2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

A tökéletes háziállat

Nem büdös, nem hullatja a szőrét, nem ugat, nem kell sétáltatni, nem kell mindennap etetni...

[ ÚJ TESZT ]

Lássuk a medvét!

A tökéletes háziállat nem más, mint a madárpók.

Igen elterjedt faj, és szinte az összes melegebb területen megtalálható. Nem szeretnék általánosságban többet írni róluk, mert már máshol jól összefoglalták. Bővebben itt olvashatsz róluk, de azért egy-két szóban összefoglalom, hogy ha nem is olvasod el a Wikit, de legalább képben legyél.

Egyik ismert madárpók sem rendelkezik halálos méreggel (ez nem Hollywood). Erős mérgük van, de egyáltalán nem halálos.

A pók nem simogatni/tutujgatni való állat. Kézbevétele nem ajánlott!

Két nagy csoportra bonthatók a madárpókok (igazából három):
- fán lakók - értelemszerűen azt jelenti, hogy az életmódjuk teljesen a fákhoz köthető, gyakorlatilag egyáltalán nem lépnek a talajra
- talajlakók - nagy részük üreget váj magának és oda költözik be
(- bokorlakók - ilyenről össz-vissz egyről tudok, méghozzá a chromi - lényege, hogy bokrok ágai között, bokrok alatt szeretnek tanyázni)

A madárpók a megtermékenyített kokonból kel ki, és vedlésekkel növekszik. Azaz méretnövekedés a vedlés során van csak. Fajtától függően 10 - 12 vedlésesen érik el az adult kort, azaz az ivarérett kort. A hímek a beadulásuk után bármikor meghalhatnak (akár pár napon belül is). A nőstények viszont még évekig élhetnek, sőt akár egyszer-kétszer a vedlést is ledobhatják magukról. Eddig egyszer láttam élőben madárpókot vedleni. Nagyon izgalmas látni, ahogy kitörik a burokból, és kiszabadítja magát.

Szaporításuk nem egyszerű, mert két egyszerre beadult pók kell hozzá (természetesen egy hím és egy nőstény) és akkor sem biztos az eredmény. Ha sikerül, akkor viszont 100 - 300 pókkal számolhatunk, amik túlélik a kikelést. A párzás fajtától függően lehet akár brutális is, illetve gyengéd is. Chrominál előfordulhat, hogy az asszony megunja a dolgot, és pl. szó szerint kettétépi a bátortalan hímet, de akár bele is döngölheti az itatóba.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.