2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Nokia 2700 - első benyomások

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Vásárlás utáni gondolatok egy T-mobile-os Nokia 2700-val kapcsolatban.

[ ÚJ TESZT ]

Körülbelül 2 éve vásároltam a magenta szolgáltatónál egy Nokia 3110 classic-ot, Dominó csomagban 19900 ft-ért. Ezt nem tudta eddig kiváltani másik telefon, ezért gyakran utalok majd rá írásomban, amikor valami hiányosságot/előnyt említek, erről lesz szó! (És tudni kell, hogy elsősorban jó ár/érték aránya és masszívsága miatt szereztem be.)
Nem klasszikus telefonteszt lesz ez, arra térek ki, ami engem és általában a felhasználót érinti, ami meglepett, negatívumok, pozitívumok.
A készülék hivatalos oldala: Nokia 2700 classic
Mobilarena teszt: Nokia 2700 classic - rutinból csinálnak jót

Csomagolás, kiegészítők

Valahogy elmaradt a nagy díszes doboz. Elegáns, praktikus a gyártó szerint - az aprócska, színes pakk (méretre mint az öklöm) a következőket rejti: telefon, 1020 mAh BL5C akksi (a régi jó lesz bele), vékony csatis töltő (mint a régi), 1GB microSD a készülékben, hivatalosan WH102, amúgy meg 3,5-es jack dugós füles, meg két füzetecske (kézikönyv, ovi leírás).
A memóriakártyán semmi nincs, amúgy noname. A készülék microUSB csatlakozóval rendelkezik, ami nem is baj, de kábelt nem adnak.
A 3110-hez adtak mono fülest, de minek, kábelt nem, de miniUSB szerintem minden háztartásban van. Szereztem hozzá egy 5200-as sztereó headsetet, ami elég jól szól mai napig, strapabíró.
A 2700-s headsetje nem tűnik valami tartós darabnak, de kezdésnek jó. Nem kimondottan igényes, és ami nagyon nem tetszik: szimmetrikus, így nem tudom a nyakamba akasztva tartani. A másik: a mikrofon és a csíptető egyben van, a régin külön lehetett szabályozni ezeket egymástól függetlenül, nyakhosszhoz igazítva. Kábelnek jobban örültem volna, legalább addig jó, míg a mentéseket átteszem.

A készülék

Egyszerű megjelenés, valamelyest hajaz a Nokia 6303-ra, de csak picit. A krómszerű szegély keretbe foglalja a telefont, és elválasztja a klaviatúrát a képernyőtől - műanyag. A gombsor egyben van, nem olyan jó, megosztott, kitapintható, mint a 3110-esen, de nem hiszem, h így bejutna alá a por (a másik alá sem jutott be). Elsőre kissé szokatlan. Az LCD a plexi alatt kapott helyet.
Ami tetszik: fóliázott a kijelző, de az igényesebb fajta (az érdes bőr az ujjamon nem karcolta meg, és a kis fület is le lehet szépen vágni). Az elődön nem volt fólia, de jól bírta a külső behatásokat.
A hátlap selymes tapintású, nem csúszós, és elég erősebben meghúzni, h lejöjjön, nincs rajta pöcök. Ettől függetlenül szerintem tartós lesz. És! Itt ugyan van nyílása a hangszórónak, de egy sűrű szövésű háló van ráragasztva az akkumulátor felőli oldalán(a'la SE W200), remélem a fémforgácsnak ellenáll ezentúl! (a nagytesón a házon magán volt a nyílás, telement szilánkokkal, kifújtam, nem használt és végül is ez okozta halálát... gariidő lejártával nem érte volna meg félévente cseréltetni a kézibeszélőével együtt. Emezt meg takarítani is egyszerűbb.)
A trendnek megfelelően felülre kerültek a csatlakozók: töltő, USB picike fedéllel, jack.
Jobb oldalon van a microSD ajtaja, jó, hogy menet közben lehet cserélni. Egyéb nincs a házon, tehát a korábbiakkal ellentétben a felső kategóriából (6310) lecsúsztatott hangerő-szabályozógombot is mellőzték, régi Symbain-os módra (3650) a navigomb felfelé pöckölésével lehet a hangerőt növelni.
Sim lefogató fémkeret nincs, SonyEricsson-osan kell becsúsztatni a kártyát.
Bekapcsoló gomb külön nincs, a megszokott piros látja el ezt a szerepet.

Menü, funkciók

Platform: Series40 6th edition - azaz elég friss darab! A menü sebessége furcsa volt: a fukaros független verzió 7.xx-es sw-je nagyon lassú volt, legalábbis nekem, a 9.8-as T-s már javult, de van, h pár századmásodpercre gondolkodik, igaz ez megszokás kérdése. Nem Symbian 6.1, ne izguljatok!
Kamera 2 mpx, fixfókusz, tükör, vaku nuku, de nem is kell. Nekem nem fontos, pillanatképekre meg jó.
A kezdőképernyőn nincs aktív készenlét, viszont megnőttek a karakterek.
Ébresztés van, több időpont, állítható szundi.
Zenelejátszóban, rádióban két téma található: alapértelmezett, és egy "Black".
Soha nem rádióztam, de feltűnt pár dolog: ugyanaz a kezelőfelület, mint a zenében, tehát van "Stop" gomb, ezzel leállítod, pirossal meg kilépsz. A 3110-nél Opciók->Kikapcsolás (pirossal háttérbe). Itt viszont Opciók->Beállítások->Kikapcsolás.
Ami nem jött be, az a headset kezelése: bedugom, és kérdezi, h akarom mikrofonként használni? Ha egy sima sztereó fülhallgatót teszek be, akkor is, pedig ugye azon a fasorban sincs a fenti alkalmatosság.
A kijelző alsó kategóriában jónak számít, 240x320 pixeles felbontással bír, nekem tetszik, jól olvasható, szép színes, örülök, hogy nem a 128x160-as pixelháborút kell bámulnom.
Üzeneteknél legnagyobb méretre állítottam, egy bejövő levél így majdnem kifér egy kijelzőre (160 karakter). Kellemetlen viszont, hogy ha újat írok, akkor egy sor a címzett, kettő (!!!) a levél, egy ikonsor, hogy mit szúrhatok be kvázi MMS-é konvertálva, egy menüsor...
Viszont van flash SMS, régi Sony-kból, vagy pl az 5310 xpress music-ból ismerős.
Örülök, h végre a beépített memória megnőtt (a régiben kb 8 mega) 32 MB-ra. Azaz az egyik szemem sír, a másik nevet. Van tisztán 20 megám, a fennmaradó helyet olyan pocsékságok töltik ki, mint 9xx kb-os ovi alkalmazások, meg demo játékok, amivel ugye nem is akarok és nem is tudok játszani, s nem is érdekel. Kitörölném, mint az elődből, de nem lehet :( Nah, azért csak elég lesz ez erre-arra!
Nem tudom, jegyzetekből mennyi fér bele, és SMS-ekből is 500-at említ a mobilarena.hu, bár bízom benne, hogy dinamikus.
HSDPA, WIFI, 3G és hasonló nyalánkságok nincsenek, nem is baj, ez nem olyan készülék. Van Bluetooth 2.0, sztereó hangátvitel támogatás.

Összegzés

Szeretem tételesen felsorolni a frissen szerzett ismereteket.

Pro:

- jó ár/érték arány (14e HUF T-mobile webshopban, plusz egy ezres, ha sorban akarsz állni)
- microUSB (ugye ez szabvány, ha lesz kábelem, remélem túlszárnyalja az eddig megszokott 600kb/sec írási sebességet)
- 3.5 jack, csomagban sztereó headset
- nagyfelbontású kijelző
- menet közben is cserélhető memóriakártya, csomagban 1GB
- nagy készülékmemória
- hangszórórács védelme

Kontra:

- hiányoltam a kábelt
- szimmetrikus headset
(nem is igazi hártányok :) )
- a megszokott sebességhez képest pici lassulás (sw frissítést is igyekszem csinálni)
- SMS szerkesztő

Mindent egybevetve elégedett vagyok pár óra távlatából nézve. Gyorsan kellett egy telefon, amit kedvező áron szereztem be. Ha majd vásárolok hozzá/mp3 lejátszóhoz egy normális fülhallgatót, a mindennapi fél óra zenehallgatásra továbbra is telefont fogok használni, immár sem 2.5-es jack, sem átalakító után nem kell kutatnom. Ha legalább annyira bírni fogja a munkámmal járó megpróbáltatásokat, mint a 3110, már megérte, továbbá valamelyest előrelépés is, hisz egy szép kijelző látványa fogad, a többit meg már úgyis kiveséztem. (pár Family guy epizód is fent lesz rajta, gondolva a délutános műszakra :) )
Bátran ajánlom azoknak, akik egy jó árú, jó szolgáltatáskínálatú telefonra vágynak, netán némi zenét is hallgatnának rajta, és nem 2 hónapra vesznek divatos táccs-szkrín gépcsodákat, amit úgysem használnának ki.

Képek a készülékről:


Nagyban


Nagyban


Nagyban


Nagyban


Nagyban


Nagyban


Nagyban

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.