2024. május 23., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Nagyképűség a stúdióban

avagy mit tud a Dell Studio 1747 notebook

[ ÚJ TESZT ]

Lássuk a medvét

Első találkozás, Használat:

Kibontáskor ámultam rendesen. Óriási a szerkezet. Láttam már 17" notebookot, de ez volt az első 16:9-es képarányú 17,3"-os notebook a kezemben. Hatalmas nagy. A Black Chainlink előnevezésű felső rész gyönyörűen csillog és iszonyatosan gyűjti az ujjlenyomatokat. Igaz ez a belső billentyűzetet körülvevő fekete keretre, és a kijelző keretére is. A képeken jól látszik, hogy mennyire gyűjti a zsírt, az LCD tisztító és törölgetés után 1 nappal mikroszálas kendővel végigtörölve. Ennyire marad rajta a kosz. Bár szabad szemmel persze nem ilyen durva, szinte nem is látszik ebben az állapotban.
A sok műanyagnak megvan a hátránya is természetesen. Néhol reccsen, roppan egyet a gép, de viszonylag elhanyagolható a dolog.

Elöl teljesen üres, hátul pedig egyedül a szellőző nyílás található. Csatlakozóból viszony van mi szem szájnak ingere a gépen.
Jobb oldalra került a LAN, analóg monitor csatlakozók, Display port, HDMI, eSATA/USB kombó, egy antenna csatlakozó TV tunernek ( vagy ahova beköti az ügyes ember:) ), ExpressCard/34 foglalat, valamint a szokásos 3 jack audio csatlakozók.
Baloldalt taláható a Bekapcsoló gomb mellett a tápcsatlakozó, 2 USB csatlakozó, a Slot-In rendszerű DVD író, 8 az 1-ben kártyaolvasó és egy kis méretű FireWire.

Bekapcsolva az tűnt fel, hogy egyáltalán nem hallom a zúgást. Az asztali gépem melyben a leghangosabb a 2 vinyó teljesen elnyomta a hangját.Nagyon halk a gép. Az asztalit kikapcsolva is megmarad a halksága. Egyáltalán nem nevezhető zavarónak. Terhelésre először észrevehető majd hangossá válik, ez azonban egyáltalán nem meglepő egy ilyen hardvernél. Szerencsére nem több fokozatban változtatja a zajszintet, így nem kell egy kisebb számítást igénylő feladatnál megsüketülnünk, vagy épp a film közben a zajon morgolódnunk.
A kijelzőt a már ismeretes fekete, csillogó, ujjlenyomat gyűjtő műanyag öleli körbe, bal felső sarkában fehér studio felirattal. Stílusban teljesen megegyezik a HP Pavilion DV jelenlegi szériájával.
A képernyő szép, de nem gyönyörű. A barátnő HP dv5-je be se mer kapcsolni mellette :), de láttam már szebbet is.Betekintési szögek tűrhetők, persze senki se várjon PVA vagy IPS panel szintet, notebookról beszélünk azért. Kissé hideg a színvilága talán, ellenben fényereje iszonytató. Forumosok által retina gyilkosnak is titulált :)

Ha már kijelző, első negatívum a webkamera. Gyönyörű szép képe van, viszont ugyan az a probléma, mint megannyi notebooknál már felmerült (az ominózus dv5-ön szintén). Az ember vagy magát mutatja a kamerának és magasról nézi a képernyőt, minek által kivilágosodik, a színek pedig minimálisan torzulnak, vagy jó pozícióból nézi a túloldalt, ám csak a feje búbja látszik a kamerán.
Az ezt körbe vevő műanyag darabról többet negatívan nyilatkoztak, miszerint recseg ropog. Az enyémmel semmilyen probléma nem fordult még elő. Tipikusan "akinek rossz forumon szid, akinek jo meg csendben használ" effektus.
A multimédia vezérlőkről sok mindent nem szeretnék írni. Nem is nagyon lehet. funkciójukat betöltik. Nyomás után 1-2 mp-ig élesebben világit a megnyomott gomb, majd vissza esik a fényereje. (Amolyan női extra szerintem, ld. én észre sem vettem csak a barátnő:) )

A billentyűzettel teljesen megvoltam elégedve, szép könnyen járó, nem kattogó gombok, melyek hosszú úton járnak. Ideális egy asztali billentyűzetről váltásnál, de furcsa lehet egy hosszú évek óta notebook felhasználónak. Közepe felé kicsit hajlékony, de nem találtam zavarónak gépelés közben, csak a szememmel :)

Egyedül azok a bizonyos "nyilak" a szenvedő alanyok. Ők bizony rendesen össze lettek zsúfolva.
Hatalmas touchpad található ezek alatt. Ezt viszont nagyon szokni kell.
Első furcsa dolog, hogy nem a gép közepén található, hanem a billentyűzet (numerikus nélkül) közepe alatt. Érdekes egy megvalósítás. Fekve, az gombokat nem nézve, sokszor nyomom a jobb gombot mikor a balt szeretném ennek hatására. Nem fog elsőre kézre esni senkinek azt hiszem.
A két gomb nyomás pontja nagyon mélyen van, ezt mindenképpen hátránynak számolom fel, főleg annak tekintetében, hogy nincs egy határozott, az útját befejező, és a usert a szándékának eléréséről biztostő kattanás. Azaz a "klikk" bizony nincs meg. Ezzel még mindig nem sikerült megbarátkoznom.

Hőháztartás

Melegedés? Na azt lefelejtették róla. Több óra netezés után a touchpad környéke kellemesen langyos lesz. Komolyabb megerőltetés után sem érezni forróságot a notebook-on. Az alsó rész felhasználó felőli része azonban határozottan meleg ekkor már.

Idle

Load

Egy jó és rossz dolog: az akku

Mivel 9 cellás, ezért a laptop síkjából kiemelkedik, széltében meghosszabbítva egy nagy lábat formáz. Ez egyrészről roppantul jó dolog mivel megemeli a gépet a tartófelülettől, ezzel biztosítva a levegőt a ventilátor számára. Azonban ez a 2oldalra tervezett nyúlvány nem fekszik fel patent mód az aljára a laptopnak, fél milliméter körüli (elhanyagolható) rész van közte, és rögzítve sincs oda, ezért picit lötyög a dolog, az aksival együtt.

Hang:

A JBL 2.1 "hangrendszer" igen szépen teszi dolgát. Meglepően jól szól, és érezhetően vannak mély hangok is. Persze nem kell felkapni a Hi-Fi hangszórók mellett terpesztető mély-ládát és a karácsonyfával együtt kidobni, de notebookhoz képest tisztességes.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.