2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Acer Iconia W4-820 tablet PC

Az Acer Iconia W4-820 megvásárlását ajánlom bárkinek, aki egy 8"-os, teljesértékű Windows-os gépet szeretne.

[ ÚJ TESZT ]

Gyári vs. WimBoot vs. Normál Telepítés

Ez az oldal egy kitekintés csupán, akit nem érdekel a címben szereplő összehasonlítás, lapozzon.

Mi is az a WimBoot és milyen újítást kínál? Röviden szólva: több tárhelyet. Már pedig tárhelyre mindig szükség van a mai 512 GB-os SSD-k és 2 TB-os HDD-k világában.

A WimBoot a Microsoft találmánya, amivel a tabletek tárkapacitását próbálja kicsit vállalhatóbbá tenni. Azaz nagyjából 10-20 GB-tal képes megugrasztani a szabad helyet egy dobozból frissen kivett gépnél. Erre jön, hogy a rendszer visszaállítása is roppant egyszerűvé és gyorssá válik, hiszen csak a Pointer Fájlokat kell törölni az elsődleges partícióról, majd újra alkalmazni az Install.WIM tartalmát rajta. Technikai részletekbe nem mennék bele, akit érdekel, az utánanéz.

Kérdezhetnéd, hogy akkor miért nem így kerül forgalomba minden tablet? A válasz, hogy ez tényleg alig pár hónapja, a Windows 8.1 Update 1-tel került bevezetésre. Így az Update 1 előtti tabletek még a régi, hagyományos telepítéssel rendelkeznek. Ami a gyári (OEM) rendszer miatt 15-20 GB-os mérettel büszkélkedik a WimBoot 7-8 GB-ja helyett.

Csakhogy a címben szereplő Acer gépen alkalmam volt kikísérletezni valami érdekeset. Egy MSDN-ről letöltött Win8.1U1 32bit telepítő a driverek és a frissítések integrálását követően sem foglalt 6,5 GB-nál több helyet a C meghajtóból. A particionálásnál is alapból több hely jut a C meghajtónak lévén a WimBootnál kell egy Image Drive, ami 3,2 GB. Azaz most ennyit nyertünk.

Gyárilag a következő volt a partíció szerkezete és méretei:
- 100 MB EFI
- 300 MB Helyreállítási (Akármit is jelentsen ez)
- 300 MB Rendszer számára fenntartott (Amit a Windows magának csinál)
- 6500 MB Recovery (Lényegében egy Windows által készített Recovery USB tartalma)
- Maradék (50,1 GB egy 64 GB-os eMMC esetében), ami a fő partíció, amin 13 GB a rendszer

WimBoot-nál ez a dolog így nézett ki:
- 100 MB EFI (ez permanens ez UEFI indító miatt)
- 3,5 GB Image Drive
- 54 GB a fő meghajtónak. Amin 4,5 GB a rendszer

A Normál telepítővel (MSDN) a következő lett az eredmény:
- 100 MB EFI
- 300 MB Rendszer számára fenntartott
- 58 GB Fő meghajtó, amin 6,5 GB a rendszer

Nos, láthatjuk az arányokat és azt is, hogy a gyári rendszertől érdemes a leggyorsabban szabadulni, nem csak a nagyjából 8 db Acer által előtelepített alkalmazás miatt, amire egy átlagembernek az életben nem lesz szüksége. A WimBoot és a Normál telepítés között viszont van nagyjából 2 GB különbség a Normál javára és ha azt vesszük, hogy ez lehet egy 8.1 Pro is, nem csak 8.1, akkor máris jobban jártunk.

Persze, erre még, ha akarunk, akkor felteszünk egy Office csomagot (Word + Excel = 2 GB), rátelepítjük az asztali alkalmazásokat, akkor gyorsan elkezd fogyatkozni a szabad terület. Nekem most már a belakott rendszeremen így marad, 43 GB helyem kihasználatlan.

Pár tanács a Tablet beállításához egy friss rendszernél:
- Pagefile-ra nem igazán van szükség normál használatnál, de persze bármikor felmerülhet rá az igény. Alapjáraton 2-3 GB-ot foglal le a rendszer a tárhelyből ilyen célra, de ha lecsökkented 512 MB-ra máris nyertél 2 GB-ot
- Hiberfil fájl is 2-2,5 GB nagyságú, erre viszont egyáltalán nincs szükség, mert a készülék nem képes hibernálni magát, csak alvó állapotba kerülni. a powercfg /hibernate off parancs és egy újraindítást követően ismét fellélegzik az eMMC kártya
- Ha telefonról, vagy HotSpotról megosztott netet használunk, akkor a frissítések letöltését állítsuk be úgy, hogy "Keressen frissítéseket, de én döntöm el, hogy letöltöm és telepítem őket". Így elkerülhetjük az olyan baleseteket, hogy egy 600 MB-os frissítést a telefon netjén keresztül kezd el letölteni. A rendszeresen szinkronizáló alkalmazásokat (Dropbox, Mega, Copy, Skydrive... stb.) is érdemes felfüggeszteni utazás idejére.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Asus Transformer Book T200 bemutató

    A Computexen bemutatott új Transformer Book hamar elérhetővé vált a hazai piacon, ár-érték aránya miatt az őszi szezon egyik kedvence lehet.

  • Acer Iconia W1-810 PC-s szemmel

    Egy belépőszintű, Windows alapú tablet bemutatása egy megrögzött PC felhasználó szemével.

  • Wintel CX-W8 mini PC

    Tabletbe szánt atomos mini PC (Z3735F, 2GB memória és 32GB MMC) került a kezeim közé.

  • Windows 10: tabletes szemmel

    Ha nincs valami nélkülözhetetlen dolog számodra, ami a 10-ben van, de a 8.1-ben nincs, akkor még korai a frissítés.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.