2024. június 26., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Samsung Series 3 bemutató

Saját tapasztalataim az Intel Pentium processzorral szerelt 3-as szériás Samsung notebookról.

[ ÚJ TESZT ]

A hardware III.

Energiagazdálkodás

A gépet egy 6 cellás akkumulátor tartja életben. Ez a tapasztalataim szerint 4-5 órára elég átlagos használat mellett. Például két óra játékkal (több, mint 10 éves), úgy, hogy az egyik processzor mag végig 80-90%-on volt használva, kb. 40%-ot sikerült elfogyasztani a rendelkezésre álló energiából. Persze ez idővel rohamosan romlani fog, de kezdésnek szerintem nem rossz.

A Samsung a használathoz igazodva alapvetően két energiagazdálkodási séma között vált automatikusan attól függően, hogy hálózatról vagy akksiról használjuk, de saját sémákat is létrehozhatunk, illetve a meglévőket is átszabhatjuk.

A tápegység hálózat felé tartó vezetéke elég rövid, kb. egy méter, az akksi irányába tartó viszont több, mint kétszer olyan hosszú. Az utóbbi vezeték vékony, és jól rendezhető, viszont az összefogó kis tépőzáras szalag elég nehezen használható.

Nem Samsung találmány, de megemlítem, mert zavar: nem tudom, miért használnak egyenes végű csatlakozókat. Ha fali konnektorba dugom, és lóg a táp a levegőben, akkor hajlik a vezeték. Ha asztali konnektorba dugom, és az asztalon van a táp, akkor szintén hajlik a vezeték. Persze a 90 fokban elforgatott dugónak is vannak hátrányai, de nem értem, hogy az ipar miért nem talált még megoldást erre a problémára. Ennél a modellnél ráadásul a másik végén is egyenes dugó van, jó nagy bunkós fejjel, hogy kiálljon a gépből.

Hűtés

Ahogy írtam, a szellőzőnyílás kb. 5 centi széles és kb. 2 centi magas. A ventilátor alulról jut friss levegőhöz. Alapvetően halk, és jól követi a hardware hőmérsékletének a változását. Ha leesik a processzor terhelése, a ventilátor is reagál 1-2 másodpercen belül, és nem zúg feleslegesen.
Intenzív használt mellett a gép alja hajlamos eléggé felmelegedni, viszont még ekkor is ölbe lehet venni. Felül viszont rendesen szigetelve van, mert ezt a billentyűzeten alig lehet érezni. Összességében a hűtés megfelelő az adott hardware-hez.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.