2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

LEGO 75252 - UCS Star Destroyer

Avagy az univerzum rettegett szürke Dorritója, az egyik legdrágábban kapható LEGO készlet.

[ ÚJ TESZT ]

Nem fékezünk senki kedvéért

A végeredmény szerintem magáért beszél, személyesen is látni kell ahhoz, hogy átjöjjenek a méretei, mert egyszerűen hatalmas.
Egészen pontosan 110 cm x 66 cm x 45 cm. Gyakorlatilag bármelyik íróasztalt teljesen kitölti.

Egészen érdekes egymás mellett látni azt a 2 készletet, amiről 3 éve még csak álmodoztam...

Az elkészült modell annyira nagy, hogy komoly fejtörést okozott, hogy egyáltalán hol tudnám tárolni. Szerencsére az egyik polc tetején pont elfért a "kicsike". A korábban említett kidolgozott alsó rész itt nagy szolgálatot tesz, mert alulról is tökéletesen néz ki, így nincs bennem rossz érzés, hogy nem tudom alacsonyabban kiállítani.

Végezetül szeretném összegezni, hogy mik a tapasztalataim a készlettel kapcsolatban.

+ Hatalmas méret
+ Elképesztően kidolgozott külső
+ Stabil build: méretéhez képest könnyen mozgatható
+ Hosszú építési idő: Majd 3000 alkatrésszel kevesebből áll, mint a Falcon, de csak 2 órával volt rövidebb összerakni.

- Magas ár
- Kevés és érdektelen figura
- Színes belső: Alapvetően nem baj, ha segítik az építést a tarka színekkel, viszont ennél a modellnél sajnos sok helyen kívülről is látszanak ezek az elemek. Jobban is figyelhettek volna ezekre.
- Pár helyen lehetett volna még elemet elkölteni arra, hogy stabilabb legyen 1-2 részlet. Ez főleg a parancsnoki hídon volt probléma.
- Belső terek hiánya

Pár dologra szeretnék kitérni részletesebben is.

Sokan kritizálják a készletet azért, mert 4784 alkatrészért fizetünk 700$-t vagy 230.000 Ft-ot.
A Falconnál 7541 alkatrész kerül 800$-ba, vagy 250.000 Ft-ba (hivatalos áron).

A legtöbb készlet esetében érdemes az ár / alkatrész arányra hivatkozni, viszont vannak kivételek.
Ez a modell az egyik jó példa erre. A Falcon esetében a legtöbb alkatrész 1x1-es 1x2-es kis részlet, és a nagyobb panelek is kisebb részekből állnak össze.

A Star Destroyer esetében 16x16-os elemekkel is találkozunk nem 1 helyen és összességében sokkal nagyobb panelekből áll össze az egész hajó. Tehát ha megnézzük a két készlet ár / súly arányát akkor már közel sem olyan rossz a helyzet, mint azt korábban gondoltuk volna.

A figura választékot illetően teljesen igaza van a rajongói tábornak. A hajó a Devastator nevet viseli, ami Vader személyes csillagrombolója volt az Executor előtt. Pont egy ilyen drága készletből kihagyni őt elég nagy baklövés a Lego részéről.
Már egy 10.000 Ft-os készletben is beszerezhető a figura, szóval nem értem, miért nem tudtak ehhez is adni egyet.

Mivel a Standen van bőven hely, ezért saját kollekcióból hozzáadtam 2 figurát.

Sokkal jobb az összkép ezekkel az extrákkal és ez gyakorlatilag filléres tétel lett volna a Lego-nak. Csak ismételni tudom magam, elszalasztott lehetőség volt őket kihagyni.

A belső terek hiányát szintén sokan hozzák fel, ugyanakkor az eddigi nagy UCS készleteken sem volt ez jellemző. A 2017-es Falcon esetében érthető volt a meglétük, hiszen az egész készlet minifig scale, így könnyen elhelyezhetőek a figurák.

A Star Destroyer esetében egyetlen ikonikus belső tér jöhet szóba, ez pedig nem más, mint a parancsnoki híd. Ez kis méretben nem néz ki sehogy, illetve nagyon helye sincs a buildben. A vázat ilyennel nem szerették volna megbontani, mert az a stabilitást veszélyeztetné. Arról nem is beszélve, hogy nem lenne egyszerű hozzáférni.

Ezek a gyűjtői készletek kiállítási darabok, egyszerűen nem fontosak a belső terek, mert amúgy sem láthatóak kívülről. Falcon esetében is akkor nézek rájuk, ha valakinek megmutatom. Egyébként tökéletesen elrejtve maradnak.

Összességében én nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel és számomra megérte a készlet a magas vételárat. Sajnos el kell fogadni, hogy ez a legózás a drágább hobbik egyike.

Kíváncsi vagyok ugyanakkor a ti véleményetekre is. Kommentben várom az észrevételeket és esetleges kérdéseket a modellel kapcsolatban.

Azóta történt

  • Quanguan Tiger 131

    Bizonyos szempontokat figyelembe véve megfontolandó alternatívákat vehetünk a Távol-Keletről...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.