2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Phenom II 920 overclock

Phenom 2 tuning DDR2 mellett

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető, elmélet

A Phenomok második szériájának egyik első példányát fogtam vallatóra. A tuning metódusa alkalmazható bármelyik hasonló Phenom vagy Athlon processzorra.



A teszt alanya

Két célom közül az első az volt, hogy egy kis plusz lóerőt sajtoljak ki úgy a gépezetből, hogy az atom stabil maradjon melegben is. Ezért a stabil frekvenciát zárt házban kerestem, miközben a külső hőmérséklet 30 fok körül volt. A CPU maximális hőmérsékletét 60 fokban határoztam meg.

A második célkitűzésem az volt, hogy ezt más alap ismeretekkel meg tudja ismételni. Most szeretnék mindenkit figyelmeztetni, hogy amit leírok az egyszerű, mégis alkatrész halálával(alaplap, CPU...) vagy adatvesztéssel járhat. Ezért én semmilyen felelősséget nem vállalok. Azt is szeretném leszögezni, hogy minimális ismeretek kellenek a tuningoláshoz, de amit itt leírok messze nem a magasiskola. Átlagos IQ-val simán megugorható és szerintem a törzsközönség nagyrésze túl van rajta.

Phenom elmélet

Hyper Transport reference clock - A HT clock a rendszer alap órajele, a többi órajelet ebből szorozzuk fel. Alapból 200MHz-en jár.
CPU frekvencia - HT frekvencia x processzor szorzó a teljesítményt alapvetően - de nem kizárólagosan - határozza meg. Törekedni kell az emelésére.
North Bridge frekvencia - HT freq x NB szorzó. Emelésével a L3 cache és a memória kontroller órajele emelkedik. Azok a programok, amik cache éhesek nagyon díjazzák az emelését. 920-nál a szorzó értéke 9.
HT frekvencia HT freq x HT szorzó. A processzor és a perifériák közötti kommunikációért felelős. Fontos, hogy a HT szorzó nem haladhatja meg az NB-t. A teljesítményt gyakorlatilag nem javítja, talán IGPU esetén segíthet az emelése. A szorzó alapból itt is 9 volt.

OC, ahogy én tettem

OC, azaz Over Clock. Az eszközt a gyári frekvencia felett akarjuk üzemeltetni. Jelen esetben a gyári 2.8GHz helyett megpróbálok 3.X-re feljutni. A processzor órajele a 200MHz-es HT clock 14-es felszorzásával érhető el. (Tudom, hogy pongyola megfogalmazás, de kéretik nem belkötni abba, ha cikkben HT Clock=base clck=CPU clock=FSB) Vagy a szorzót kell növelni, vagy a clockot, hogy gyorsabb legyen a gépezet.

Az AMD BE CPU-k felfelé szabadon állítható szorzóval rendelkeznek. Ilyenkor annyi a teendő, hogy a szorzót fokozatosan .5-ös lépésekben addig emeljük, amíg működik a gép. A többi teendő (tesztelés, fesz emelés...) megegyezik az általam járt úttal.

Mivel a 920 nem BE, ezért maradt a base clock emelése. Szépen apránként emelni kezdtem a BIOS-ban. Minden rebootot követett egy minimum 15 perces stabilitási teszt. %C3%89n linux alatt stress-el teszteltem 8 szálon, Windows alatt a Prime95 az etalon. Addig növeltem 10MHz-es lépésekben az órajelet, amíg hajlandó volt stabilan működni a számítógép. Egy ilyen emelés a 14-es szorzó mellett 140 MHz-et jelentett.

Három beállítást próbáltam megkeresni:

1. Azt a sebességet, ahol az összes energiatakarékossági funkció még működik, azaz alapjáraton az órajel 1GHz körül marad és a processzor tápfeszültségét is automatikusan lecsökkenti a rendszer.

2. A gyári órajelen a minimális feszültséget, amivel még hajlandó üzemelni a gép és ehhez a leggyorsabb memória beállítást. Ekkor már a CnQ-ről le kell mondani.

3. A processzor hőmérséklete melegben is 60 fok alatt maradjon. Ez kis feszültségemelést tesz csak lehetővé, de a Coolerem sem valami combos darab, a négy mag jobbat is elbírna.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Athlon II X2 240

    HTPC-be vettem a legkissebb Athlont és nem hagyott nyugodni, hogy mit tudhat tuningal.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.