2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Kompakt fényképezőgépek feltámasztása

Az utóbbi időben megjavítottam néhány kompakt gépet: olykor a megoldás semmibe sem kerül!

[ ÚJ TESZT ]

Sony DSC-W510

Sony DSC-W510

Kidobásra ítélve landolt nálam ez a kis gép; persze, alsó kategóriás kompaktként nem sok értelme lett volna megjavítani, de szerencséje volt, a megoldás semmibe nem került.

A hibajelenség leginkább teljesen fekete (enyhén lila) képek készítésében nyilvánult meg. A dolgot az okozta, hogy nyilván semmi fény nem jutott be valamiért az objektívbe, így az egekbe emelt ISO miatt volt egy kicsit lila a kép :) . Fényképezéskor az objektívbe nézve látható is volt, hogy nincs semmi látnivaló: a központi zár nem mozdul.


Ház, gombsor és kijelző nélkül - bal oldalt a nagy fekete az optika, jobbra a zöld az alaplap

Szerencsére nem volt nehéz szétszedni a gépet, egyszerű kis szerkezet. A csavarok kicsavarása után lejön a műanyag burkolat, könnyen leemelhető a gombsor és a kijelző is. A kijelző alatti fém hátlap után csak pár csavar tartja az objektívet, ennek a két szalagkábelét (egy a vezérlés, egy a szenzor) lecsatlakoztatva már ki is lehet venni. Nincsenek elmebeteg, vékony drótos átvezetések, vagy egymásba kapcsolódó egységekből álló műanyag 3D kirakós :) A vaku kábelei is jól el vannak szigetelve, nehéz véletlenül hozzáérni, így nem ráz meg a kondenzátora.


Az optika egyben

Az objektívek szétszedését nem szeretem, de ennek a gépnek ez a része is könnyű feladat volt. Pár csavar kivétele után egyszerűen levehető a hátulja, és semmilyen rejtett nehezítés nincs a dologban, pl. rugó az objektív hátlapjába akasztva.


Balra az objektív, jobbra a hátlapja a szenzorral

A hátlap levétele után láthatóvá válik a fókuszálást végző lencse, amit szintén csak ki kell emelnünk a helyéről, arra figyelve, hogy ne legyen koszos (pl. ne érjünk hozzá). A lencse levétele után látható volt, hogy a központi zár két lamellájából az egyik beakadt a körülötte levő fém alkatrészbe. És itt jött a szerencse: csipesszel finoman a helyére rakva a lamellát - ami meglepő módon valamilyen fóliaszerű anyagból van - az azt tartó csapokkal szépen mozgatható volt a zárszerkezet, hiba nélkül záródott és nyílt. (A hibás zárról sajnos nem készítettem képet, nem hittem, hogy tényleg működni fog :D )


Legó

Az összerakás a szétszedés fordítottja volt, a szenzort persze érdemes volt portalanítani, az egész objektívet levegővel átfújni.


Ruha nélkül

A gépet ház nélkül már be lehetett kapcsolni, és tesztelni.
A későbbi próbálgatás során még készült néhány túlexponált kép - valamiért akadt még a zár - de kb. 5-6 kép után már hibátlanul működött a gép.


...de már működik :)

Szerencse is kellett hozzá, de gyakori eset, hogy az egyszerűbb kompakt gépek kisebb hibái otthon is javíthatóak; ebben az esetben egyébként még az objektív cseréje is gazdaságos lehetett volna, hiszen az az eBay-ről 3-4000 Ft-ért rendelhető. Persze otthon mindenki csak saját felelősségre szedjen szét fényképezőgépet...

Erre képes a kis masina :

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.