2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Negyven éves az Altair BASIC - a Microsoft első terméke

1975 tavaszán, pár hónappal az Altair 8800 számítógép megjelenése után, a Microsoft piacra dobta első szoftverét, egy BASIC értelmezőt.

[ ÚJ TESZT ]

A BASIC fejlesztése

A feladat tehát adott volt. Gyorsan írni kellett egy BASIC értelmezőt, mielőtt más megelőzné őket. Volt azonban egy kis probléma. A fiúk még csak fényképen láttak Altair-t, és ezidáig még az Intel 8080-t se ismerték.

Allen tehát fogta az Intel 8080 dokumentációját, és gyorsan írt egy emulátort PDP-10-re. Szerencsére ez a feladat nem volt idegen számára, korábban már írt egy Intel 8008 emulációt, így volt gyakorlata ilyen téren. Eközben Gates abbahagyta tanulmányait a Harvard-on, és elkezdte tervezni a BASIC-et – fontos kritérium volt, hogy beleférjen 4kB-ba. Miközben Gates évfolyamtársai egyszerű kártyajátékokat írtak BASIC-ben, addig ő assembly-ben egy új BASIC értelmezőt fejlesztett. A matematikai lebegőpontos rutinok azonban kifogtak rajtuk, emiatt harmadik embernek felfogadták maguk mellé Monte Davidoff harvardi diákot, akinek volt már tapasztalata hasonló rutinok elkészítésében.


A PDP-10 számítógép

A program végül alig három hónap alatt elkészült. A BASIC-et Paul Allen vitte el Új-Mexikóba, a MITS-hez, egy papírszalagon. Az út közben, a repülőgépen ülve írta meg a jegyzetfüzetébe azt a pár tíz bájtos programot, amivel a lyukszalagról lehetett beolvasni az Altair-be a BASIC-et. Induláskor aggódtak, vajon működni fog-e a program – az emulátoron ugyan működött, de mi van, ha hibás az emuláció?
Szerencsére működött, az első parancs, amit kipróbáltak, a PRINT 2+2 volt.

A szerződés megköttetett. Paul Allen és Bill Gates megalapította a Micro-Soft-ot (nem tévedés, akkoriban még így, kötőjellel írták a cég nevét), és az Altair BASIC lett az első kereskedelmi szoftver, ami mikroszámítógépre jelent meg.


Régi idők adathordozója: a papírszalag

A programot a MITS árulta, a Micro-Soft jogdíjat kapott minden eladott példány után. A 4kB-os változat 60$-ba, a 8kB-os 75$-ba került.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • CHIP-8 – játék-engine 1977-ből

    Az RCA COSMAC VIP számítógép és a CHIP-8 nyelv bemutatója, amely még csaknem 40 év múltán is él.

  • Tévedés, hogy az M2M modern hóbort

    Sokan nem értik, miért van szükség okoseszközökre, mi ez a felhajtás az IoT körül. Az igazság az, hogy a történet korábban kezdődött, mint ahogy legtöbb olvasónk született.

  • Home computerek - első rész

    40 évvel ezelőtt jelentek meg az első nagy szériában gyártott homecomputerek, amelyek egy lavinát indítottak el.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.