2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Ventilátor olajozás howto

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Bluegene kolléga cikke után merült fel a fórumban egy venti-olajozás-guide igénye, hát megítam...

[ ÚJ TESZT ]

Bluegene kollega Asus Silent Knight felújításáról szóló cikke után merült fel(?) a fórumban egy venti-olajozás-guide igénye, hát megírom. Jó sokára, de sajnos idő az amiből a legkevesebb van a világon.
Aki már ismeri az eljárást attól bocs, gondolom sokan csinálnak ilyet, valakinek remélem jól jön majd.

Szóval amikor az van, hogy a gép elkezd zörögni, akkor általában morog egy ideig az ember, aztán kicserél jó pénzért minden ventit. Hát én jó régen találkoztam utoljára a saját gépemben gyári új ventilátorokkal... Inkáb beolajozom amit lehet, így egy kis odafigyeléssel még jó ideig kihúzza, és nem hangosabb mint az új cucc. Persze csak akkor ha nem egy teljesen beállt ventilátorról van szó, amit már kézzel is alig lehet forgatni...

A dolog egyébként rém egyszerű, kb. egy csipesz, meg olaj szükséges hozzá. (Megjegyzem, ez az egész a siklócsapágyas ventilátorokra igaz, a jobbak viszont golyóscsapággyal szereltek, azok nehezebben zörgősödnek, és szétszedni sem egyszerű őket. Nekem még dolgom sem volt ilyennel.)

(A tea fontos kiegészítő így télen. Ráadásul a művelet olyan "sokáig" tart, hogy ki sem hűlt...)
Először is kefével tisztítsuk meg a valószínűleg csupa por légkavarót.
A ventilátor alsó (ami tartja a lapátkoszorút) részén általában matrica van. Ezt lehúzva a cucc közepén megtaláljuk a tengely végét (jobb ventiken dugóval van lezárva, ezt ki kell piszkálni).

Így jön le a matrica...

[L:/dl/upc/2013-12/18/80270_vvdjmwqmuobosnzn_dscf2273.jpg](IMG:/dl/upc/2013-12/18/80270_vvdjmwqmuobosnzn_dscf2273.thumb.jpg)(/IMG)[/L]
Ő az a bizonyos gyűrű, háttérben a leszedett forgórész

A tengelyt egy seeger-gyűrű szerű lezárógyűrű tartja a helyén, amit egy hegyes csipesz két szárával benyúlva tudunk lefeszegetni róla. ((A gyűrű egy helyen át van vágva, így lehet feltenni, ill levenni.) A dzsunka vetilátorokon ahogy leszedjük, egy formátlan darabbá görbül, vissza sem érdemes tenni, nem is különösebben fontos. A forgórész úgysem esik le, helyén tartja a mágnes.

A forgórész ezután kihúzható egyszerűen az állóból.
Érdemes a szétszedett cuccot megpucolni, ha belül is mocskos. Ezután olajat csöpögtetünk az állórész közepébe, hogy a csapágy köpenyén végigfolyjon. A forgórész tengelyén is érdemes végigfolyatni egy kicsit.

A közepébe...

...és a tengelyre. [link]

Olajnak a legjobb a műszerolaj, de nekem teljesen jól bevált az is ha motorolajat használtam. Ez "vastagabb", viszont egy kopottabb ventilátorba szerintem pont ezért jobb, mint a műszerolaj. Műszerolajat amúgy én ilyen néven régóta nem láttam, ellenben néha beszerezhető a képeken is látható "Legfinomabb kerékpár- és varrógépolaj" amit ugyan nem kóstoltam, :) de mint olaj, bevált.

Ezután csak vissza kell tenni a forgórészt - ha túlélte a dolgot akkor a "seeger"-gyűrűt is - és megpörgetni a ventillátort. Először belefújni, és ha így nem zörög, rádughatjuk a PC egyik csatlakozójára. Ha úgy sem zörög (vigyázzunk az ujjainkra) akkor vissza lehet szerelni a házba. Persze így még mindig előfordulhat hogy annyira "üt" a tengely hogy berezeg tőle ház - ilyenkor tényleg csereérett a ventilátor.

Természetesen az olaj sem csodaszer. A beolajozott ventilátor nem bírja olyan sokáig mint az új. Pár alkalommal még lehet olajozni, de az sem jelenti az örök életet. A legjobb az ha alapból tisztán tartjuk a gépet, így nem halnak olyan könnyen a ventilátorok.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.