2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A Windows meghódítása

Avagy: modernkori stratégiai játék az operációs rendszerrel.

[ ÚJ TESZT ]

Windows trükkök-tippek

Azonban minden tevékenység előtt, amennyiben teljes urai szeretnénk lenni a számítógépünknek, akkor ez a lépés legyen az első:

A beépített rendszergazda fiók engedélyezése:

A Windows megalkotóinak hála, a Rendszergazda nevű rendszergazdai fiók tiltott állapotban van alapból, és ahhoz, hogy mégis használni tudjuk, tegyük a következőket:
1. Start menü – Számítógép – jobb egérgomb, majd Kezelés
2. Nyissuk le bal oldalon a Helyi felhasználók és csoportok-at, és itt válasszuk ki a Felhasználókat.
3. Kattintsunk duplán a Rendszergazda fiókra
4. Szedjük ki a pipát „A fiók le van tiltva” elől, majd okézzuk le.
5. Indítsuk újra a számítógépet, és a Rendszergazda névvel jelentkezzünk be!

MOD:Nagyon fontos megjegyezni, hogy a fenti eljárással csak azok éljenek, akik teljesen képben vannak a Windows rendszerrel kapcsolatban, és képesek arra, hogy kordában tartsák saját magukat és azokat, akik alkalmanként a számítógépet használják (gyerek-feleség-szülő...) ugyanis ekkor deaktiválódik az UAC! Kifejezetten kezdők ezt a lépést ne tegyék meg!

Eszközillesztő szoftverek, és minden egyéb:

MOST lehet nekiállni bárminek a telepítéséhez, legyen szó valamilyen hardver illesztőprogramjáról, vagy segédalkalmazásról, az alaplaphoz kapott lemezen található egyéb programok (tuning, hőmérséklet…) feltelepítéséhez. Jó esetben a Windows 7 minden eszközt felismer, ha nem, akkor elő a lemezzel, és pár perc alatt meg is leszünk. De természetesen mehetünk fel a világhálóra, és onnan is letölthetjük a legfrissebb verziót az eszközeinkhez. Nvidia és AMD videokártyák esetében fontos megemlíteni, hogy a rendszer csupán a meghajtóprogramot telepíti (már ha felismeri azokat), a grafikus vezérlőpultot nem. Minden Windows telepítés esetén én a következőket szoktam tenni:

1. Alaplaphoz kapott lemezről a szükséges illesztőprogramok feltelepítése. (Chipset, Sata3, Usb3, Raid, Hangkártya, HW Monitor…)
2. Ha külön hangkártyánk van, akkor annak az illesztőprogramjának feltelepítése.
3. Videokártya illesztőprogram telepítése a kártyához kapott lemezről, vagy egyből fel is mehetünk a világhálóra és onnan frissíteni.
4. Egyéb eszközök, melyeket nem ismert fel a Windows, vagy mi mindenféleképpen a termékhez kapott lemezt szeretnénk használni, például a rajta lévő segédprogramok miatt. (Nyomtató, Szkenner, Mobiltelefon, Webkamera… stb)

A következő lépéseket innentől csak tanácsolom, nem muszáj mindent, mindenkinek követnie, a teljesen szubjektív véleményünk dönt erről. Az egyes elvégzendő műveletek között lesznek természetesen olyanok, melyeket nyugodtan mellőzhetünk, mert vagy nagyon erős alkatrészekből álló géppel rendelkezünk, vagy valakinek nagyon fontos például a hibernálás megléte, vagy nem szereti a felugró ablakokat az értesítési területen…stb. Ezek azok a pontok, melyeknél mindenkinek saját maga kell döntenie. Ez nem egy rábeszélős írás, hanem egy bemutató. Ezeket meg lehet csinálni, de nem feltétlen szükséges! Lehetőségek csupán...

Hibernálás kikapcsolása a parancssorból véglegesen:

Amennyiben úgy gondoljuk, hogy ezt a funkciót nem fogjuk használni a jövőben (MOD:otthoni gép, elsősorban asztali gép, nem laptop esetén, ahol akkor ülünk előtte, mikor célunk van vele), akkor tegyük az alábbit:
Parancssorba írjuk be: powercfg -h off

Így a számítógép felépítésétől függően igen jelentős, több GB méretű helyet takaríthatunk meg. (hiberfil.sys) Természetesen az ON kapcsolóval ismét engedélyezhetjük a hibernálást!

Kereső indexelés kikapcsolása:

A kereső indexelés egy beépített szolgáltatás, amely a háttérben feltérképezi fájljainkat, hogy kereséskor az eredményeket gyorsabban el tudjuk érni. A magára hagyott számítógépnél ezért villoghat a merevlemez led lámpácskája! Ez a szolgáltatás alapvetően alacsony prioritáson fut, vagyis nem terheli le számítógépünket, mégis vannak, akik az ellenkezőjét állítják, azaz a kereső indexelés kikapcsolásával növelték számítógépük teljesítményét.
Bár én ez irányban nem végeztem semmilyen tesztet, mérést, mindig kikapcsolom, az elvem az, hogy csak az fusson a háttérben, melyről biztosan tudom, hogy szükségem van rá!

Írjuk be a Start menü keresőjébe: services.msc. (Windows Szolgáltatások)

1. Keressük meg a Windows Search szolgáltatást és kattintsunk rá kettőt.
2. Kattintsunk a Leállítás gombra, majd ha leállt, az indítás típusát állítsuk Letiltva -ra.

Automatikus töredezettség-mentesítés tiltása:

Mint azt már mindenki tudja, a Windows 7 tartalmaz egy automatikus töredezettség-mentesítő programot. Ha nem szeretnénk, hogy automatikusan elkezdjen dolgozni a merevlemez, ezt a szolgáltatást ki is kapcsolhatjuk. Főleg akkor, ha a későbbiekben bemutatott IObit vagy egy másik kedvenc programunkat szeretnénk használni erre a célra.MOD:

De természetesen ezt is használhatjuk, és nem kell ütemezett futtatással indítani, akkor egyesíthetjük a töredezett fájljainkat, amikor kedvünk tartja.
Kikapcsolás:

Írjuk be a Start menü keresőjébe: dfrgui
Itt szedjük ki a pipát az Ütemezés futtatása elől.

A személyes fájlokat tartalmazó könyvtár (mappa) áthelyezése:

A felhasználói fiókunkhoz tartozó személyes mappák (most már ugye Rendszergazda a neve!), mint például a Dokumentumok, Képek, Zene, Videók, Letöltések, játék mentések… alapértelmezés szerint a C:\Users\ Felhasználónév (aki engedélyezte a rendszergazdai fiókot, annak persze Rendszergazda!) mappán belül találhatók. Ha azonban kevés a merevlemezen a hely, vagy nagyon is féltjük az adatainkat egy esetleges formázástól, akkor másik meghajtóra\partícióra helyezhetjük őket…

1. Start menün belül nyissuk meg a Felhasználónevünk (Rendszergazda) mappát.
2. Válasszuk ki a módosítani kívánt mappát, majd jobb egérgomb / Tulajdonságok.
3. Itt válasszuk a Hely fület.
4. Itt találunk egy Áthelyezés gombot, válaszuk ki az új célt.
5. A végén okézzuk le.

Van még egy megoldás, ehhez viszont szükség van a telepítőlemezre is. Ezt a megoldást még nem próbáltam, én alapból mindig mentem a Rendszergazda könyvtárat egy másik partícióra, viszont a megoldás érdekes, és elvileg működik. Akit érdekel, itt utána olvashat:

Felhasználói adatok áthelyezése

Lemezkarbantartó:

Ezt a Start Menü/Minden program/Kellékek/Rendszereszközök helyen találjuk.

1. Első fülön pipáljunk be mindent, de ne lépjünk ki, menjünk a második fülre! (itt azért lehetséges, hogy lesz, amit meg szeretnénk tartani, pl. a Játékstatisztika fájlok…)
2. Itt alul kattintsunk a Karbantartásra, ekkor a kis program megkérdezi tőlünk, hogy a legutolsó kivételével minden visszaállítási pontot töröljön-e? Természetesen a válasz: igen. Ekkor egy kicsit dolgozik, majd ha végzett, menjünk az első fülre vissza, és most már Oké gomb! (több GB szabad terület is felszabadulhat!)

Buborékablakok tiltása:

Amennyiben nem szeretnénk, hogy a jövőben a tálcán jobb oldalt lent buborékablakok üzengessenek nekünk, akkor tegyük ezt:

Írjuk be a Start menü keresőjébe: gpedit.msc (Csoportházirend szerkesztő)

1. Kattintsunk a Felhasználó konfigurációja sorra és keressük meg ezt jobb oldalt: Felügyeleti sablonok / Start menü és Tálca
2. Itt rövid keresés után találunk egy ilyen lehetőséget (magyar Windows 7 Pro esetén felülről a 10. sor): A Start menü elemeihez megjelenített felbukkanó megjegyzések eltávolítása
Kattintsunk rá kettőt, majd válasszuk: Engedélyezés. Okézzuk le az ablakot.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.