2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Mobil pc-k a HD korszakhoz

Laptopok, netbookok a nagyfelbontású, HD videók lejátszáshoz.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Bevezetés

Előző írásomban az asztali számítógépek 1080p-re alkalmas komponenseit rendeztem össze bizonyos szempontok szerint, ezúttal pedig a hordozható számítógépeket próbálom meg 1080p lejátszási képességeik szerint összevetni, rendszerezni. Az egész piacot szinte lehetetlen lenne átfogni, mert manapság egyre másra érkeznek az egymástól csak minimálisan eltérő paraméterekkel rendelkező modellek, ám bizonyos irányvonalak mentén a notebookok, netbookok és egyéb társaik mégis összefoghatóak a teljesség igénye nélkül.

Nyilvánvaló igénnyé vált manapság az 1080p lejátszása minden szinten, így a hordozható eszközökben is erősödő törekvés a HD tartalmak folyamatos lejátszásának igénye.

Általános tanácsok, megjegyzések

Mostanra a néhány colos kijelzővel rendelkező kézi eszközökön is megjelentek az 1080p Ready logók. Ezeknek értelme nem sok van, hiszen ilyen pici méretben gyakorlatilag felesleges ekkora felbontású videót nézni és szerintem ugyanez elmondható a kis kijelzős hordozható pc-kről is. A 10 colos képernyőkön, de még a 15-17-es méreteken is hasztalan az 1080p-re utazni, ezért első tanácsom, hogy leginkább azok tartsák szem előtt vásárláskor az 1080p képességet, akik monitorra, projektorra kötve akarják élvezni a nagyfelbontás előnyeit. A külső kijelzőre kötésnek pedig egyik feltétele a megfelelő kimenet megléte, így a paraméterek között erre is érdemes odafigyelni.

Az 1080p-re képes eszközök nem jelentik automatikusan azt is, hogy játékra alkalmasak lennének. Akik játékos laptopot akarnak venni, valószínűleg egyébként is olyat fognak venni, ami alkalmas HD-s filmezésre is. Az írásban megjelenő kategória azt a határmezsgyét érinti, ami fölött folyamatos a lejátszás, alkalmasak általános felhasználásra, office alkalmazásokra, netezésre, ám játékra nem vagy csak korlátozottan.

A laptopok és kisebb testvéreik, a netbookok piacán nehéz kiigazodni manapság. A gyártók sokszor saját maguknak állítanak konkurenciát egy-egy új termékükkel és mivel így is Dunát lehet rekeszteni a variációkkal (amik sokszor annyira kis mértékben térnek el egymástól, hogy nehéz kitalálni, miért is adták ki őket), nehéz egy olyan megoldással utat törni, ami egy csapásra értelmetlenné tehet több kategóriát is, ezért az 1080p képességgel rendelkező hordozható számítógépek emiatt nagy fejtörést okoznak a piac szereplőinek azon a téren, hogy mennyire éri meg gyártani bizonyos termékcsaládot.

Akkor nézzük tehát, hogy mi is kell a nagyfelbontás élvezhető lejátszásához...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.