FPS meresek?
OK
Attól, hogy nem játékra lett tervezve, az NT még egy baromi jó oprendszer volt a maga idejében. Ellentétben a Win9x vonulattal, elég stabil, és ha nem FAT-ra, hanem NTFS-re telepíted, még a fájlrendszere is hibatűrő. Nem kell attól tartani, hogy ha kimegy alóla a delej, akkor újraindításkor összekuszálja a fájlrendszert, és nem tud elindulni.
Nálunk melóba az újabb, Vectra VL800-as volt. Erre már Win2000 volt telepítve. Multimédiás "csoda" masinának volt használva, igaz, még én sem nagyon nyúlhattam hozzá.
Előkotortam a számlákat, kíváncsiságból... Még kaptunk 5% kedvezményt is, így volt akkoriban (2001) 1854 euró. Rákerestem, akkoriban 250Ft körül váltottak: 463.500Ft
Rögtön alatta látok egy 256MB-os memória bővítést (gondolom ebbe), potom 621 euró.
Hirtelen ezt találtam:
Ha a győzelem gátja a gát, akkor fel kell robbantani. (Szaffi, 1985)
A VL800 már Pentium 4 alapú volt. Egészen konkrétan a Socket 423-as Asus P4T HP OEM változata volt az alaplapja i850 lapkakészlettel, és szintén 800MHz-es Rambus támogatással.
Szerintem amúgy ez a gép is elbírta volna a Win2000-et, az NT4 még 166-200MHz-es Pentium Pro-ra volt méretezve, és pont olyan hiányosságai is vannak ami a nagyon korai Pentium II érában még nem voltak azok. Ellenben az NT olyan nyomtatót és SCSI kártyát is támogat, amit utólag azt sem tudjuk már hogy létezett , azaz nagyon durván a céges környezetre volt kihegyezve, bármilyen otthoni multimédiás funkció (amiknek kiszolgálására a Win95 volt tartva) csak járulékos nyereség.
hege8888:
Bar maga a vas random biznic gépnek néz ki, de talán éppen ezért i820 RDRAM-os létére megaggatták egy National Semiconductor PC87200VUL PCI-to-ISA átalakító híddal. Ebben az a speciel, hogy a '99 utáni Intel déli hidak nem támogatták az ISA bővítést, és így az i810/815/i820, azaz a jóóó öreg BX utáni lapokon nincs is ISA foglalat.
Sőt, mondok jobbat, eleve "modernebb" Slot 1 lapból nem is készült sok, mert az i820 lapkakészlet nagy bukta volt, az i440BX hatalmas siker, a Slot 1 tokozást pedig ejtették mint a forró krumplit amint a Socket 370 procik elérhetőek lettek.
Retró szempontból ez azért kellemetlen, mert PCI 2.2 támogatás a későbbi PCI kártyák miatt (pl SATA vagy USB 2.0 bővítők, de mondhatni a Radeon 9250 környéki videokártyákat is) jó lenne, AGP 4X támogatás szintén az Geforce FX környéki 1,5V maximum váltás miatt, ill az UDMA 66-100 a 33 helyett meg magáért beszél, akármilyen Compact Flash, SD kártya, IDE DOM, vagy IDE-SATA-SSD modern sufnituning fejlesztést használnánk. Ha ez pedig meg van fejelve egyből kettő ISA foglalattal, akkor az úr egy retró gyöngyszemre lelt, és még csak nem is tudja.
Apropó, esetleg meg tudnád lesni hogy a lap milyen vitézen birkózik az ISA hang és videokártyákkal?
Rossz nyelvek szerint DOS alatt nem oszt ki nekik rendesen DMA(vagy egyéb) erőforrást, ami a csöppet károsan érintené az ISA hangkártyákat.
[ Szerkesztve ]
"Para mis amigos todo, para mis enemigos la ley"
PDA_FAN:
Nos, tényleg elég stabil FS az ntfs a FAT32-höz képest, viszont vele volt egy óriási hibám, ami megtörtént.
Windows 7 Pro alatt, annak idején, még P4-es gépen, 1 hónapig csak hibernáltam a gépet, hogy gyorsabban induljon el, mint egy sima cold boot-al.
Egyik szép nap gondoltam újraindítom már a gépet, és összehányta magát az egész rendszer tőle. Újra kellett telepíteni sajnos.
[ Szerkesztve ]
--- N/A ---