2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Média lejátszás, egyszerűen....

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Hogyan lehet számítógépünkön, hordozható eszközeinken lévő médiaállományainkat egyszerűen lejátszani?

[ ÚJ TESZT ]

Sok írás foglalkozott már azzal, hogyan lehet számítógépünkön, hordozható eszközeinken lévő médiaállományainkat (filmek, zenék) egyszerűen lejátszani, és nem is azt akarom, hogy ezen leírás csak egy legyen a többi közül. Azt szeretném bemutatni a lenti módszerrel, hogyan és miként lehet a Windows, illetve egyéb operációs rendszer betöltődése nélkül kedvenc filmjeinket, videóinkat, zenéinket könnyen elérhetően lejátszani.
Én már elég régóta figyelemmel kísérem a Geexbox projektet, gondolom sokan hallottak róla, de akik nem, azoknak röviden bemutatom: ez egy linux disztribúció, amely kifejezetten a filmek, zenék lejátszására van kihegyezve. Bővebben az alábbi [linken] lehet tájékozódni.
A Projekt alapja egy iso image fájl, amit letöltés után valamilyen adathordozóra (cd, dvd, pendrive stb.) kell kiírnunk, és erről az adathordozóról bebootolva elindul a mini médialejátszó, ami igen sok video-audioformátummal megbirkózik.
De eddig ezzel az volt a probléma, hogy valamire ki kellett írnunk ezt az ISO image-t. Nos örömmel jelenthetem, hogy ez a probléma elhárult, mert megjelent a Geexbox installer Windows-os verziója ami már alkalmassá teszi a programot arra, hogy a Windows Boot menüjébe beépülve még a számítógép indulása előtt elindíthassuk a Geexbox-ot, így ha pusztán csak filmet szeretnénk nézni a számítógépünkön, akkor nem kell megvárni míg a Windows betöltődik, hanem a Boot menüből kiválasztjuk a Geexbox opciót, és pár másodpercnyi várakozás után, máris élvezhetjük kedvenc filmjeinket, hallgathatjuk zenéinket stb.
Mindösszesen két fájlra lesz szükségünk, amelyeket az alábbi linkeken [link1], [link2] le tudunk tölteni (a letöltési útvonalon 32 bites, illetve 64 bites architektúrához megtaláljuk a letölthetőségeket, én a 32 bites verzióra mutató hivatkozásokat linkeltem be). Vállalkozó szelleműbbek letölthetik az ISO Generator nevű programot, amellyel teljesen testre lehet szabni az image fájlunkat, gondolok itt az alapértelmezett nyelvre (ismeri a magyart), hálózati beállításokra, szkinekre stb-re. Figyelmeztetek mindenkit, hogy a Geexbox módosítja a boot.ini bejegyzéseit, úgyhogy óvatosan bánjunk vele! Ha tudjuk, először teszt rendszerre telepítsük!

A Geexbox telepítés után beépül a telepített programok listájába, tehát akinek nem nyeri el a tetszését, az bármikor eltávolíthatja, uninstallálhatja.
Kezdjük is el, első lépésként Indítsuk el az installert:

[

A megjelenő ablakban kattintsunk a Next gombra, majd fogadjuk el a felhasználási feltételeket és kattintsunk az ,,I Agrre" gombra. A következő lapon két opció közül választhatunk.

1: "Install Windows Boot Partition" : ebben az esetben arra a meghajtóra kerül a Geexbox, amely meghajtón a windows boot fájljai vannak
2: "install to drive/partition dedicated to geexbox" : ennél az opciónál egy előre formázott, FAT/FAT32 meghajtóra (ami lehet USB is) kerül a Geexbox. Az installer figyelmeztet minket arra, hogy aktívnak kell lenni a partíciónak, és az esetlegesen rajta lévő boot szektor felülírásra kerül.
A mi esetünkben válasszuk az 1-es lépést, és kattintsunk a ,,Next" gombra.

A következő panelen ki kell tallóznunk az ISO Image fájlt, amit előzetesen már letöltöttünk, és rá kell kattintani a ,,Process" gombra, aminek hatására ellenőrzésre és kitömörítésre kerül az image fájl tartalma, tovább a ,,Next" gomb megnyomásával léphetünk. A telepítés következő fázisában ki kell választanunk azt a meghajtót ahová szeretnénk a Geexbox-ot elhelyezni, jelen esetben ez a ,,C" meghajtó", NE tegyünk pipát az ,,install Geexbox but skip boot loader operations" választókapcsolóba, mert ennek esetén nem jön létre a boot ini-ben a Geexbox bejegyzés, a ,,Do you want to make Geexbox the default OS?" (akarjuk hogy a Geexbox legyen az alapértelmezett operációs rendszer?) kérdésnél szintén ne pipáljuk be a "YES"-t mert ekkor alapértelmezetten a Geexbox fog elindulni, és nem hőn szeretett operációs rendszerünk! A Timeout value értéket hagyjuk alapértelmezetten.

Mindezek után elkészül a telepítés, és újraindítás után elviekben már a boot menünkben benne lesz a "Geexbox" menüpont. A Geexbox menü elindítása után a ,,Start Geexbox" opciót kiválasztva már egyértelmű menüpontok fogadnak minket, az OPEN opcióban a Geexbox már előre felcsatolja köteteinket, partícióinkat, pendrive-unkat, és mehet a lejátszás......
Akit érdekel egy ilyen média lejátszó az mindenképpen próbálja ki, véleményem szerint egy próbát mindenképpen megér! Ráadásul nem kell Windows alatt semmilyen kodekkel bajlódni, ezt elvégzi helyettünk ez a kis alkalmazás. Windows XP, illetve Vista alatt próbáltam, nekem minden probléma nélkül fut, Windows 7 alatt egyelőre nem működik a Geexbox installer, mert nem ismeri fel a Windows 7 boot fájljait. Mindenkinek jó szórakozást kívánok! (Első írásom, véleményeket várom)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.