2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Vodafone Smart Tab 7 a mindennapokban

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Tavaly karácsonykor leptem meg magam egy ilyen táblagéppel, írásom a vele szerzett tapasztalatokról szól.

[ ÚJ TESZT ]

SmartTab 7

Nemsokkal 2011 karácsonya előtt találtam magam szemben a SmartTabbal a Vodafone promóciájában, mely azonnal érdeklődésre adott okot, ugyanis egy Android 3.2 Honeycombot futtató, 7"-on 1280 x 800 képpontot felvonultató, kétmagos procival, 1 GB RAM-mal, 16GB háttértárral, GPS-szel, HSDPA-val rendelkező jószág feküdt a Vodafone kiállítóterében.

Egyetlen egy hiányosságát találtam, hogy sok más Android alapú táblagéppel ellentétben csak egy rendszercsatlakozója van, USB, HDMI sehol, így az eszköz csatlakoztathatósága nehézkesnek tűnt, azonban még ott a boltban biztosítottak egy később érkező dokkolóról, mely mindezeket a portokat tartalmazni fogja, így néhány nap hezitálás után magamévá tettem egy darabot.

A táblagépről (vagy ahogy a barátnőm szokta mondogatni, a "putyuka", aki amúgy meglehetősen nagy megelégedettséggel használja az xPad-70-et, ugyanis vettem neki egyet, az előzőt a kishúgomnak adtam) sok leírást, tesztet, stb. nem nagyon szeretnék írni, ugyanis elég sok helyen (itt, itt és itt) lehet ezekről olvasni.

Magát a gépet napi szinte használom, leginkább utazás közben, netezésre, ebook olvasásra, közösségi oldalak böngészésére, néha játékra, illetve emailek olvasására/írására.
Sokan elégedetlenül nyilatkoznak a Honeycomb-ról, mint nem túl optimalizált rendszerről, melynek valós alapja van rendesen, azonban eddig megelégedetten használom. Rengeteg alkalmazást telepítettem a tabletre, és természetesen már az első napon root jogokat szereztem rajta, így a végletekig személyre szabhatom.

Bár az első hírekkel ellentétben ICS sajnos hivatalosan (JB pláne) sosem fog megjelenni a készülékre, azonban a Mobilaréna tesztjét követő fórumozók között akadt egy kolléga - joestone -, aki magára vállalta először az ICS, majd a JB portját a készülékre, meglehetősen jól haladva a dologgal, kibővítve az eszköz lehetőségeit pl. hanghívással. Ezen az olvasható a portolás mindenkori állapota, illetve a telepítés menete, és a teszthez hozzátartozó fórumban is lelkes hozzászólók segítenek, bármilyen probléma adódik is.

Jelen esetben kizárólag azért nem telepítettem jómagam is a JB-t, ugyanis a dokkolót nem támogatja még, így nem tudnám kihasználni annak lehetőségeit, de előbb utóbb biztosan megteszem.

(Zárójelben hozzá kell tennem, hogy elég sokára jelent meg a dokkoló, akkor sem a Vodafone forgalmazásában, hanem külső cégeknél, meglehetősen borsos áron, azonban már a Vodafone-nál is kapható némileg olcsóbban.)

Napi két-három órát mindig utazom tömegközlekedéssel, mely időtartam alatt használom elsődlegesen a gépet, de mivel éjszakára mindig töltőre helyezem, így nagyon ritkán merült még le csontra nálam.

Ami meglepő volt számomra, hogy - kiegészítő lehetőségként, néhány alkalommal - WiFi hotspotként is remekül helyt állt, és mivel ez idő alatt a képernyő sincs bekapcsolva, meglehetősen hosszú ideig (4-5 óra) képes ezt a funkciót ellátni.

Munkahelyemen vékonykliensekkel is kapcsolódhatunk a vállalati rendszerhez, és mivel Citrix Androidra is telepíthető, így az irodában bárhol hozzá tudok férni az adatbázisokhoz vagy a céges leveleimhez, munkaasztalomhoz, meglehetősen egyszerűvé téve emiatt a mozgással járó meetingeket, telefonkonferenciákat.

Ezenkívül a pendrive-ot, mint információ-hordozó hardvert is egyre ritkábban használom, ugyanis a Dropbox (és társai) szinte teljesen átvették a helyét, nem beszélve arról, hogy fizikailag semmit nem kell sehova "cipelnem".

Végszóként talán annyi, hogy mindennapi társam lett az eszköz.
Persze vannak nála gyorsabb, modernebb, könnyebb készülékek is, azonban nálam a méret-tudás-ár függvények metszéspontjában ez a tablet a nyerő, legalábbis még egy ideig mindenképp.

Azóta történt

  • Vodafone Smart Tab III 10

    A Lenovo által gyártott alapszintű tablet inkább olvasásra és böngészésre való, mint a multimédiára.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.