2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Fotózás rovat

Hogyan készítsünk Stop motion videót?

Stop motion, kockázás, stop-trükk: hogyan készítsünk egyszerű, de látványos animációt fényképezőgéppel?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

BEVEZETÉS

A CGI megjelenésekor úgy tűnt, hogy kezdenek elsikkadni azok a régen használt módszerek, amelyekkel kevésbé valósághű, ugyanakkor szórakoztató animációkat lehetett készíteni. Ki ne emlékezne a TV macira, vagy a gyurmafilmekre, ahol élettelen tárgyak elevenedtek meg a szemünk láttára - már akkor, amikor a számítógépes animálás még nem létezett, vagy gyerekcipőben járt. Ma azonban ugyanezen módszerek a reneszánszukat élik - éppen azért, mert egészen mások. Ezekben a filmekben nem műanyag, HDR-es hatású lények néznek vissza ránk a képernyőről, és nem láthatunk világokat elpusztító robbanásokat sem. Nem kíván többet mutatni, mint a valóság - de kevesebbet sem. A képkockánként beállított és rögzített technikát nevezzük Stop motion-nek, amely az egyik kedvencem. Ezt szeretném bemutatni a számotokra, egy kis gyakorlati útmutatással, ha esetleg ti is belevágnátok.

A Stop motion története

Az első Stop motion videót Albert E. Smith és J. Stuart Blackton készítette el 1897-ben (!). A filmben egy cirkusz állatai és akrobatái elevenednek meg. Az első időszakban a technikát leginkább varázslatos történések bemutatására használták fel. A 20. század elején számos filmben felhasználták a technikát, a sok közül én Willis O' Brien nevét említeném meg, aki az 1925-ös Az elveszett világ (The Lost World) című filmjében és a King Kongban használta, dinoszauruszok meganimálására.

Willis O' Brien King Kongjából egy részlet, ahol jól megfigyelhető a Stop motion gyakorlati alkalmazása (katt a képre a videóért!)

A század második felében is számos példát láthatunk Stop motion alkalmazására, a Terminátor egyik jelenetében, valamint a Star Wars sorozat 5. részében, A Birodalom visszavágban is találkozhatunk vele.

A Birodalom visszavág - a lépegetők mozgását is Stop motion-ben animálták (katt a képre a videóért!)

Napjainkban a Stop motion alkalmazása kezd visszatérni a gyökerekhez: leginkább álomszerű, varázslatos eseményeket, képi hatásokat akarnak elérni vele. Leginkább rövidfilmekben, reklámokban használják, a játékfilmekben betöltött szerepe szinte minimális. Lentebb láthatjátok azt a videót, amely által megismertem és megszerettem a technikát. Oren Lavie Grammy-díjas videóklipje, amelynek különlegessége, hogy egy kameraállásból, függőlegesen 90 fokban rögzített fényképezőgéppel készítették. Később kiállítás is megjelent a videoklip alatt elkészült több mint kétezer képből.

Egy nagyszerű példa a Stop motion korunkbeli alkalmazására (katt a képre a videóért!)

Miután gyorsan áttekintettük e technika történetét, nézzük meg, mi magunk hogyan tudnánk egy ilyet elkészíteni. A továbbiakban erről lesz szó.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.