2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Nagyvállalati szörnyből kezesbárány 2

Hogyan kerül egy kiszuperált workstation a nappaliba? II. rész

[ ÚJ TESZT ]

Gyors áttekintés

Sun Blade 1500 Silver leszedett oldallappal

Képzeljük el, hogy 2003-ban járunk. Van egy gyönyörű Sun Blade 1500 típusú gépünk, amit szeretnénk használatba venni.

Jelenleg van benne 2x512MB 333MHz-es RECC DDR RAM, 1GHz UltraSparc IIIi CPU, combo card, és egy combo drive. Maga a gép egyébként belülről is csodálatosan néz ki. Olyan mérnöki megoldásokkal találkozunk, amilyenekkel mezei otthoni gépeken nem igazán.

A memória bankok a CPU fölött találhatóak, amiket eltakar egy műanyag légterelő, megvédendő a memóriákat, a CPU melegétől. A processzor másik oldalán található egy hő pajzs, ami a PCI kártyákat hivatott megvédeni a hőtől. Természetesen található egy-egy ventilátor a ház elején és hátulján is, a jobb szellőzést biztosítandó. Itt jegyezném meg, hogy a ventilátorok (valamint a speaker, légterelők, és egyéb rögzítők) egy mozdulattal, csavarmentesen szerelhetőek.

A ház fel van készítve teljes hosszúságú (312mm!) PCI kártyák fogadására. Ezt megkönnyítendő, rugós leszorítók segítik helyükön tartani őket. Az első ventilátor fölött található a speaker, mögötte pedig a 90 fokkal elforgatott HDD bay (lásd a képen), ami két disk fogadására alkalmas.
Meglepő módon a diskek csavarmentesen szerelhetőek. Két bepattintós sín tartja őket a helyükön. (Emlékszünk még 2003-ra? Akkor ilyet még nem nagyon láttunk otthoni környezetben!)

A diskek fölött található két 5.25"-es hely, amiből az alsó az ODD-nek van fenntartva, míg a fölötte lévőben a smart card reader található. A legfölső helynek egyébként kívülről csak kártyanyílása van, így oda ODD nem szerelhető. Utolsó nagyobb részegységként, az ODD mögött helyezkedik el a 360 Wattos táp (Silverben 420W).

A kártyahelyek közül jelenleg kettő foglalt. Az egyikben található a már emlegetett "Combo Card", ami tulajdonképpen egy FireWire és USB 2.0 bővítő. Ez nem egy utólag beszerelt bővítés, gyárilag alapfelszereltség volt. A másik kártyánk egy Sun XVR-100, amiről szintén esett már szó. Ez gyakorlatilag egy Radeon 7000-nek felel meg. Nem egy erőgép, de egyelőre ez is megteszi.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.