2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Nagyvállalati szörnyből kezesbárány

Hogyan kerül egy kiszuperált workstation a nappaliba? I. rész

[ ÚJ TESZT ]

Egy kis történelem

Azt hiszen, a Sun Microsystems nevű céget senkinek sem kell bemutatnom. Elég sok helyen találkozhat nevével az átlag user is, gondoljunk csak a Java-ra, vagy a StarOffice-ra. Sajnos a cég az utóbbi időben halódni látszott, majd fel is vásárolta az Oracle.
A felvásárlásról nem szeretnék vélemény nyilvánítani. Maradjunk annyiban, hogy azóta semmilyen patch, update nem érhető el ingyenesen. Persze ez szívük joga, de igen megnehezítik a hobbisták életét.(Ha tévednék, valaki javítson ki.)

A Sun 2000-ben vezette be a "Blade" családot, leváltva az "Ultra" szériát. Nevétől eltérően a Blade család nem Blade servert takar, hanem egy workstation családot. (A dolog érdekessége, hogy 2006-ban kivezették a Blade családot a piacról, majd ismét Ultra névre keresztelték a workstation szériájukat. Erre természetesen - mint sejthető - azért volt szükség, mert Sun Blade néven blade servereket kezdtek gyártani.)

Ezek a gépek mind a Sun saját tervezésű gépei voltak, UltraSparc CPU-val szerelve. A korábbi modelleket UltraSparc II (e, i), a későbbieket pedig UltraSparc III (Cu, i) CPU-val szállították. Az UltraSparc CPU-król hosszasan lehetne beszélni, azt talán majd egy másik cikkben. Ezeket a gépeket általában CAD-re használták, nem volt ritka a grafikus kártyákon a "Stereo", vagy 3D képkimenet sem.
Blade workstationként hat különböző modell jelent meg (némelyiknek több változata is), én a Sun Blade 1500-al fogok foglalkozni, melyet 2003-ban gyártottak..

Az 1500-as, "Taco" kódnevű szériának két modellje volt, amiket csak "Red", illetve "Silver" néven szoktak emlegetni. Az 1500-as, és 2500-as Blade-nél alkalmazták azt a megoldást, hogy a kezdeti, első modell piros betéttel ("Red"), a későbbi, upgrade-elt modellt pedig szürke betéttel ("Silver") ellátott házban szállították. A Silver általában CPU, és memória upgrade-et tartalmazott. Az én választásom a Red-re esett két okból:

1. ez nekem jobban tetszik
2. ehhez tudtam hozzájutni :)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.