2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • C64 és a lemez kezelés

    Egy kis hiánypótló írás, jegyzet, feljegyzés... elsősorban magamnak. Nekem már csak a korszak végén lett egy 1541-II meghajtóm és az egyszerű játék betöltésén kívül máshoz nem is értettem. Másoláshoz már a középiskolás szomszédokat kellett megkérni. Mindig is furdalt a kíváncsiság, hogy hogyan is kellett annó a lemezzel dolgozni, úgyhogy szabadidőmben elkezdtem a C64-es könyveket bújni és most jutottam el a lemez kezeléshez. (Hardware egyelőre ott pihen a garázsban ismeretlen állapotban)

    170kB adat tárolására képes

    #1 Lemez formázása
    OPEN 15,8,15

    Az OPEN parancs azt jelenti, hogy meg akarunk nyitni, használatba akarunk venni valamilyen külső eszközt, a mi esetünkben a lemezegységet.
    Ezekkel a külső eszközökkel a gép 16 (0-tól 15-ig) csatornán tud kapcsolatot tartani.
    A 15-ös csatornán küldi a C64 a parancsokat a lemezmeghajtónak. Egy időben egyébként négy lemezegység kapcsolható a géphez. Ezek is számozva vannak, 8-tól 11-ig. Gyárilag a 8-as egységszámra vannak beállítva, amit csak akkor szokás átállítani, ha több lemezegységet használunk.

    Folytatás...

    sonar 3 éve 24

  • diffoscope

    diffoscope - egy file összehasonlító program ami több, mint 60 féle formátumot kezel.
    https://diffoscope.org/

    Az eredeti diff programot Douglas MyIlroy készítette 1974-ben. A Unix 5. kiadásban tűnt fel először, és azóta is megtalálható szinte minden Unix, Linux disztribúcióban. Az idők folyamán sok-sok alternatíva született, de szinte mindegyik plain-text file-okkal képes csak dolgozni.

    A diffoscope-ot a Debian-os Reproducible Builds project keretén belül készítették. Ők felelnek azért, hogy a Debian-os csomagok megfelelő struktúrában és az architektúrának megfelelően készüljenek el. Közel 60.000 csomagról és számos architektúráról beszélünk. Teher alatt nő a pálma, szokták mondani. Szóval okos emberek akik jól akarták végezni a dolgukat elkezdték kidolgozni a saját tool-jukat, hogy a monoton munkát gyorsabbá és könnyebbé tegyék.

    Folytatás...

    sonar 4 éve 0

  • VICE, Commodore emulátor beüzemelése Linuxon

    Mivel kezdtem ráunni a böngészős Lode runner-re és már régóta tervben volt, hogy végigjátszom gyerekkorom egyik kedvenc C64-es játékát a Flimbo's Quest-et ezért elkezdtem kutatni, hogy éppen milyen emulátorok elérhetőek. Sok választás nincsen, mindenhol a VICE-t ajánlják.
    Gyorsan rá is néztem, hogy milyen verzió érhető el a gyári repository-ban (Linux Mint 20), mert ha van rá mód akkor használjuk a csomagkezelőt a telepítésre. Nos úgy néz ki, hogy a csomag teljesen friss és ha jól nézem még magyar vonatkozása is van.

    $ sudo apt show vice
    Package: vice
    Version: 3.4.0.dfsg-1build1
    Priority: optional
    Section: multiverse/otherosfs
    Origin: Ubuntu
    Maintainer: Ubuntu Developers <ubuntu-devel-discuss@lists.ubuntu.com>
    Original-Maintainer: Laszlo Boszormenyi (GCS) <gcs@debian.org>
    Bugs: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+filebug
    Installed-Size: 34,6 MB

    Akkor telepítsük fel izibe.
    $ sudo apt install vice

    Folytatás...

    sonar 4 éve 3

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.