2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Fujitsu Lifebook S 7010 boncolás

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Fujitsu-Siemens Lifebook S 7010, avagy a minőségi silányság... Szóval kezembe került egy olyan gép is ami...

[ ÚJ TESZT ]

Fujitsu-Siemens Lifebook S 7010, avagy a minőségi silányság...

Szóval kezembe került egy olyan gép is ami szélesebb körökben ismert. A híre már megelőzte, keringenek érdekes fotók a neten szétolvadt Lifebook-akkukról és hasonlókról.
Általában nem írom meg a sikertelen gépjavítási kísérleteimet, de úgy vagyok vele hogy ebben az esetben érdekes lehet a Lifebook S 7010 belseje.

Ezt a masinát itt a PH-n ajánlotta egy fórumtárs (Tsigalko87, ezúton is köszi, hogy rám gondolt :) ), aki egy igen baráti összegért odaadta a fullos gépet, merthogy az nem kifejezetten szeretett működni. Gondoltam majd megoldom, és persze a DSR laptopom mellé (vagy helyette) kipróbáltam volna egy jobban használható könnyebb gépet is (nem mellesleg ez értelmes ideig megy akkuról is, vagy 2 órát...)

A gép

Nagyban

A konkrét gép 1.7-es Pentium M procival szerelt S 7010 volt, 1Gb RAM-mal, 60Gb (sajnos rossz karban levő) winyóval, DVD íróval, wifivel, bluetooth-al. Az alja természetesen (mint mindegyiké) kopott volt, a kijelzőburkolat kissé karcos, de amúgy egész jó állapotú. A hiba pedig konkrétan az volt hogy gyakorlatilag bármilyen mechanikai behatásra (gépelés, megmozdította az ember, akármi) kikapcsolt vagy lefagyott ha úgy gondolta. Egyértelműnek tűnt a kontakthiba.

A felépítéséről sokat nem írok, elég elterjedt szerintem ez a gép (külsőre szinte változatlan formában készül ma is Core2 processzorral). Mindenesetre meglepően könnyű, és jól használható lehet. Nekem annyi volt a fura hogy viszonyleg kevés csatlakozó kapott helyet a házon : három USB, FireWire, VGA, LAN, modem, és audiocsatlakozókat találunk. Szereintem azért egy kompozit, vagy DVI kimenet elfért volna a gépen, akár nem szabvány csatlakozóval, átalakítóval is.
Tetszett viszont a DVD meghajtó kivető mechanizmusa, néha jól jönne egy ilyen a "nagy" notimba is amikor noti DVD meghajtókat kell tesztelni...

Viszont bármennyire is nem olcsó gépek a Lifebookok, szóval, a masszivitása elég kérdéses volt már az első kézbevételkor. Mint tudjuk az elektronika működik ameddig kell, ha nem rugdossák - de hát ez a gép nem nagyon védi a belsejét.


Szétszedés

Nincs túlbonyolítva az S 7010 belseje. Az aljáról levéve a RAM és HDD burkolatokat, és pár csavart kitekerve, a gép felső burkolata simán levehető. A csavarok azonban nem a megszokottak, hanem műanyagba tekerednek... szóval hát ez egy üzleti gépnél (sokat utazó felhasználóknak?) nem biztos hogy szerencsés.
Valószínű a műanyagba tekeredő csavaros megoldás miatt volt az is, hogy a gép bal első sarkában levő csavar fészke, a burkolta felső részének egy darabjával együtt szakadt ki... Ezt némi pillanatragacs segítségével orvosoltam (nem a ház két felét ragasztottam, csak a csavarfészket), egyben is marad, csak sajnos ronda.


A gép a teteje és a kijelző nélkül

Nagyban

Ez meg a teteje, alulról, a touchpaddel

A billentyűzet, és a hangszórós burkolat is leugrik így, alattuk egy nagy árnyékoló-hőelvezető lemezt láthatunk. Persze a sokszor látott, szerintem buta módon, a lemezbe bele van sajtolva egy heatpipe is, ami az északi hidat hűti. Nem tudom hogy ez lustaság vagy spórság a gyártók részéről, de biztos hogy hővezetési szempontból nem a legjobb dolog... Akkor már nem lehetett volna egy nagyobb hűtőtömböt tenni egy, a proci + chipset párost összekötő hőcső végére...?
Az említett árnyékoló lemez tetején van a bekapcsoló gomb és a speciális gombok is, valamint a státusz LCD, ami sajnos már be volt törve. Ezek elég kulturáltan, szalagkábellel csatlakoznak az alaplapra.
(A kijelző 4 csavarral rögzült a gépbe, a hangszórós burkolat levétele után ezeket kihajtva, csak egy csatlakozót kellett kihúzni, és félre is raktam, mivel annak szerencsére nem volt semmi baja.)

A processzorhűtő külön van, viszonylag kis méretű, bár ez a mobil P4 CPU nem különösebben melegedett, nem feltétlen lenne nagyobbra szükség. Legalábbis amíg próbálkoztam a géppel, a melegedésből nem volt gond.


Az árnyékoló lemez nélkül

Nagyban

Az alaplap alsó része

Minden más szempontból rendezett a gép belseje, nincs követhetetlen kábelköteg, vagy 25 NYÁK egymáson. A jobb hátsó USB csatlakozókhzoz vezet egy kábel, ez korrektül rögzített. A modem csatlakozója viszont a szétszedett gépben rendszeresen elszabadult, bár ez inkább csak bosszúság volt. A wifi drótjai sem voltak zavaróak (maga a modul egy mini-PCI foglalatban csücsül), bár volt egy olyan átkötés ami nem éppen elegáns megoldás...
A csavaros rögzítések, és az alkatrészek elrendezése is átgondolt, semmit nem kell feszegetni, bűvészkedni hogy a helyére menjen. Mondjuk igazából nem is áll túl sok alkarészből a gép... Áramköri szempontból is korrekt, az említett buta hűtési megoldáson kívül semmi gond vele.

Ami inkább meglepő volt, az a műanyagok szilárdsága. 1-2 repedés volt a vékonyabb részeken, de nem ez a baj. Minden műanyag alkatrész olyan vékony, hogy a saját súlya alatt is meghajlik, és az összerakott gép is nyeklik kicst ha az egyik sarkát fogjuk meg... Valószínű ez tett be az alaplapnak is. Oké, hogy szubnotesz, könnyű legyen, de azért ez gáz. ennyi erővel papírból is lehetne a ház. Nem kevébé gáz az az effekt, amit a kijelző lehajtásakor láthatunk, nevezetesen a kijelző is meghajlik, mert a zsanérok még jó erősek.
(Érdekes, a régebben általam szétszedett LG LS50-es noti másfélszer ekkora, hasonló felszereltségű, és mégsem sokkal nehezebb... és valószínű olcsóbb is...)

A képen látható az alaplap a gépben. Bal oldalon a ventilátor és a processzorhűtő lamellái, mellette jobbra a hűtőcső a processzor fölé vezet. Még egy kicsit jobbra a chipset északi hídja látható. Efölött kicsit jobbra van a mini PCI foglalat. Az északi híd alatt a PCMCIA foglalat a nagy ezüstszínű téglalap, mellett jobbra a déli híd van.
A jobb felső sarokban a három USB csatlakozó NYÁK-ja, ez alatt a DVD meghajtó helye van, legalul pedig a winchester foglal helyet.

A fagyogatást valószínű az okozta, hogy a sok utazás, felkapás-lerakás (mechanikai igénybevétel) következtében az alaplap annyit hajlongott, hogy az északi híd (ami a legnagyobb BGA az alaplapon) forrasztásai közül vagy megrepedt egy-kettő, vagy maga a NYÁK-lemez repedt el. Sajnos alaplapot értelmes áron nem sikerült beszerezni (majdnem összejött pedig, Hoax fórumtárs szívesen segített volna, de az ő kontaktjai is bemondták az unalmast), más módot kellett találni az újélesztésre.
Mivel BGA cserére nem volt felszerelésem, (meg amúgy sem nagyon tudtam volna tuti jó 945-ös chipsetet szerezni, vagy mi volt ebben a dögben) maradt a hőlégfúvós átmelegítés, mint próbálkozás. Sajnos ez sem jött össze, továbbra is teljesen esetlegesen működik a gép, így nem volt értelme tovább szórakozni vele.

Tanulság

Ehhez a sztorihoz az eddigieknél is kevesebb hozzáfűznivalóm van. Ha más nem, annyi látható, hogy hiába a márkanév, magas ár, amiért várnánk valamit, van hogy ez ugyanolyan tervezési hibákat takar mint sok kisebb kategóriás eszköznél.
Persze most nem temetem a Fujitsu-Siemens gépeket, mert azóta sok modellt kiadott a cég. De az tény hogy könnyű notebook építéséhez kell bizonyos kompromisszumokat kötni - remélem az újabb Lifebook-sorozatok esetében már javítottak az itt látható hibákon.
(Mindenesetre kíváncsi lennék egy újabb kiadású FSC gép belsejére is...)

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.