2024. május 17., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

AMD Zacate E-350 teszt

Egy régi és egy új Athlonnal vetettem össze az AMD APU-ját. Up- vagy downgrade, ez itt a kérdés!

[ ÚJ TESZT ]

felhasználói programok

A winrar beépített tesztje képes single és multi threaded tesztet is futtatni. Értelemszerűen maximum két szál áll rendelkezésünkre, mert AMD processzoroknál nincs hyper-threading. Az igazság az, hogy jobb Zacate teljesítményre számítottam. Egy szálon a teljesítménye elmarad az öreg 3000+-hoz képest, ami hét éve (2004 júniusában) jelent meg a piacon. Ez kicsit szégyen, még ha az öreg órajele 200MHz-el magasabb is. Az újabb K10 alapú Athlon II simán alázza azonos órajelen, de még Sempronná lebutítva is megveri.

A winFF segítségével szokásomhoz híven egy mpeg2-es Samsung HD demót kódoltam át h264-re. Az ffmpeg-hez az elterjedt libavc-t használja, így elég reprezentatív az eredmény. Csak a régi Athlon és a Sempron esetén futott egy szálon a program. A sorrend hasonlít az előző tesztre. A 3000-est ismét legyőzte a Zacate, de kisebb a különbség közöttük, mint az alap 1066 és 1333 MHz-es E350 RAM beállítás között. Ennél a pontnál döntöttem el, hogy a játékoknál csak az erősebb beállítást fogom használni, még ha az tuningnak számít is. A ma már a belépő szint aljának tekintett Athlon 240 ismét megnyerte a meccset minden beállítása mellett.

A Cinebench CPU tesztek a szokásos sorrendet hozták. Ami érdekes az talán a két Zacate beállítás eredménye. A gyorsabb memória egy szálon nem jelent nagy különbséget, de két magnál már jelentős, 10% a különbség, ami arra utal, hogy nem elég a 64 bites memória még ehhez a Bobcat magokhoz sem. Ez az eltérés az openGL eredményeknél is megfigyelhető, ahol végre első helyen végzett az E350. A HD6310 sokkal erősebb az öreg Nvidia I8100-as IGP-nél, amit még a 8400GS is megelőz, pedig az sem a teljesítményéről híres.

A superPI egy szálon fut, ezért a magok teljesítményének összevetésére alkalmas. Meglepett az Athlon 3000+ gyenge szereplése. Az 1.6GHz-en futó Athlon II nem sokkal előzte meg a az E350-t. A 2.8GHz-es 145 és 240 természetesen ismét erősen elhúzott.

Az XBMC fordítást a legújabb ubuntu 11.04 (Natty) alatt végeztem. Tudom, hogy nem sok ember fordít programot, de segítségével jól össze lehet vetni a processzorok integer teljesítményét. A make-t úgy indítottam, hogy két szálat használjon a több magos processzorokon. A sorrend a szokásos. A fordítás jól kihasználja, ha két magos a rendszer. A régi Athlon nagyon lemaradt, hála az egy magnak és az alacsony órajelnek. A közép mezőnyt ismét az E350 képviseli. Érdekes, hogy az azonos órajelen (1.6GHz) futó X2 240 mennyivel erősebb a Zacate-nél.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • HTPC ház

    Pár óra fúrás, faragás, csiszolás után nem tökéletes, de elfogadható eredmény.

  • Miből, mennyit? Magok, memória

    A kérdés: Egy átlagos felhasználónak hány magos processzorra és mennyi memóriára van szüksége?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.