2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Tunézia 2009 - Sousse

élmények, tapasztalatok

[ ÚJ TESZT ]

4.oldal

Eljött a második nap. Kedvesemmel úgy döntöttünk, hogy itt az ideje egy kis városnézésnek. Fogtunk egy taxit, amivel tele van a város, és bevitettük magunkat a központba. Jaaaj bár ne tettük volna.
Bementünk egy 'turist shoping centerbe'. Érdekes a neve, Turista bevásárló központ. Ergo kifejezetten nekünk. Nézelődtünk vásároltunk apróságokat ajándékba... Úgy kifejezetten nem volt semmi extra. Gusztustalan túlcsicsázott giccses ruhák, ékszerek, semmi amit ne lehetne megkapni itt a Kínai piacon. Semmi egyedi tunéziai. Persze mindenre rá volt írva, hogy Tunézia, és így máris egyedi tunéziai cucc lett. Engem nem hatott meg nagyon.
Miután végeztünk, elkezdtük sétálni a medina, a városközpont, bazársor felé. Az igazi bazársor aznap nem volt nyitva, így a mellette lévő bazársoron mentünk végig.
Hát én ott ledöbbentem. Nem kicsit, nagyon! Kb. úgy kell elképzelni, mint a Kínai piacot Pesten, csak 10x durvább. Itt egész városrész van kialakítva ilyen bazárnak. Nagyjából ugyanazt is árulják, amit itthon, szőnyegek, édesség, ékszer, ruha, dvd lejátszó, kamera, stb... A kiabálás, az emberek, tolakodás elképesztő volt. Elénk álltak, nem akartak továbbengedni, minden áron el akartak valamit adni. A bazársoron ez 2 méterenként történt. Hihetetlen volt, alig tudtunk szabadulni. Kerestük a kijáratot, de sok helyen csak ilyen sikátorokat láttunk, kb mint a filmekben. Hát oda már nemigazán mertünk bemenni. Félelmetes volt az is, hogy az összes árus az a tipikus rossz külsejű sötét bőrű arab volt. Most minden rasszizmus nélkül csak érzékeltetés képpen mondom, hogy olyan volt, mint egy cigány gettó. Gnóm fejű rossz külsejű kreolbőrű arabok mindenfelé. Kiabálnak lökdösődnek, tolakodnak. Alig vártuk, hogy kijussunk onnan.
Egyszerűen nem értem, hogy az embereknek ez miért tetszik? Mi a jó ebben? Gusztustalan, undorító, irritáló... Egyszerűen förtelmes volt. Még a magyar leírásokban is azt írta az utazási iroda tájékoztatója, hogy a bazársorok, ahol kötelező az alkudozás stb. Egyszóval felmagasztalva, nem is kicsit. De mégis ki kíváncsi erre? Ha ilyet akarok látni, akkor felmegyek a Kínai piacra és kész. De nem véletlenül nem járok oda se. De, mint mondtam, a pesti Kínai piac sarki fűszeres ehhez képest.
Követtük a turistákat és végre sikerült kikeveregni ebből a fertőből.

De végülis hiába, mivel itt a vak is levágja, hogy ki a turista és ki nem. Elvégre rajtunk kívül mindenki más sötét kreolbőrű. Így jóformán tiszta célpontot jelentettünk, amikor a parti sétányon szerettünk volna visszagyalogolni a szállodába. Gondoltuk megnézzük a kikötőt, kicsit a várost is, amíg hazasétálunk.
Hát ez is káosz volt teljesen. A sétányon szó szerint 10 méterenként le akartak húzni valamivel. Jöttek oda, magyaráztak, nem értettek a szóból, követtek. Még a taxik is dudáltak, leálltak mellettünk az úton, hogy nem megyünk-e velük. Ők mondjuk egyetlen no thanks-ből is értettek.
Különböző trükkjeik is vannak a lehúzásra. Erre is oda kell figyelni. Például, amikor odajön egy kis arab gyerek, és jóságosnak tűnve ad egy-egy szál virágot, hogy ő milyen kedves. A nagy fenét. Ha elfogadod, akkor utána kéri az árát! Tartja a markát, és szó szerint addig nem szakad le rólad, amíg ki nem fizeted. Mi ezt már tudtuk előre, így gyorsan lekoptattuk a kis mocskot. Viszont láttunk más párokat akik bizony megették a dolgot, és ijedve nem tudták miért követi őket a kis srác.
Egyszóval tortúra volt a hazajutás. Nem kívánom senkinek se.

Én biztos vagyok benne, hogy ez az ország nem ilyen. De amit 'mutat' magából, a bazárok, az emberek, az emberek mentalitása, hát az förtelem.
Ezért ezután nem is nagyon mozdultunk ki a szállodából. Amúgy is, még a Neckermannos fazon is mondta, hogy este, és egyedül nem ajánlott kimenni, mert olyan nagyon jó a közbiztonság. Persze tudom, ez Pesten is így van, de szintén nem véletlen, hogy nem élek, és nem is élnék ott.
A következő pár napot a szállodában töltöttük. Rájöttünk, hogy a szálloda közvetlen közelében is vannak boltok. Nem is kevés. Ott is mindent meg lehetett kapni, amit a bazárokban, maximum 1-2 dínárral drágábban, de nekem bőven megért ennyit a kulturált környezet, és a civilizált emberek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.