2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Samsung L760v - Sablonmunka

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Előszó Utoljára akkor járt nálam Samsung, amikor a Mobilarénának írtam az M600-as tesztjét.

[ ÚJ TESZT ]

Előszó

Utoljára akkor járt nálam Samsung, amikor a Mobilarénának írtam az M600-as tesztjét. Azóta semmilyen egyéb koreai alkotás nem volt a kezemben, nem is nagyon hiányoztak. Bár szeretem a márkát, mert jó minőségűek a kiadott termékeik, meg a billentyűzet is hasonló kiosztású, mint a Sony Ericssoné, de az ikonoktól a falra mászok.

Karácsonykor hív unokabátyám, hogy kapott szolgálati készüléket, meg akarom-e nézni. Persze, hogy nem mondtam nemet, imádom a mobilokat, kapni kell az alkalmon. Másnap meg is érkezett a kicsi piros doboz, benne a Vodafone számára átalakított L760v-vel. A csomagban találtam még egy sztereó headsetet, adatkábelt, töltőt, CD-t és leírásokat, de memóriakártyát nem.

Hogy miért pont L, azt nem tudom, de a L760 erősen hirdeti magáról, hogy 3G képes, durván ennyi a reklámszövege a gyártói oldalon is. Erre épült a koncepció, a gyors kommunikációra, amit a 3G biztosít, és az olcsóságra, amit az árcédula is mutat. Szerencsére a minőség nem romlott.

Külső

Elcsúsztatható telefonról van szó, sokan kritizálnák a mechanikát, hogy majd biztos tönkre veri magát. Na ezt nem fogjuk megélni sosem, mert a Samsung mindig jó síneket gyárt, azokban sosem lötyög semmi. Most sincs ez másképp. Szépen siklik a fedlap, semmi súrlódás vagy akadozás, és kinyitva is elhanyagolható holtjáték.

A készülék szürke színben pompázik, külsőre csak a Vodafone felirat árulja el, hogy több köze van a szolgáltatóhoz, mint a sima L760-nak. Az előlapon legfelül találjuk a hangszórót, mely 72 szólamot képes közvetíteni, a gép egyetlen hangforrása, ennek ellenére gyönyörűen szólal meg zenelejátszás esetén is. Tőle jobbra van a VGA felbontású kamera a videohivásokhoz, de lehet használni fotók készítésére is. Alatta a 2"-os képernyő, mely TFT technológiás, 262 ezer szín megjelenítésére képes, és annak ellenére észbontóan szép, hogy csak 176x220-as felbontású. Legalul a navigációs gombokat találjuk.

Jobb oldalt vannak a hangerőgombok, valamint a MicroSD kártya bemenete. A túloldalt pihen a gyorsgomb, a kamera gombja és a csatlakozó a töltőhöz, kábelhez, headsethez. A hátlap üres, de ha a telefont szétnyitjuk, akkor megjelenik a 2 megapixeles, fixfókuszos kamera optikája egy tükörrel a jobbján. Ekkor a numerikus billentyűzet is kivillan, melyek felső sorának kezelése okoz némi problémát a fedlap peremének közelsége miatt.

Belső

Live! menüs a gép, bár ez nem meglepő annak tudatában, hogy a Voda számára lett szoftveresen átszabva. A piros témát kedvünk szerint alakíthatjuk, így a színvilág változhat, de az ikonok nem. Ez engem egyáltalán nem zavart, sőt...

Készenléti állapotban a képernyőn az állapotsort, az időt, a dátumot és az eszköztárat látjuk. Ide gyorsgombokat pakolhatunk, de csak a Hivatkozások közé, a többit nem módosíthatjuk. Ha megnyomjuk a gyorsgombot az L760v oldalán, akkor előugrik a Gyorskapcsolás ablak, ahol választhatunk a Hívás, Üzenetek, Live! és a Mindet befejezi? opciók közül. Itt gondolom mind egyértelmű, de a hívásra kitérnék.

Be lehet állítani, hogy a számokat miként jelentítse meg a telefon, amikor beütjük őket. Lehet választani a hagyományosat csomó színöszeállítással, egy cetliset, amikor különböző színű cetliken jelennek meg a számok, illetve a lúdtollasat, amikor egy piros végű lúdtoll írja a számokat egy öreg tekercsre. Nagyon frappáns dolog, én a lúdtollasat használtam, mert nem volt annyira rikító, mint a cetlis.

A főmenü 9 ikonos, tematikusan rendezett, így mindent ott találunk, ahol annak lennie kell, bár sajnálom azt, hogy az eredeti változathoz képest ez minusz három lehetőség, mert szükség lenne rá. Akkor talán nem lenne a kamera eldugva...

A névjegyzék 1000 férőhelyes, több telefonszámot, mailcímet, hívóazonosítót, saját csengőhangot és kicsi jegyzetet is felvihetünk a belső memóriát használó telefonkönyvbe. A szabadon felhasználható 43 MB-ot használja az MMS is, melynek maximális mérete 300 kb, az L760v-vel készült képeket pedig lekicsinyíti elküldéskor. Továbbá 500 SMS számára van hely, mely egy havi forgalmat is kitesz. A levelezés pedig beépített kliens segítségével zajlik, mely képes SMTP szervereket is használni.

A naptárban többfajta nézet is van (napi, heti, havi), naponta többfajta eseményt is elraktározhatunk (programok, évforduló, szabadnap, fontos, privát), így garantáltan nem fogunk eltévedni a feljegyzések között. Van még világóránk - ami sajnos nem grafikus, pénznem és mértékegység átvláltónk, hangrögzítőnk és jegyzettömbünk is. Az időzítő, stopper és ébresztő teljesen alap funkciók. Java alkalmazásokból csak pár játék akad, azok is demo verziók, szóval 30-60 másodpercig játszhatók. Van még mobil TV szolgáltatás is, amihez a telefon nem talált semmilyen kiszolgálót.

Multimédia

A hátlapi fixfókuszos kamera viszonylag jó képeket készít. Képes sorozatfelvételre, három különböző hosszúságú időzítésre, szintén három effektre, pár keretre, fehéregyensúly beállításra, fényerő és zoom érték megadásra (utóbbi csak digitális, és csak kis képméretnél), több fajta képméretre és a keresőablak elrendezésének változtatására.
Íme pár kép:
kép_1
kép_2
kép_3
kép_4
kép_5

A zenelejátszó szépen szól, fut a háttérben is. Előadók, műfajok, szerzők és albumok szerint csoportosít, de készíthetünk saját lejátszási listát is. Értékelhetjük a számot egy ötös skálán, beállíthatjuk jelzésnek is. Hangszínt nem tudunk állítani sajnos, de a lejátszó megjeleníti az album képét, ha azt a számhoz rendeltük számítógépen. Ismétlés és véletlenszerű lejátszás van, viszont az FM rádió kimaradt a repertoárból.

Végszó

A telefon a gyors internetezésen kívül 2.0-s A2DP-s Bluetooth kapcsolatra is képes, így sztereó füllhallgatókat is használhatunk a telefonnal, valamint magasabb sebességgel cserélhetünk fájlokat. A készenléti idő elméletileg 370 óra, a beszélgetési pedig 3,5. Én sikeresen lemerítettem 2 nap alatt kevés zenével és folyamatos BT kapcsolódgatással, remélhetőleg a következő feltöltéskor már nagyobb lesz ez az érték.

Szerintem nem egy rossz készülék az L760v, mert divatos, okos és viszonylag olcsó. Aki nem akar sokat költeni minőségi és okos mobilra, annak ez a tökéletes választás, mégha a Live! sokakat idegesít is.

Hálózat: GSM 900/1800/1900/2100

Méret: 100 x 47 x 15 mm

Súly: 93 g

Kijelző: 2.0", 262k, 176 x 220, TFT

Telefonykönyv: 1000 bejegyzés

SMS: 500 darab (magyar T9)

Email: van, hitelesített SMTP

3G: van

Bluetooth: 2.0, A2DP

Memória: 40MB + microSD slot

Kamera: 2 megapixel, fixfókusz (QCIF videó)

MP3: van, fut a háttérben is

Szeretném, ha a fórumban véleményeznétek a cikket, mert szeretnék a kritikákból tanulni. Jöhet hideg, meleg, mert nem fogok haragudni. Jobb akarok lenni, és ehhez az olvasói véleményekre feltétlenül szükségem lesz. Köszönöm!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.