2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Wonlex GV08 okosóra és GW300 nyomkövető óra

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Két órát teszteltem, az első egy klasszikus tudású okosóra, míg a másik célja a nyomkövetés. Ennek segítségével a szülők biztonságban tudhatják a gyerkőcöt aki hordja azt.

[ ÚJ TESZT ]

GW300 teszt

Bevezetés

A GW 300 egy teljesen más célú óra. Ezt arra találták ki, hogy a modern szülők általános iskolás gyereküket minél nagyobb biztonságban tudják. Az óra kinézete is leginkább ennek a célközönségnek felel meg, mindenféle rikítós színekben kapható. Önmagában nem sok mindenre képes, a szülő okostelefonjáról kezelheti az órát.
A gyártó nyomkövető órái között több korosztálynak megfelelő dizájnnal kaphatóak órák nagyjából azonos tudással, ez az egészen kicsiknek készült változat. Árban sincsenek nagy különbségek, de ez egy olcsóbb modell.

Megjegyzés, figyelmeztetés:

Ebbe az órába CSAK PIN-kód nélküli mobilinternettel rendelkező kártyát szabad rakni. Én először, semmi rosszat nem sejtve, egy PIN-kóddal zárolt kártyát helyeztem bele...

Nos, hát az óra kérte a PIN-t, de semmilyen gombbal nem lehetett bevinni a számokat, és hiába vettem ki a kártyát, szedtem le róla a PIN-t, és raktam újra vissza, rendíthetetlenül kérte a kódot. Kikapcsolásra, újraindításra semmi lehetőség nincsen.
Így két út járható: megvárjuk míg lemerül (egy hét is lehet), vagy szétszedjük.
A hátlap fémből van, és 4 db csavar rögzíti. Alatta található az akkumulátor, ami egy rövid kis kábellel van bekötve az alaplapra, ezt egy pillanatra kihúzva indíthatjuk csak újra az órát ilyen helyzetben.

A gyártót megkerestem ezzel a hibával, az előbbieket tudták csak javasolni.

Tartozékok, külső

Az órához jár egy meglepően hosszú és részletes angol nyelvű felhasználói útmutató, és egy nagyon rövid usb kábel.
Az órának a jobb oldalán található 3 gomb, ezekkel lehet az óra funkcióit előhívni, ezeket kicsit nehéz benyomni. A bal oldalon egy gumi fedi a SIM-kártya helyét és az USB-csatlakozót. Az órának a fém hátlapja nem lepattintható, négy csavar tartja a helyén. Emellett található az alsó részen egy távolságérzékelő, ez arra szolgál, hogy jelezni tudjon, ha a gyerek leveszi az órát.

Funkciók

Az óra elsődleges funkciói a nyomkövetés, és a szülők vészhívásának lehetősége. Az óra mutatja az időt, az aznap megtett lépések számát, a térerőt, és az aktuális jutalom pontot.

Az órának minden beállítását a szülő okostelefonjáról végezheti, ehhez regisztrálnia kell az óra alján található egyéni azonosító számmal a programba, amit innen lehet letölteni: [link].
Az alkalmazással bármikor lekérdezhetjük az óra pozícióját. Háromfajta helymeghatározási módszerrel dolgozik.

Képes a GPS mellett cellainformációkat használni, illetve még wifi alapján is pozicionál. A szülőnek lehetősége van beállítani, milyen gyakran jelentse le az óra a pozícióját, a leggyakoribb jelentés percenkénti. Ezeket naplózza a rendszer, egy térképen visszakövethető, hogy merre járt a gyerek. Megadhatunk egy virtuális korlátot, egy kör alakú területet, amiből kilépés esetén szintén értesítést küld az óra.
A lépésszámláló adataiból statisztikákat készít, a gyerek mozgásáról, illetve ha este is a gyerkőcön van az óra az alvásminőségéről is kapunk diagramokat.

Van lehetőség az órára szöveges üzenetet küldeni, ez azonnal megjelenik a képernyőn. Hangüzeneteket is lehet váltani, ezek érkezéséről az óra hanggal figyelmeztet, az egyik gomb segítségével egyszer lehet meghallgatni őket, ugyanezen gomb folyamatosan lenyomva tartásával a gyerek is képes üzenetet küldeni a szülőknek.

Ezt nem találtam egy jó megoldásnak, nehéz hosszan lenyomva tartani ezeket a gombokat. Ennek a funkciónak a hiányossága, hogy a szülő csak akkor látja az új üzenetet, ha megnézi, hogy kapott-e, nem kap róla értesítést.

Az óráról lehet előre beállított számra SOS hívást indítani, de nem csak ez az egy szám tárcsázására van lehetőség, egy névjegyzéket is tartalmaz, a szülő által beprogramozott egyéb számokat is hívhatja.

Az óra EDGE internet kapcsolatot használ a pozíció folyamatos naplózásához, és a többi funkció nagy részéhez is, így egy internettel rendelkező SIM-re van szükség. Nagy adatforgalmat nem generál, bármilyen kicsi adatcsomag megfelelő lehet.
Azt tapasztaltam, hogy az óra gyenge térerőnél kicsit hamarabb bontja az adatkapcsolatot, mint a telefonom, tehát kicsit gyengébb antennája van, de normál térerő mellett megbízhatóan működik.

Érdekes funkció, hogy a gyereknek jutalom pontokat is adhatunk, amik szintén megjelennek az órán, egy kis szív ikon mellett 1–100-ig állíthatjuk a megjelenő számot.

Az óra megbízhatóan használható nyomkövetésre, én pár napig hordtam a táskámban, jól követhető volt utólag is térképen az általam megtett út.
A 400 mAh-s akkumulátorával körülbelül 3 napot bír ki 10 percenkénti jelentéssel.

Alább van egy videó is az óráról és a hozzá tartozó alkalmazásról működés közben:

Értékelés, összegzés

Ez az óra pont azt hozza, mint amit várunk tőle, sok funkciója van, megbízhatóan működik. Sajnálatos hátrány, hogy a gombokkal kicsit nehéz bírni.
Modern szülőknek egy hasznos kiegészítő lehet, ezt használva nagyobb biztonságban tudhatják a gyereküket, és anélkül kommunikálhatnak vele, követhetik, hogy merre jár, hogy egy drága okostelefont bíznának rá, ami plusz veszélyekkel is jár, és nehezebb kezelni.

Kíváncsi vagyok, hogy az ilyen típusú órákra mekkora lesz általánosságban és itthon a kereslet, egy érdekes és hasznos ötletnek tartom, de csak kisgyerekek körében. Az ára is reális, körülbelül 12.000 Ft-ért lehet hozzájutni jelenleg.

Akiknek hasonló órára van szükségük, ezt a modellt tudom ajánlani!

Azóta történt

Előzmények

  • Zeblaze Crystal okosóra

    Pofás okosóra Kínából: ez is megszenvedte az új tulajt, de legalább helytállt.

  • Logout TV: Már a csukló is okos

    Ma egy régebbi okosórát fogok bemutatni: a Motorola 360-at, de inkább azt, hogy mégis mire jó egy ilyen kütyü.

  • Blitzwolf GV18 okosóra

    Gépi csontozású csirkemell hajszálakkal, meg rajta maradt szőrrel: oké, 11.000-ért mit várok, de ez nem okosóra.

  • LG G3 és LG G Watch R

    Manapság divatos az okosóra és okostelefon kombinációja: lássuk mit tud az LG házon belüli kombó megoldása!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.