2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

3.5 literes számítógép házilag

A cikkben szeretném bemutatni nektek hogyan készült el ez a 3.5l térfogatú számítógép a nagymamámnak.

[ ÚJ TESZT ]

A kezdetek

Elsőnek azt írnám le, hogy ez az első cikkem, úgyhogy szívesen veszem az észrevételeket, ötleteket! Bemutatkozásképp annyit írnék magamról, hogy 1996-ban születtem és már legalább 2-3 éve fanatikusnak mondhatom magam :) Szeretek bármit bütykölni, szétszedni, összerakni.
Főleg a régi cuccok érdekelnek (386-P1 korszak), de az újabb korszakot sem vetem meg. És ebből kifolyólag gyűjtő is vagyok, számos legendás cuccot sikerült már beszereznem, bár mostanában felhagytam vele, mert kezd elfogyni a hely a szobámban :)

De térjünk rá a lényegre: ott kezdődött az egész, hogy már évek óta szeretne a nagymamám egy számítógépet, de nem férne el nála egy nagy batár gépház. Ezért valamikor 2011 elején született meg az ötlet, hogy építek egy mini számítógépet.
Először elkezdtem nézegetni a mindenféle HTPC-ket meg mATX méretű gépeket, de ezek sajnos elég drágák. Ezután egy ideig félbeszakadt a projekt, majd valamikor 2011 októberében leltem rá egy nagyon jó kis (tényleg nagyon kicsi) alaplapra a PCM-6351 személyében.

Valami kínai vagy japán cég lehet, mert semmi infót nem találtam róla csak egy fura jelekkel teli leírást.

Egy rövid kis specifikáció:
- 17X12cm
- Intel Ultra low voltage mobil P3 650mhz
- VIA CLE266 chipset integrált VGA-val
- Áramellátás egy 4 tűs molex csatin keresztül(csak 5V-ot használ!)
- 128MB onboard DDR RAM, bővíthető egy 512MB-os so-dimm DDR modullal
- CF kártya+mini IDE a háttértáraknak
- VGA, hangkártya, lan vezérlő, 2db USB 2.0, PS/2 port, soros port, illetve kivezethető még egy PS/2, infra, digital IO(?), LCD(?), TTL LCD(?), további 2db soros port, hangkártya kivezetések, valami nagy hosszú csati(mini-IDE, mint kiderült) és egy CD in. Szóval van kapcsolódási lehetőség bőven :)

Ja és a támogatás illetve driverek beszerezhetősége kb 0, elég sokat kutattam a driverek után, és a hangkártyát még így sem sikerült működésre bírnom, de erről majd később.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Retro konfig bemutató

    Avagy mire lehet használni egy közel 30 éves gépet ma, amikor már egy telefon is nagyobb teljesítményű?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.