2024. június 21., péntek

Gyorskeresés

Steam Deck - Gőzgép

Megjelent a Valve első hordozható konzolja és többek között én is nagyon kíváncsi voltam arra, hogy mire képes.

[ ÚJ TESZT ]

Játéktesztek III.

Ezzel a végére értünk azoknak a játékoknak, amelyek közvetlen a Steamből kellett indítani, így most jöjjenek az egyéb esetek. Például, egyéb forrásból is vannak játékaink, vagy ha más launchert is szeretnénk használni. Szerencsére a Deck erre minden lehetőséget megad, így probléma nélkül meg tudja ugrani ezt a lécet. Nem mondom, hogy minden egyes játékot tudunk így futtatni, de amiket én próbáltam, azok egész könnyedén megoldhatóak voltak. Ahhoz viszont, hogy ezen tulajdonságait kihasználjuk a gépnek, az asztali módba kell belépnünk, ehhez hosszan nyomjuk a bekapcsoló gombot, és a felugró menüben tudjuk kiválasztani.

Ha betöltött a felület, akkor egy Windowsra kicsit hasonlító, de Linux KDE felületet kapunk. Sosem használtam Linuxot, de mivel tényleg sok mindenben hasonlít az a felület a Windowsra, ezért egész könnyedén szokható. A kezeléséhez érdemes használni legalább egy egeret, az már nagyban megkönnyíti a műveleteket, de itt is használható a gép két oldalán elhelyezett tapipad. Képernyő-billentyűzetet a Steam+X kombinációval tudjuk előhozni, és ezt mindig meg kell tenni, ha írni akarunk valamit, nem fogja automatikusan feldobni, ha olyan helyre kattintunk. A másik opció az AnyDesk nevű alkalmazás, mert elérhető az alkalmazás boltból, ez nagyjából olyan, mint egy TeamViewer, ennek segítségével gépről is tudjuk irányítani a dolgokat.

Asztali mód

Test Drive Unlimited 1

Kezdjük itt is egy régi nagy kedvencemmel, a Test Drive Unlimited 1-gyel, egy 2007-ben kiadott, nyílt világú autós játék, mely Hawaii O'ahu nevű szigetén játszódik, amit ha jól tudom 1:1-es arányban alkottak meg a játékban is, tehát egy kifejezetten nagy térkép áll a rendelkezésünkre.
A játék telepítése szerencsére egy viszonylag egyszerű folyamat, nem kell komoly képzettség hozzá.

- Legelőször az alkalmazásboltból le kell tölteni a Proton-t, majd, ha feltelepült, ennek az éppen aktuális legfrissebb verzióját.
- Ezután a fájlokat másoljuk át a gépre valamilyen módon (SD kártya a legegyszerűbb), majd ha ez megtörtént, akkor a Steam alkalmazást megnyitva asztali módban adjuk hozzá a telepítőt nem Steames játékként. Tulajdonságokra kattintva lépjünk át a kompatibilitás fülre, itt kattintsuk be az ott lévő checkboxot (konkrét Steam Play kompatibilitási eszköz kényszerítése), majd válasszuk ki az előbbiekben feltelepített proton verziót. (Itt megjegyezném, hogy sok YT tutorialba a Proton Experimentalt választják ki, de az nekem sosem működött).
- Ha ez megtörtént, indíthatjuk a telepítőt, végigmegy a szokásos „nextnextnext-finish” procedúra (telepítési könyvtárnak én a letöltések mappát javaslom, könnyen elérhető). Ha megvan, utána ugyanezt eljátsszuk a játék .exe fájljával is.
- Ha kész vagyunk, mehetünk vissza "Game mode"-ba, és indulhat a játék. Régebbi játékok esetén ajánlott egy egeret is használni, hogy könnyebben tudjunk navigálni a menüben.

A legtöbb játéknál a kontroller részét ugyanúgy tudjuk használni a játékban is, ahol van alapból támogatás, ott a beállításokban egyesével beállítgathatjuk. Amennyiben valamelyik gombot mégsem tudjuk hozzárendelni funkcióhoz (ez legtöbbször a hátsó 4 gomb esetén fordul elő) vagy nincs kontroller támogatás, akkor van lehetőségünk a game mode-on belül indítás előtt is variálni a kiosztásokat, egész pontosan úgy, hogy adott billentyűgombokhoz hozzárendeljük a Deck gombját. Így gyakorlatilag bármilyen játékban megoldható a kontrollerek használata. Itt két opciónk van:

- Elsőként ha népszerűbb játékot találtunk, akkor itt esélyesen tudunk böngészni olyan közösségi kiosztások között, amiket egy másik embertársunk már elvégzett, és volt olyan kedves, hogy közkinccsé tette, ez esetben csak letöltjük, aktiváljuk és nem is kell mókolnunk nekünk semmit.
- Ha ez nem áll rendelkezésre, akkor nekünk kell egyesével végig menni, és a saját ízlésünknek megfelelően beállítani a gombokat.

NFS MW közösségi kontroller kiosztások

Egyébiránt a játék amúgy tökéletesen ment magas beállításokon is, minden gond nélkül játszható.

Need for Speed Most Wanted

Számomra az egyik legkedvesebb NFS, így muszáj volt kipróbálnom ezt is a gépen. A telepítési metódus pontosan ugyanúgy működött, mint a TDU 1 esetén. Indítás előtt itt érdemes megnézni a közösségi beállításokat a kontrollerhez, ugyanis jópár lehetőség van. Ebből az egyiket betöltve minden probléma nélkül játszható a játék. Nagyon nem is akarok sok szót pazarolni rá, nyilván tökéletesen meg korlátozással és anélkül is. 😊

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.