2024. május 6., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Merevlemez használati statisztika

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Négy különböző előélető merevlemez és felhasználó statisztikája.

[ ÚJ TESZT ]

Teszt, fogyasztás

Benchmark

Ahogy említettem nem futtattam csak egy gyors benchmarkot a lemezeken. A legnagyobb Samsungon annak is csak az olvasási részét, nem akarván tönkre tenni a rajta lévő adatokat. Az adatokat egy táblázatba foglaltam össze, ha a belinkelt grafikonokat akarjátok összevetni, akkor figyeljetek a skálára, ugyanis az nem azonos.

Az összes meghajtó három lemezzel és 6 fejjel rendelkezik. Nagyon szépen látható, hogy azonos fordulatszám mellett az elérési idő gyakorlatilag megegyezik. Az átviteli sebességet nagyon meghatározza a lemezek adatsűrűsége. A Segate a leglassabb.

A 750-es Samsung fut be harmadiknak, a legnagyobb kapacitású HD154UI igaz csak paraszt hajszállal legyőzi. A dupla kapacitású lemez többet nyom a latban, mint a fordulatszám (5400 vs. 7200). Ha azonban az elérési időt is megnézzük, akkor már messze a kisebb lemez a nyerő.

Az 1 Terabájtos HE103UJ vitathatatlanul a leggyorsabb. Megnéztem, hogy mennyit számít, ha az Acoustic Management-el játszok. Egyértelműen, mondjuk nem nagyon, csökken az adatátviteli sebesség a teljesítményre hangolt beállításhoz képest. A halkított mód grafikonját azért nem csak linkelem, mert szép példája, hogy egy pillanatnyi kimagasló érték milyen hamis eredményt adhat, ha csak a számokat nézzük, a görbét nem.

Fogyasztás

Mostanában egyre fontosabb az eszközök fogyasztása. Sajnos csak idle állapotban mértem, érdekes lett volna a merevlemez tesztelés alatt is mérni, de akkor veszettül ugrált a műszeren a pillanatnyi fogyasztás, így nem lett belőle semmi.

Két dolgot sikerült megállapítani. Az újabb lemezek egyre kevesebbet fogyasztanak, a Green HD154UI lassan eléri a mechanikával elérhető határt. Érdekes, hogy ekkora különbség van az 1T-ás két beállítása között. Kétszer mértem meg, mert nem akartam elhinni. Nem tudom miből jön a különbség, de meglepő.

Összefoglaló

Láthatóan a merevlemezek élete teljesen eltérhet. Ha leszámítjuk a fizikai bántalmazást, akkor én úgy gondolom, hogy a lemezeknek leginkább egy határon túl melegedés árt, de egy mai lemeznél nem okozhat gondot a hűtés kis odafigyelés mellett. Hasonlóan nem szerencsés a gyakori felpörgetés, amit az energiatakarékosság testreszabásával tarthatunk kordában. Ma talán a legjobb egy SSD- "zöld" lemez páros, ha a pénztárca megengedi.

Hogy ki mire használja a meglévő tárhelyet, nem tartozik se a cikkhez se a fórumba, még ha meg is említettem, hogy én mire használom. Mindenkit kérlek, hogy ne flameljen.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.