2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

I love China!

Kereskedelmi háború Kínával ide vagy oda, itt egy távolkeleti GTX 1050 Ti Mini OC videókártya tesztje!

[ ÚJ TESZT ]

Made in China: a sztori és a kártya

Made in China. Ez a mondat nem mindig hat biztatóan a vásárlókra, főleg, amikor meglátják a sokszázezres almás telójukon, meg a hozzávaló 1000Ft-os tokon is. Ami persze teljesen jogos, mert hát mennyi gagyi, trehány termék viselte már a „Made in China” feliratot, nem? Ugyanakkor, ha fogod magad, és leugrasz a helyi plázába, végigjárod az összes boltot, kétlem, hogy fogsz találni több mint száz terméket, ami nem Kínában készült. Ami ugye kissé ijesztő, főleg, hogy egy ilyen helyen több millió termék is lehet. Na de akkor miért van az, hogy az almás telónál, meg a pipás cipőnél a „Made in China” nem zavarja a vásárlókat (annyira, amikor minden működik), de ha meglátnak egy okénak tűnő terméken egy nevetséges kínai márkanevet, akkor már egyből a negatív élmények és tapasztalatok ugranak be?

Az elmúlt években egyre erősebb kínai cégek jelentek meg, akiknél a vásárlók már áradoznak a minőségről, pl.: Huawei, Gree, Xiaomi stb., még úgy is, hogy mindegyik nyíltan felvállalja azt, hogy gondos kínai kezek tervezték és gyártották le a termékeket. Én már közel három éve Xiaomi telefonokat és egyéb mobil kiegészítőket használok, a családban jelenleg mindenkinek Xiaomi telefonja van – sőt apámnak jövő héten jön meg a Xiaomi Notebook Pro-ja, amiről szinte biztos lesz még egy cikk –, így a Gearbesten viszonylag nagy nyugalommal vásárolgatok kínai márkanévvel ellátott termékeket. Ennek köszönhetően kb. három héttel ezelőtt rendeltem két videokártyát. Most sokan gondolhatjátok, hogy ó jaj, mit tettem, szépen át****ták a fejemet valami kamu kártyával. De nem!

A sztori

Két azonos kártyát rendeltem, mivel nekem éppen behalt az R9 290-em, a haverom pedig fejleszteni akarta a gépet egy HD 6950-ről. Így fogtam magam, és szétnéztem a Hardveraprón, hogy mi mennyiért van, és azt láttam, hogy a 1050 Ti 45000 és 60000 Ft között mozog. Mivel nem akartam olcsó, gari nélküli bányászkártyát venni, és 60000-et egy kicsit meredeknek tartottam egy 1050 Ti-ért, így ellátogattam a Gearbestre, megnézni, mi a helyzet ott. Azt tapasztaltam, hogy a csúcskártyák kb. magyar árakon vannak, viszont a 1050 Ti-k 148-180$ között vannak, újonnan. Így vettem a bátorságot, és rendeltem kettő Colorful GTX 1050 Ti Mini OC-t egy akció alatt. Három hét alatt ide is ért, és az EU Express szállításnak köszönhetően a hatóság sem nézegette túl sokáig a csomagot, szerencsére. :)

A márka

Európai fülek számára a Colorful egy noname senkiházi márkának számít, ami igaz is lenne, ha nem ők lennének a második legnagyobb egyedi PCB-vel rendelkező GPU-gyártók (a Palit után), évi 2,5-5 millió GPU eladással 2015 és 2017 között. Videokártya mellett forgalmaznak Intel alaplapokat, SSD-t, all-in-one PC-ket, és még sok minden mást. Lényegileg olyanok, mint egy PC-alkatrésszel foglalkozó Xiaomi: feltörekvő piacokra és internetkávézókra koncentrálnak, magas minőségű komponenseket használnak a termékeken, és alacsonyan tartják az áraikat a minimalista csomagolással és visszafogott marketinggel.

A kártya

Ahogy ideért, egyből rá is vetettem magam a csomagra: a doboz és tartalma spártainak mondható annak, aki RGB-világítással eszi a húslevest is, de minden benne van, ami fontos: a kártya. Amit fontos megjegyezni a termékről: Mini ITX méretű, 1x DVI, 1x HDMI, 1x DisplayPort kimenete van, tápcsatlakozó nélküli.

Ahogy beszereltem a kártyát, az első dolgom az volt, hogy Afterburneren és GPU-Z-n megnéztem, mit tud pontosan, és meddig megy rajta az OC, ha már Mini OC. Meglepetésemre azt tapasztaltam, hogy nem mini az OC! Unigine Heaven alatt ~1880 MHz körül volt a core, 8,1 GHz a memória, ami Mini ITX-es tápcsatlakozó nélküli kártyánál igen jó eredménynek számít. És azt kell mondjam, a hűtés sincs alulméretezve: 30 percnyi Heaven után is 62 °C (22 °C szoba mellett) volt a maximumhőmérséklet 49%-os ventilátorsebességnél, ami a Gigabyte WF R9 290 84 °C-os üzemi hőmérséklete és 75%-os ventilátorsebessége után elképesztő élmény volt a füleimnek.

Specifikáció:
- Modell: Colorful GeForce GTX1050 Ti Mini OC 4G
- GPU: GeForce GTX 1050Ti
- GPU Code: GP107
- CUDA magok: 768
- Magsebesség: 1316 MHz; boost: 1430 MHz
- Memóriasebesség: 7 Gbps
- Memóriaméret: 4 GB
- Memóriabusz: 128 bit
- Memóriatípus: GDDR5
- Kimenetek: 1*DP 1.4 + 1*HDMI 2.0 + 1*DVI-D

Több infó itt vagy itt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.