2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Linux a laptopon - 0. rész

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Előzmény: GD barátom egyszer felvetette, hogy igen kevés teszt és cikk szól magyar nyelven...

[ ÚJ TESZT ]

Előzmény: GD barátom egyszer felvetette, hogy igen kevés teszt és cikk szól magyar nyelven arról, hogy milyen problémák lehetnek laptopokon a linuxszal. Nosza, akkor készítsünk mi teszteket. GD-vel ([link]) felvetettük még néhány, linux iránt igen fogékony fórumtársnak az ötletet, többek között Sianisnak ([link]). Így elkezdődhet ez a tesztsorozat is. hogy valami formája is legyen, néhány kikötést kellett tenni. Az első, hogy népszerű disztribet válasszunk. Lehetőleg olyat, ami live változatban is hozzáférhető, és a linux terén kezdő felhasználóknak se veszi el (azonnal) a kedvét a felfedezéstől. A választás az Ubuntura esett, ennek is a jelenleg legfrissebb, 6.10-es verziójára (Edgy Eft). A szoftver része megvan. lássuk a hardveres oldalt. Első körben a ''szegény ember vízzel főz'' mondás alapján megnéztük, mink van. Mindenki a saját laptopját nyúzza. A tesztelés menete, hogy először megnézzük, a live cd-vel mennyire lehet használni a gépet, meddig tart neki egy működő rendszer felállítása. Live esetén a ''működő'' mi mindenre terjed ki. Laptopok esetén van néhány sarkallatos pont, ami külön figyelmet érdemel. ilyenek a videokártyák, a wlan-kártyák, az energiagazdálkodás, az akku élettartama. Ezeket is megnézzük, hogy mire képesek telepítés nélkül.
''Igazi'' user nem live linuxot használ, több okból kifolyólag. Tehát ha tudjuk, telepítsük is fel. Az Ubuntu telepítése nem tartozik a megoldhatatlanul nehéz feladatok közé olyanoknak se, akik először látnak linuxot. persze előtte érdemes néhány dolgot átolvasni (pl. PH!-s Ubuntu topik), vagy telepítés közben online összeköttetésben lenni olyanokkal, akik értenek a linuxhoz, vagy legalább az Ubuntuhoz. A telepítés ideje legtöbbször nem mérvadó, ha egyszer jól csináltuk, úgyse kell többet. Ráadásul néhány pontot leszámítva annyira ''windows-szerű'' (tovább - tovább - OK), hogy túl sok magyaráznivaló nincs is benne. Ha feltelepült a szép új rendszer, lemérjük, mennyi idő alatt bootol be grafikus bejelentkező-ablakig, sokaknak ez számít. Laptopon nekem is, az nincs 7x24-ben bekapcsolva. Megnézzük, hogy közvetlen telepítés után mi megy, aztán a pillanatnyilag nem működő eszközöket megpróbáljuk belőni.
Induljon a teszt az én laptopommal (lásd még: minden szentnek magafelé hajlik a keze )

Az első tesztalany

az első tesztalany tehát a saját, friss beszerzésű (de nem új) DELL Latitude C640 noti. 2776 grammos tömegében a következő dolgok vannak:

- 2GHz-es Mobile P4 proci
- 512MB DDR RAM
- 14''-os LCD
- 4460mAh-s Li-ion akksi
- dvd-olvasó (aminek a helyére másik akksi is beilleszthető)
- 30GB HDD
- mini-PCI 802.11b (11Mbit/s) wlan-kártya

portok:
1 USB
1 soros
1 párhuzamos
1 ps/2 billentyűzetnek vagy egérnek
1 VGA kimenet
2 PCMCIA
1 tvout
1 mikrofon bemenet
1 line out
1 10/100-as LAN (RJ45)
1 modem (RJ11)
1 infra

Chipset: Intel 845

lspci:
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82845 845 (Brookdale) Chipset Host Bridge (rev 04)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82845 845 (Brookdale) Chipset AGP Bridge (rev 04)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801CA/CAM USB (Hub #1) (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev 42)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801CAM ISA Bridge (LPC) (rev 02)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801CAM IDE U100 (rev 02)
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801CA/CAM AC'97 Audio Controller (rev 02)
00:1f.6 Modem: Intel Corporation 82801CA/CAM AC'97 Modem Controller (rev 02)
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Radeon Mobility M7 LW [Radeon Mobility 7500]
02:00.0 Ethernet controller: 3Com Corporation 3c905C-TX/TX-M [Tornado] (rev 78)
02:01.0 CardBus bridge: Texas Instruments PCI1420
02:01.1 CardBus bridge: Texas Instruments PCI1420
02:03.0 Ethernet controller: Atheros Communications, Inc. AR5211 802.11ab NIC (rev 01)

/proc/cpuinfo:
processor : 0
vendor_id : GenuineIntel
cpu family : 15
model : 2
model name : Mobile Intel(R) Pentium(R) 4 - M CPU 2.00GHz
stepping : 7
cpu MHz : 1200.000
cache size : 512 KB
fdiv_bug : no
hlt_bug : no
f00f_bug : no
coma_bug : no
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 2
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe up cid
bogomips : 2396.11

mint látható, a proci nem jár feltétlenől a hivatalos órajelen, hanem leveszi a sebességet, ha nincs kihasználva.

Boot a cd-ről: Ami alapból megy

7 perc 7 másodperc... nem túl baráti boot időnek egy ilyen rendszertől.
Mivel a gép nem mai darab, és a legtöbb része jól ismert, ezért a Linuxnak nincs vele gondja. A hangot azonnal beizzítja, a hálókártyákat is életre kelti, bár első körben DHCP-vel próbálkozik (ami nálam nem vezet eredményre, mert fix belső IP-t állítottam be mindenhova), mind wlan, mind az ethernet felé. Egy kis állítgatás grafikus felületen, és már ez is megy, mind a vezetékes, mind a wlan. DNS-t nem állít be (DHCP esetén nem is kellene), úgyhogy azt is kézzel kellett. Utána viszont szépen megy. Az USB is megy, a pendrive-ot automatikusan mountolja, és megnyitja a Nautilusban.
Szintén alap dolog, hogy a power gomb megnyomása után feladja a kilépés ablakot, és kultúráltan leállítja a gépet. Kikapcs előtt a cd-t is kiadja, biztos, ami biztos.

Amit nem próbáltam

Soros-párhuzamos portokat nem próbáltam, nem valószínű, hogy fogom mostanában használni őket. A VGA-outot se fogom egy darabig használni, annyir nem rossz a képernyője, hogy le kelljen cserélni. a ps2 port az már esélyesebb, mert a touchpaddal nem igazán vagyok kibékülve. vagy megszokom, vagy belemegy egy egér. Az infrát ezután fogom kipróbálni.
Szintén nem néztem az akku élettartamát, mert a gép adapterről ment, illetve ahol használni fogom, ott is arról fog menni.

Ami nem megy

Az ATi kártya 3D-s része nem igazán kelthető életre, mert a benne levő Mobility Radeon 7500-hoz az ATi nem adott ki drivert. Mesa-n keresztül megy elvileg a szoftveres gyorsítás... de az nem ugyan az. Szerzői jogok miatt az mp3-lejátszás se fog menni.

Merevlemezre költöztetve

Ami megy live-val, az megy telepített rendszerrel is, legalábbis rendes esetben (van, aki tudna ennek az ellenkezőjéről is mesélni, szerencsére nem az a jellemző).
A telepített rendszer indulási ideje kb. 50 másodperc. 5 mp a Grub menüig (hiába, Dell ), 45 a gdm login-képernyőig. ha azt nézzük, hogy mi mindent betölt, nem is rossz idő. Vagy legalábbis kivárható, különösen a live indulásához képest. Az mp3-lejátszást itt már meg tudjuk oldani, mindössze a megfelelő csomagokat kell feltelepíteni, pl. a liblame0-t és az xmms-t (aki hozzászokott a winamphoz, annak menni fog a kezelése).

Ha valami hiányosságot lát valaki a villámtesztben, szóljon, és kiegészítem.
Hamarosan jön még több hasonló teszt, mást is bíztatok ilyenek készítésére.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.