2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

A tökéletes háziállat

Nem büdös, nem hullatja a szőrét, nem ugat, nem kell sétáltatni, nem kell mindennap etetni...

[ ÚJ TESZT ]

Poecilotheria metallica

Poecilotheria metallica (Pöci vagy ha pontosabban akarjuk nevén nevezni, akkor meta)

Élőhely
Délkelet-Indiában őshonos, ahol monszun uralkodik. Ez jellemzően 25 °C fölötti hőmérsékletet jelent nappal, és este sem megy lentebb. Viszonylag magas páratartalom: 70 - 80 %. Fán lakó.

Táplálék
Mindenevő, bár amikor 6 vedlésesen adtunk neki egy gyászbogár lárvát, akkor nem igazán tudott mit kezdeni vele. Bezzeg a chromi azonnal csapott rá, ugyanebben a korban.

Tartás
Kicsit körülményesebben tartható, mint a chromi, mert igényli a magas páratartalmat, amit nagy itató behelyezéssel tudunk elérni. Ahhoz viszont, hogy ne penészedjen belül, jól szellőző terráriumot kell választani. Szobahőmérsékletnél egy kicsit melegebb környezetet kedvel, így ha nyáron nem is, de télen érdemes izzó alá tenni a terráriumot. Ágak mindenféleképpen kellenek, mert gyakorlatilag az iváson kívül egyszer sem fog lemerészkedni a talajra.

Viselkedés
Fórumon - a tapasztalatok alapján - nyugodtnak írják le. Ennek ellenére már többször láttam támadó pózban. Igaz, ebből eddig csak egyszer láttam kicsapni, amikor költöztettük. Vélhetően jól lát, mert hirtelen fényre elbújik, illetve a lábait is sokkal határozottabban mozgatja. Viszont csak akkor szó hálót, ha vedlés előtt áll (un. vedléshálót készít). Ezen időszakon kívül egyáltalán nem sző hálót.

Ha már nyugodt pók, akkor a Brachypelma-t szokták először ajánlani. Olyannyira nem támadja az embert, hogy ha éppen a terráriumban útban van, akkor kézzel odébb lehet lökdösni.

Vedlési napló:
2012.06.02 - került az előző tulajhoz 3 vedlésesen
2012.06.17 - vedlett le, így most 4 vedléses
2012.07.22 - vedlett le, így most 5 vedléses (ezen a napon hoztam el)
2012.09.08 - vedlett le, így most 6 vedléses
2012.11.05 - vedlett le, így most 7 vedléses

Neki eléggé viseletes múltja van, mert akinél eredetileg volt, ott mostoha körülmények között tartották. Két lába is leszakadt. Ha a pók nem létfontosságú szervét veszti el, akkor azt a következő 1-2 vedlés alatt visszanöveszti. Ezután egy állatvédő vette magához, aki helyhiány miatt adta el, és itt kerültem én a képbe. Sok km utazás után érkeztem meg, és indultam volna vissza szinte rögtön, ha akkor a pók nem döntött volna úgy, hogy ő most le akar vedleni. Vedlés alatt még piszkálni sem szabad a terráriumot, mert ha megijed a pók, akkor beleszakadhat bármelyik testrésze, ami végül akár halállal is végződhet. De 1 óra alatt levedlett, és már hozhattam is vissza magammal.

Sajnos őróla kevesebb kép készült, és rosszabb minőségűek is, mert ritkán van olyan helyen, ahol jól lehetne lefényképezni.

6 v. - éppen hogy az új helyére került

6 v.

6 v.

7 v. - hosszú percekig nem történt semmi, a pók már-már el akart menni, amikor végre észrevette a csótányt, de aztán volt nemulass! :D

7 v. - jobb oldalt a hálóban bújik meg a csótány, de nem kellett várni sokáig a csatára :D

7 v. - kaja time

7 v.

7 v. - a csótány nincs túl jó bőrben :D

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.