2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Fotózás rovat

Megapixel vs. zoom - Ciki a köbön...2.

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy a jelszónk, a tartós béke,....de most inkább csak annyi, hogy vegyünk DSLR-t. De...

[ ÚJ TESZT ]

Egy a jelszónk, a tartós béke,....de most inkább csak annyi, hogy vegyünk DSLR-t.

De minek?

Ha feltesszünk egy kérdést, akkor vigyázzunk, mert még választ is kapunk a végén. Objektíven (át) nézve a kérdést, tényleg mi lehet az, ami miatt inkább kifizetünk most 1,5-2x-er annyit, hogy kapjunk egy olyan gépet, ami alapállapotban ugyanannyit tud, de rosszabb képminőséggel, vagy akár többet is de a képük egyforma.

Igazából egyetlen egy olyan körülmény van a DSLR-ek mellett, amit figyelembe kell venni, ha ilyet szándékozunk vásárolni. Az összes többi mellékes. Ez pedig a pénz kérdése. Miért is? Ugyanis, ahogyan az előző írásomban már utaltam rá, ezeket a gépeket tudjuk fejleszteni. Bár a képminőség esetén nem beszélhetünk annyira számokkal kifejezhető paraméterekről, de mégis ''nagyságrendekkel'' javulhat az élmény -huhhh, ez aztán a jó mondat...

Tehát a tíz filléres kérdés az, hogy akarunk és tudunk-e magán a gép árán felül még sokszor annyit, súlyos százezreket rászánni egy eszközre, ami csak a hobbiját szolgája ki. (Szigorúan csak a magánfelhasználásra szánva, hiszen ha munkeszköz, akkor ki kell fizetni érte, hiszen munkaeszköz.)

Ha igen a válasz, akkor ugorjunk neki a választásnak... Először is azt válasszuk ki, hogy mennyit szánunk rá elsőkörben. Én viszonylag eretnek nézetet vallok ugyanis.

Miért is? (Megint a kérdés.) Azt mondják általában, hogy rendszert választunk, nem vázat. Nos, itt egyetlen dolgot vegyünk figyelembe, van-e olyan tulajdonsága, ami a többinek nincsen. Ha nem találtunk ilyet, akkor ugorjunk neki.

Mivel ha kiválasztunk egy rendszert, akkor azt jó esetben hosszú évekre, akár egy évtizedre is előre. A lassan kikristályosodó erővonalak úgy néznek ki, hogy stabilak pár évre előre. Természetesen vannak olyan piaci szereplők, akiknek erősebbek így jobban lehet rájuk számítani sok év múlva.
Akik DSLR rendszert vesznek először általában egy belépő-/középszintű vázat vesznek jobb/rosszabb kitobival. Ha később fejlődni szeretnének, akkor pedig mindegyik cégnél találunk felsőkategóriás objektíveket/kiegészítőket. Igazán nagy különbség nincs köztük. Ha valahol is foghíjas a paletta, a mai információk alapján a gyártók gőzerővel dolgoznak azon, hogy ez a lyuk megszünjön.

Így igazából lényegtelen mit választunk, ha később szándékunkban áll a költekezés, hiszen úgyis megvesszük a jobb vázat/obit. De ha nem ez a helyzet, akkor már kicsit nehezebb a választás. Nem baj, ne essünk pánikba és mindig legyen nálunk törülköző...

A következő írásaimban ezeket szeretném sorra venni, majd ha sikert arat, akkor a kompaktok jönnének. De addig is mégegyszer: mindegyik választás jó döntés.

dömedee

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.