2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Prémium kategóriás fülhallgatók I.

Eddig ismeretlen dán gyártó fülhallgatóit teszteltem.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Legújabb tesztalanyaim fülhallgatók lesznek, méghozzá nem is akármilyenek, egyenesen a prémium kategóriából kaptam őket tesztelésre. Mivel összesen hat fülhallgató került vizsgálatra, két részre bontottam. Az első részben inkább a zenelejátszás bajnokait mutatom be, a második részben pedig a játéra szánt fülhallgatókat.

Mielőtt bemutatnám a tesztalanyokat, érdemes tisztázni, hogy miről van szó pontosan! A fülhallgató szó hallatán sokan összezavarodhatnak, hiszen többféle típus is létezik. Az interneten is sok esetben egy kalap alá veszik a fülhallgatókat és a fejhallgatókat. Ez szerintem megengedhetetlen, hiszen a különbség lényeges. A fejhallgató egy pánt segítségével átöleli a fejet (neve is innen ered), sokkal stabilabb tartást biztosít, sokkal több helyet foglal, és a benne lévő hangszórók is általában nagyobb teljesítményre képesek. Egy fülhallgató pedig kicsi, könnyen hordozható, és minőségben sem minden esetben tud felérni egy fejhallgató teljesítményével.

Fülhallgató és fülhallgató között is van különbség. Két nagy csoportja létezik ugyanis ezeknek a hangszóróknak, az egyik a hagyományos, fülbe helyezhető, míg a másik egy kinézetre kicsit furcsa, füldugó-szerű. Jelen tesztben a második kategóriával fogunk foglalkozni, melyet sokan csak úgy emlegetnek, hogy az „agybedugós” fülhallgatók.

Hogy miért jobbak ezek a fülhallgatók?

A hordozható zenelejátszók megjelenése (és itt ne csak MP3 lejátszókig nyúljunk vissza emlékezetünkben) a fülhallgatók elterjedésével együtt járt. Egészen a kétezres évek elejéig nem volt nagy változás a fülhallgatók kinézetében, minden gyártó próbált jobb hangzást, kényelmesebb kialakítást megvalósítani. Azonban a gumiborítással rendelkező füldugó kinézetű fülhallgatók megjelenése alapjaiban változtatta meg mindenki véleményét a hangzásukkal kapcsolatban. Ezek a termékek sokkal jobban szűrik a külső zajokat, és ezáltal a hangzásban, és dinamikában is érezhető a különbség.

Legelső találkozásom ilyen fülhallgatóval egy Sony-Ericsson walkman telefonhoz gyári tartozékként mellékelt füles volt. Emlékszem, hogy az első 2 alkalommal nagyon szokatlan volt, és szinte könnyeztem, hiszen tényleg olyan, mintha füldugót raktak volna a fülbe. Ehhez viszont könnyen hozzá lehet szokni, és állítom, hogy aki egyszer már használt ilyet, az sosem fog visszatérni a hagyományos verzióra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Razer Carcharias

    Mielőtt bármibe is belekezdenék, fontosnak tartom elmondani, hogy először írok véleményt fejhallgatóról.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.