2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Linuxon nem lehet játszani?

Ha játszanál, akkor nincs élet a Windowson túl? Hála az open-source fejlesztőknek, van!

[ ÚJ TESZT ]

GCC / IOsched / DRI (IGP)

GCC, a GNU projekt keretein belül működő programkódot bináris kóddá fordító programcsomag. Leggyakrabban C, C++ kódok fordítására használják, de sok másik nyelvet is támogat. Ingyenessége ellenére a legjobbak közé tartozik, maga mögé utasítva a sok fizetős megoldást is. Egyéb open-source projektek esetén gyakori még az LLVM használata is (pl: Mesa).
A GCC lehetőséget ad, fordítási idő alatt különböző optimalizációs algoritmusok felhasználására. Rövid ismertető:
O0: kódoptimalizálás nélküli beállítás, hibakeresésnél hasznos. Gyors fordítási idő, nagy méretű bináris és esetlegesen hibás működés jellemezheti.
O1: első szintű beállítás, némiképp gyorsabb és kisebb méretet eredményez, nagyobb esélyben jól futó kód a végeredmény.
O2: legtöbbször használt alapértelmezett beállítás, jó sebességgű, limitált méretű és helyesen futó kód a végeredménye. Nagyon sok disztribúcióban és projektben ez az alapértelmezett beállítás.
O3: legmagasabb szintű kódoptimalizálás, általában ez eredményezi a leggyorsabb binárist. Rosszabb esetekben a legnagyobb méretű, erőforrásigényesebb az ilyen kód futtatása és fordítása. Legtöbbször kísérleti jelleggel használják, teljesítményorientált disztrubúcióknál népszerű pl: Clear Linux, Gentoo.
Os: minden olyan kódoptimalizáló eljárást tartalmaz, mint az 02, hogyha az nem jár méretnövekedéssel. Leggyakrabban beágyazott és kis erőforrású rendszereknél használt.
Dokumentáció: gcc.gnu.org

GCC optimalizáció, a Linux kernel esetén:

és a wine-gaming-nine csomag esetében (Wine 2.18):

I/O ütemező:

DRI (Wine 2.18):

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.