra, hogy a HP Omnibook-om töltője illik az Acerbe újonnan beépített aljzatba, így erről ki tudtam próbálni a gépet, ami probléma nélkül elindult, akkumulátor nélkül is.

A végeredmény

Nagyban

A következő meglepetés a gép saját töltőjénél ért ami szemmel láthatóan halott volt... így nem volt szükség a dugó cseréjére, mert a tulajdonos, ha már új töltőt kellett beszereznie, olyan típust rendelt, ami villamos paramétereiben illett a géphez (19V feszültség, és 3,46A feletti terhelhetőség), és a dugója a kicserélt aljzatba bedugható.

Az írás poénja az, hogy a tulaj, mielőtt hozzám hozta a gépet, egy szervizben is kért a javításra ajánlatot - hogy ott sokkal drágább lett volna a javítás, az enyhe kifejezés...

3050-ese pedig egy-két ismerősömnek akad, meglepően jól bírják a strapát, és használni sem rossz őket. Rendes mennyiségű RAM-mal pedig a sebességük sem veszélyes. Mára elég olcsón kaphatóak, szóval kis mindenes, netezős-filmnézős, hordozható gépnek jól megfelelnek.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.