2024. május 13., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Logitech G700s - Excalibur

Az Excalibur minden kardok kardja, mi lehet a közös benne és a Logitech G700s-ben? A cikkből kiderül!

[ ÚJ TESZT ]

Üzemidő, végszó

Az utolsó fontos topikunk az üzemidő lesz. A Logitech 10,5 óra folyamatos játékidőt ígér, és nem hazudik, "Maximum játék" üzemmódban, ahol az egér soha nem alszik el, és 1000 Hz-es frissítési ráta mellett, én magam is 10-11 óra köré lőttem be az üzemidőt. A 2700 milliamper-órás akkukkal ez kb. 14-15 órára tolható ki.
Ez mondjuk egy komplett nap játékot, nyüstölést jelent, valóban volt rá példa, hogy délelőtt elkezdtem játszani, és éjszakára lemerült.
De azért ekkora maratonokat ritkán tolok mostanában. Sokkal jellemzőbb, hogy hétvégéken kis netezéssel kezdem, majd 2-3 óra játék, majd ismét net, és végül este film. Ebben a felállásban 1,5-2 napot is elmegy az egér a "Maximum játék" üzemmódban. "Energiagazdálkodás" üzemmódban, és 125 Hz-es frissítés mellet akár 5 napig is kihúzhatja a kis rágcsáló, de utána már mindenképpen tölteni kell.

A szoftver újabb hibája, hogy nem %-osan írja az akku töltöttségét, hanem egy buta, 4 fokozatú töltöttség ikon próbál minket tájékoztatni, ami sokszor fals adatokat írt, mert jómagam úgy veszem észre, hogy mikor kiírja, hogy az akku 25% alá csökkent, akkor még egyszer annyit elmegy, mint korábban, tehát mintha a szoftvernek a valós 50% lenne a 25%. Ki tudja, talán akku védelmi szempontokból.

Egy biztos, jelenleg az átlagom, hogy 3 naponta töltöm az egeret, 3-4 órát. Mint említettem, egy sima telefon töltővel. Ez annyit jelent, hogy úgy istenigazából nem szabadultam meg a kábeltől, mert a töltőkábel továbbra is ott díszeleg az Armadillóban, de legalább már az egér maga mobilis, és kiválóan alkalmas arra, hogy akár a szoba másik végéből irányítsam a PC-m, vagy a TV-met.

Mi a jövő, merülhet fel a kérdés.
Nos, mikor a G700s-t megvettem, gondosan letisztogattam, és az eredeti dobozába visszacsomagoltam a G500s-t, hogy ha nem jön be a vezeték nélküli lét, legyen mit használnom. Sokat mondó tény, hogy egy éve most először jutott eszembe a G500s. Számomra végleg eldőlt, hogy nem kell a kábel. Fölösleges, idejét múlt, ostoba dolog, egy számítástechnikai dinoszaurusz, pont olyan kőkorszaki technológia, mint a gőzgép, a floppy vagy a HDD.
Nincs nekem azzal bajom, ha valaki azt mondja, hogy neki kell a kábel, mert abban hisz, vagy hogy a kábeles egeret nem lopják el a kollégák az asztaláról stb. A magam részéről viszont teljesen meg vagyok róla győződve, hogy a jövő a vezeték nélküli perifériáké, a madzag pedig ki fog kopni a PC világából, mint a soros port, vagy a CD.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a Logitech már szinte nem is ad ki csak vezetékes G egeret, inkább csak a régebbről maradt modellek és a paletta legalján lévő, olcsó eszközök jönnek kábellel.

Az új HERO szenzor pedig valószínűleg az üzemidő problematikát is meg fogja oldani. Nagyon bizakodó vagyok a technológiával kapcsolatban, olyannyira, hogy jelenleg erősen fontolgatom egy G603-as beszerzését. Ami kicsit eltántorít, az kevés gomb, és a FreeSpin görgő hiány, ha legalább 1 gombbal több lenne az egéren, és a FreeSpin görgőt is megkapta volna, akkor már G603-asom lenne, annak ellenére, hogy kb. a cikk írása előtt 3 héttel jelent meg a termék.
Most amúgy mondanám, hogy kivárom, míg megjelenik egy ilyen egér, de lehet, hogy simán csak beszerzek egy G603-at, és majd azt adom el, ha megjelenik valami újabb verzió.

Még egy apró gondolatot fűznék rá a mai témára. Mikor elkezdtem a cikk írását még nem volt kapható a G603 és a G613-as billentyűzet (igen, sokáig parkoló pályán volt a cikk), így úgy terveztem, hogy a mondanivalómat azzal fejezem be, hogy az egér egyik legnagyobb hibája, hogy nem lehet mellé vezeték nélküli billentyűzetet kapni. Nos jelentem, a jég megtört, a Logitech bejelentette a G613-at, mint a világ első Gaming Grade wireless billentyűzetét, és én úgy hiszem, hogy ez jó. Végre. Valahára.

Külön öröm számomra, hogy a billentyűzeten extra G gombok is vannak. Ami viszont visszatart az azonnali vásárlástól, az az, hogy billentyűzetbe nekem igen is van igényem a háttérvilágításra, így várok egy olyan verziót, ahol ezt megoldják, illetve a hangerő szabályozó szerepét gomb helyett görgő látja el.
Persze tudom, hogy ha LED-eket raknak a billentyűzetbe, akkor rögtön bukta a 18 hónapos üzemidőnek, de én beérném azzal is, ha 1 hónapot ki tudnak sajtolni a billentyűzetből, cserébe tényleg ne kelljen rajta vaklálni. Anno a K800-at is elég sokáig lehetett használni egy töltéssel. Remélhetőleg a jövőben megoldja ezt is a Logi, és akkor végre a G510s-emet is lecserélhetem egy vezeték nélküli darabra. Szép, nagyon szép nap lesz.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.