2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

iPad Minim balladája

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Időutazás aprópénzért: avagy lehetséges egy használhatatlanra frissített régi iPad Mini feltámasztása?

[ ÚJ TESZT ]

A legelső logoutos cikkemben szeretném elmesélni az első iPadem kalandos történetét, hogyan avanzsált át használhatatlan papírnehezékből egy igazi időkapszulává, elektronikai hulladékból egy darab történelemmé.

Kezdjük is a legelején!

2012 novemberében jelent meg az első generációs iPad Mini, ami egy iPad 2 hardverét hordozta magában, egy lényegesen kisebb testben. Bár a gyenge hardver, és a "retinátlan" kijelző elsőre azt az érzést keltette, hogy nem lesz belőle néptermék, mostanra mégis a 6. generációig jutott el a széria elkaszálás nélkül.

Az első generáció egy merész próba volt az Apple részéről, és a fogadtatása is vegyes érzelmeket váltott ki az emberekből. A 7,9 colos kijelző az egyik tábor szerint zseniális húzás volt, hiszen elfér egy kezedben, könnyen használható, kényelmes méret, a másik tábor szerint pedig az iPad 10 col alatt nem is iPad. A teljesítménye viszont vitathatatlanul gyenge volt. A 2011 márciusában debütált A5-ös chip mellé 512 MB memória társult, ami 2012 novemberében még elégségesnek bizonyult (bár már az októberben megjelenő iPhone 5-ben is 1 GB memória volt), később hatalmas fejvakarást okozott az iPad Mini tulajdonosok számára. Nem az örökkévalóságnak gyártották szegényt, és ez meg is látszott az iOS 7 megjelenésénél. Hatalmasat esett az új rendszer telepítésével a teljesítmény, és bár egészen 9.3.5-ig támogatva volt, az 512 MB RAM, túl sokáig nem engedte rendeltetésszerűen használni a tabletet, az átlag Apple user el is tette a fiókba, vásárolt egy újabb generációt, és elfeledkezett arról, hogy ez a tablet valaha is létezett.

Én ekkoriban köszönőviszonyban sem voltam akár a gondolattal is, hogy nekem valaha lesz egy iPad Minim, vagy egy iPhone 5-öm, hiszen egy átlagos magyar család tizenéves gyerekeként viszonylag nehéz szerezni egy 200 000 forintos mobiltelefont, vagy egy 100 000 forintos tabletet. Viszont mindig is odavoltam értük, minden áron szerezni akartam valami Apple terméket, ugyanis nagyon-nagyon tetszett az iOS 6, és mindig irigykedve néztem kortársaimat, akinek egy-egy iPad vagy iPhone "megadatott".
2013 karácsonyán én is "kiválasztott" lettem, valaki, akinek "megadatott", ugyanis az Apród.hu-n találtam egy hirdetést egy fekete iPhone 4s-ről, aminek antennahibája volt, tehát nem lehetett vele telefonálni vagy mobilinternetet használni, de őszintén ez engem egyáltalán nem érdekelt, amit én láttam, az az, hogy iPhone, és 45 ezer forint. Kis szülői segítséggel, és a spórolt pénzemen meg is vásároltam, bár az élmény nem volt tökéletes, ugyanis már iOS 7-es rendszerre frissítve kaptam meg, és nekem a nagy szerelmem akkor is, és azóta is az iOS 6 kezelőfelülete volt. Mindenesetre ez volt az a pillanat, amely mintegy pillangóhatásként elvezetett ezen cikk megírásához, ugyanis annyira megvoltam elégedve az iPhone 4s-emmel, (természetesen egy antennajavítás után) hogy később is mindig az Apple termékeit választottam kütyük terén, legyen az iPhone, AppleWatch, vagy AirPods. Viszont iPadem sosem volt, egészen mostanáig.

Történt ugyanis, hogy portás lettem egy cégnél, és a munkanapjaimat a telefonom akkumulátora közel sem szereti annyira, mint ahogyan én, hiszen elég megterhelő 12 órán keresztül szórakoztatni engem. Tehát a téma adott, szereznem kell egy iPadet, nagyobb is, tölteni sem kell annyit, mint egy telefont, tökéletes választás elütni vele a drága munkaidőt. Először az első generációs Air-ek között nézelődtem, viszont nem volt szimpatikus, hogy csak 12.5-ig volt támogatva, tehát kilőve. Akkor a Mini? Hát az első generáció maximum papírnehezéknek jó, a második szintén 12.5-ig támogatott... Akkor Air2, vagy Mini3. De ha dobok még 10-20 ezer forintot egy Mini 3 vagy Air2 árára, azért a pénzért már van első generációs iPad Pro, amig mégis jobb választás... És a nagy elmélkedések közepette felugrott egy hirdetés egy első generációs karcmentes, gyönyörű állapotú iPad Mini-ről 16 000 forintért. Annyira olcsó volt, hogy nem tudtam otthagyni. Tudtam, már akkor, mikor megvettem, hogy hasznavehetetlen, de 16 000 forintért eredeti dobozában, nyitogatós tokkal, üvegfóliával egyszerűen túl jó deal volt.

Úgy voltam vele, hogy megveszem, és használom addig, amíg nem lesz pénzem egy iPad Pro-ra, legyen akármilyen elavult, és régi, és lassú is, ha évekig elvoltam egy iPhone 4s-el, akkor ezzel is el leszek.
Sajnos a történet nem ilyen egyszerű. 9.3.5 alatt az egyetlen alkalmazás, amit lehet használni, az a Facebook, csigalassú betöltéssel, de ha az ember nagyon türelmes, akkor használható. Az Appstore "megvásárolt" füle alatt letudunk tölteni 9.3.5-re való Netflixet, viszont, ha nagy nehezen betölt is bármilyen sorozatot, vagy filmet, nagyon megszenved az A5-ös chip a lejátszásával, YouTube csak böngészőben van, de ott sem fényesebb a helyzet, tehát sokkal hasznavehetetlenebb, mint gondoltam. El is raktam a fiókba, azzal a gondolattal hogy szuper vásár volt, ha egyszer arra vetemednék hogy iPadeket gyűjtsek akkor már egy Mini akad itthon, csak az 1,2,3,4,5,Air,Air2,Air3,Pro,Pro2,Mini 2,3,4,5,6 kell hozzá és teljes a gyűjtemény!

Aztán jött a gondolat. Egy régi emlékfoszlány tinikoromból. iOS 6. Amire mindig is vágytam, de sosem lehetett az enyém. A rendszerek rendszere. Ez azzal jelent meg! Hát akkor biztos van valami mód rá, kell hogy legyen valami, amivel rá lehet varázsolni! Igaz, hogy elavult, 9 generációval ezelőtti rendszer, de sem így sem úgy nem veszem hasznát az iPadnek, hát akkor miért ne? Miért ne lehetnék boldog azáltal, hogy van egy hasznavehetetlen tabletem egy hasznavehetetlen rendszerrel, amire rakok egy még hasznavehetetlenebb rendszert?

Egy kis guglizás után világossá vált hogy egyáltalán nem olyan bonyolult a hőn áhított iOS 6, mint azt elsőre gondoltam, még úgy sem, hogy a cikk írásakor nem létezik az Apple által jóváhagyott IPSW az iPad Minihez. Jailbreakelni kell az eszközt, és utána egy CoolBooter nevezetű Cydia alkalmazással bármilyen iOS feltelepíthető rá akár elsődleges rendszerként is, ha úgy akarjuk. Ez a fele tárhelyünkbe fáj, de ahogy a mondás is szól, "fele királyságom egy iOS 6-ért!"

Miután sikeresen feltelepítettem az iOS 6-ot, borzalmasan meglepődtem, mennyire reszponzív és gyors lett ez a majdnem 10 éves készülék. Sehol egy döccenés, sehol egy akadás, még a YouTube videókat is képes akadozás nélkül lejátszani a böngészőben. Az egyetlen negatívum, hogy ezzel a verzióval a Facetime és iMessage nem használható, és természetesen az AppStore-ban elérhető alkalmazások 99%-a nem kompatibilis vele, tehát azon kívül hogy már képes videókat lejátszani, még mindig nincs sok haszna.

Első lépésként feltelepítettem a TubeFixer nevű cydia alkalmazást, ami visszahozza nekünk a régi, még TV ikonú YouTube appot, és ha készítünk egy API kódot hozzá, majd azt megadjuk neki a beállításokban, akkor használható is lesz az alkalmazás, betölti a videókat és nézhetjük is, épp úgy mint 10 éve. iOS 6 vs iOS 9: 1-0.

Következő lépésként helyrehoztam az AppStore kompatibilitási problémáit. iFile-ban meg kell nyitnunk a következő mappákat: System-Libary-CoreServices-SpringBoard.app, majd ezen belül ki kell keresnünk az eszköz kódnevét, ez mindig más, de nem nehéz rátalálni. Ott csak hozzáírtam a meglévő adatokhoz a következőket: <key>arm64</key> és <true/>. Kilépés, újraindítás, és máris letudtam szedni az AppStore-ból minden alkalmazás utolsó, iOS 6 kompatibilis verzióját! iOS 6 vs IOS 9 : 2-0.

A Facebook, Twitter, Instagram és Spotify folyékonyan működik ezen a verzión is, bár a Facebook az üzeneteinket és értesítéseinket nem tudja betölteni, de böngészni tudjuk a hírfolyamot, a Twitter pedig a hírfolyamot nem tudja betölteni, de minden mást pedig igen. A Spotify és az Instagram viszont kompromisszum nélkül használható! Na jó, Instagramon nincsenek még ebben a verzióban történetek, de azokat egyébként is ki nézi? :)

A Netflix betölt, mutatja az aktuális sorozatokat, ajánlásokat, viszont ha megpróbálunk valamit lejátszani, szerver errort ír, szóval ez sajnos nem használható. iOS 6 vs. iOS 9: 2-1

Futtatam egy GeekBenchet is rajta, természetesen az iOS 6-ra való appal, ami a következő eredményeket hozta:

A következő probléma pedig az AppStore-ban található játékokkal volt. Természetesen, ha a gyerekkorom szeretném kiegészíteni ezzel az egésszel, akkor játékok is kellenek! Viszont az AppStore-ban található alkalmazásaim mind iPhone-ra valók, tekintve hogy sosem volt iPadem, ami bár kompatibilis az iPaddel, kicsiben jeleníti meg őket, nem fullscreenben, ezért kutakodnom kellett. Szerencsére találtam archive.org-on egy teljes könyvtárat iOS 3-6 kompatibilis, iPad játékokkal, így sikerült beszereznem az AppStore-ban már évek óta el nem érhető Flappy Birds-öt, a komplett eredeti Angry Birds és Cut The Rope szériát, a Minecraft Pocket editiont, és kicsivel több mint 100 másik játékot. Ezeket pofonegyszerű feltelepíteni, PC-n letöltjük, majd iTuneson belül ráhúzzuk a készülékünkre, és már fel is telepíti. iOS 6 vs iOS 9 : 3-1

Ennyi lenne a története az én kis iPademnek, amit még az elején ki akartam dobni, most pedig a világ minden pénzért nem adnám oda senkinek. Aki esetleg kedvet kapott a régi, megunt iPad vagy iPhone-jának újraélesztésére, ne habozzon, sokkal jobban megéri, mint azt elsőre gondolná az ember!

PM-ben nagyon szívesen segítek bármiben, ami az iOS 6,5,4 telepítésével vagy életre keltésével kapcsolatos.

Azóta történt

  • Realme Pad tablet

    Az olcsó táblagépek versenyében próbál szerencsét a realme Pad. 3/32 GB 65.000 Ft-ért. Ez kell nekünk?

  • DOQO - Alternatíva a nemlétezőre

    Mennyit számít a méret? Szerintem nem mindig annyit, mint amennyit az előítéleted közöl veled!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.