2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

HP VL600 és az NT4.0

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Játékos kalandozások egy húsz éves Hewlett Packard Vectrával és a Windows NT-vel.

[ ÚJ TESZT ]

Kaptam egy Vectrát...

Kaptam egy Hewlett-Packard Vectrát, abból is a VL600-as modellt. Mivel VL500-assal már rendelkeztem, mikor megkaptam, így kissé szkeptikus voltam, nem is figyeltem fel az apró részletekre. Annyival nyugtáztam a dolgot, hogy van egy másik Vectra tartaléknak.
Kicsit később a kitakarításkor a burkolatot felemelve és alaposabban átnézve, kellemesen meglepődtem: ezen van AGP csatlakozó... Nosza, kicsit lelkesebben kezdtem a géppel foglalkozni, hogy ez a fekvőházas szerkentyű milyen specifikációkkal rendelkezik.
Az AGP és a portalanítás utáni indításkor kiírt 667 MHz/512 MB RAM láttán örömmel nyugtáztam, hogy valamivel combosabb, mint a kistesó VL500-as (PIII-500Mhz, 8MB alaplapi Matrox G200). Ezen futott Retro Kocka Kuckó rendezvényeimen a Star Wars Rogue Sqadron.

Széthajtogatva a szalagkábeleket a RAM-ra nézve, már egyre kíváncsibb voltam, és utánagugliztam: ez a modell az Intel i820-as alaplapi chipsetet tartalmazza, ami RDRAM-ot vagy ahogy akkoriban még említettük, Rambus memóriát használ. Bár ez így annyira helyes kifejezés, mint Rotring-ceruza. Az i820-on kívül még az i840, 850 chipsetek voltak RDRam mellé tervezve, és ezzel kb. ki is fújt. Szóval ez i820, tehát a rövidke életű RDRAM / Rambus korszak legeleje...

A HP a Vectra nevet 1985-2002 között használta, voltak fekvő és toronykivitelben. Álló verzióban szerintem szexibb a cucc, plusz mellette szóljon, hogy akkor 3 db 5.25" hellyel rendelkezünk. Sajnos olyan szép listát nem találtam a Vectra modellekről, mint mondjuk a Dell Optiplex sorozat esetében (kis spojler, jönni fog onnan is egy model bemutatásra). Még annyi mondanivalóm van az intróban, hogy itt egy régi online hirdetésben megleshető a képen a fekvő és a torony kivitel is. Átböngészve az oldalt kiderül, hogy a torony kivitel, 800 MHz-es Pentium 3 procival, 128 MB RDRAM-mal, 30 gigás vinyóval, monitor nélkül! ... nagy levegő: $2299-ért volt valaha vihető.. Na most.. (javítsatok ki, ha rosszul emlékezem), de nekem úgy rémlik, (igen jól rémlik, cikkírás közben gugliztam) hogy az ezredforduló környékén a dollár olyan 280 Ft körül ment.

Egy kis matek:

280*2299=643720
Ez kb. akkoriban egy vidéki városi 1,5 szobás erkélyes panellakás árának fele-harmada!

No, akkor kukkantsunk is bele!

Számomra az ilyen brand gépek nyitogatása mindig szívatásokkal teli kaland, mert ahány gyártó és modell, szinte mind-mind más elven nyílik; jön le az előlap, és férhetünk hozzá a HDD-hez, floppyhoz, optikai meghajtóhoz, stb... Különösen "rásegít" a dologra, hogy a több évnyi porosodás után az alkatrészek szorulnak, mint az istennyila, és majrézik az ember, hogy nehogy rossz felé erőltesse, vagy eltörje a cuccost...
Úgy néz ki a gyártók ekkorra (kb. 1999-2000) már kezdtek egyre egyszerűbb megoldásokat találni, mert itt annyi az egész gépház nyitáshoz vezető út, hogy a tetőn lévő kallantyút, mint egy autókilincset kell elfordítanunk, és voilá! Már mienk is a gép belseje:

Belülről a "zárszerkezet"

Belső kép az alaplapról

Az előlap 3 műanyag lapocskával kapaszkodik a házba, (itt, alant épp egy látszik is belőlük) óvatos kipattintás után ez levehető, és innen kezdve jöhetnek kifelé a különböző meghajtók.

A floppyt és merevlemezt tartalmazó "caddy"-t egy kis rugós lemezes megoldással tudjuk kivenni a gépből: lenyomjuk, és hátrafelé húzzuk. A nyíl a visszarakás irányát mutatja. Kicsit becsapós.

És hasonló, csak oldalt van az optikai meghajtókat fogó keret zárja is.

A készletből kapott egy-egy árnyalatban és korban aránylag passzoló LG írót, és DVD-romot, az összkép igazán jó lett:

Itt már alapos takarítás után tündököl a gép.

Miközben a neten kutakodtam, az is kiderült, hogy ezt a gépet Windows 98-cal, vagy Windows NT-vel
hozta forgalomba a HP. Hmm.. Windows 98 (pontosabban 98SE) elég elterjedt retro-platform,
mi lenne, ha erre NT-t raknánk, hogy kicsit színesedjen a géppark a következő Retro Kocka Kuckóra?

Bevallom, soha nem volt dolgom NT-vel, mivel ez az OS elsősorban nagyvállalati rendszerekre volt kitalálva, így a játék-kompatibilitása sem volt az igazi, az egyszeri gémer pedig 98-at használt. No, de ki az az önsanyargató / elmeháborodott / megszállott, aki NT-n akar retrózni?.... Én. :)

Akadt még itthon Matrox G450-es kártya is, (forgalomba G400-assal hozták, szóval még egy ok, hogy ha már a hardver ennyire adja a régi időket (kivéve a HDD-t, hogy több játék férjen fel), akkor az OS is (igaz, XP-t már elvinne a hátán) legyen "gyári" állapotú.

HP gépet valószínűleg nem vett akkoriban senki otthonra újonnan (árérzékeny nép vagyunk). Legvalószínűbb hozzájutása például olyan szituáció lehetett, hogy a céges gépeket selejtezve apáink vagy anyáink – jó lesz a gyereknek első gépnek – gondolattal vezérelve megvették otthonra. Ha nem volt számítástechnikában jártas ismerős/családtag, hogy az NT-t lecserélje 98-ra, vagy XP-re, akkor némi csalódás lehetett, hogy a legújabb játékok nem telepíthetők a gépre...
Ilyen felütés után nézzük, mivel szembesülhetett mondjuk az a gyerkőc, akinek ilyen gépet dobott a sors,
illetve járjuk végig a "retrózzunk NT-alapokon" rögös útját.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.