2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Windows 7 100MHz alatt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Cyrix 6x86MX, TVGA9000B, 64+16MB SDRAM és fél marék kristály

[ ÚJ TESZT ]

Felkészülés

Azon gondolkoztam már egy ideje, hogy meg kellene ismételni bacsis 133MHz-es Windos 7-es alkotását. Az elhatározás tett követte. Pár nap és több ötlet megvitatása után sikerült a határokat kitolni, de megy még lejjebb is a léc.

Első nekifutás

Az első körben igyekeztem reprodukálni a már elért eredményt. Egy VIA MVP3-al alaplap kapott 512MB 133-as SD memóriát és egy K6 III+ processzort. A megjelenítésről egy PCI S3-as gondoskodott. Ebben az összeállításban a Win7 viszonylag hamar - már ha 4h gyorsnak számít - felmászott a 10GB-os merevlemezre. A telepítés után a K6-ot leváltotta a 6x86 és egy darab 128-as modul került a memória foglalatba. Az eddig is komótos rendszer csiga üzemmódba kapcsolt, de pár perc kerregés után már képes volt megnyitni a start menüt.

Az ötletelés

Bacsissal osztottuk az észt pár napig, amíg három lehetőség maradt:

- Órajel generátor kvarc cseréje
- Órajel IC programozása
- Lehető leggyengébb alaplap felhajtása és anti tuningja

Forrasztás

Az alap órajelet egy 14.31818MHz-es kristály segítségével állítja elő a lap. Szerencsére hevert a fiókban fél marék kristály.

kristalyok

Egy Weller is akadt, így semmi sem állhatott a buli útjába. Pontosabban én először így gondoltam és gyorsan beforrasztottam egy 1MHz-es példányt az alaplapba.

Sajnos csalódnom kellett. Kis fejtörés után arra jutottam, hogy két ok is lehet. Vagy a buszrendszernek túl alacsony az órajel, vagy már maga a generátor sem képes berezonálni. Mivel nem akartam oszcilloszkóppal szórakozni, maradt a tapasztalati út és szépen csökkenő sorrendben kipróbáltam a kristályokat. Végül az igen szerény 10MHz-es darab maradt a lapban. Ez azt jelentette, hogy a legalacsonyabb beállításban 66MHz helyett 46MHz az FSB. Nem rossz, de mégsem voltam elégedett.

Egy kis assembly

Nem kell félni, nem fogok forráskóddal dobálózni, csak az ötletet osztom meg. A netről letöltöttem a chip leírását. Ha jól emlékszem az alldatasheet.com volt a forrás. Az volt a tervem, hogy egy kis programocskával még a boot loader előtt még jobban visszafogom az FSB-t. Az elv egyszerű, adott portra kell kiírni a vezérlő bájtokat a datasheetnek megfelelően. Sajnos ez a generátor már nem volt képes kezelni a 4.77MHz-es turbo off állapotot. Szóval hiába hegyeztem az assemblert.

Turkálás a raktárban

Az utolsó ötlet az volt, hogy egy eleve lassú lapot kell tovább lassítani. Egy villámlátogatás keretében kártyáztunk egyet bacsissal. Az Ő kezébe akadt természetesen a nyerő lap. MMX processzor és SDRAM támogatás, 50MHZ-es minimális FSB mellett. Kaptam mellé egy brutális VGA kártyát és egy 16MB-os modult is.

Kis szerencsével és forrasztgatással meg lehetett volna a 33MHz is. Sajnos nem jött össze. A hetes finnyás és csak ACPI-val hajlandó elindulni. Ráadásul az Aristo 5VIA5S csoda BIOS-a nem felelt meg neki. Pedig csuda kis lap, nem tudom mi módon, de automatikusan ismeri fel a CPU feszültségét. Mondjuk egy alacsony feszültséggel üzemelő K6-ot nem mernék a gondjaira bízni. A 16MB-os modul viszont elgondolkoztatott...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.