2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Hurrikán a láthatáron

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Hivatalosan június 1-ével kezdődik el a hurrikán-szezon a Mexikói öbölben, de általában...

[ ÚJ TESZT ]

A Mexikói Öbölben hivatalosan június 1-ével kezdődik el a hurrikán-szezon, de általában csak augusztus vége felé szoktak erősebb trópusi viharok képződni, ugyanis a hurrikánok előfeltétele az, hogy a tengervíz hőmérséklete elérje a 80F ( 27C) fokot. Éppen ezért novemberben már ritkábban fordul elő trópusi vihar.

Ez a kép a jelenlegi (pillanatnyi) Mexikói öbölbeli..s egyben a floridai időjárásról tájékoztat.

[kép]

2013 oktober 6
Még egy hónap visszavan a hurrikán-szezonból, de azt hiszem, bátran mondhatjuk, hogy 2013 viszonylag csendesen telt ....eddig. Esőben ugyan idén sem volt hiány, de hála Istennek a hurrikánok elkerültek bennünket. A legutóbbi Karen névre hallgató trópusi vihar pedig szinte teljesen szétoszlott, mielőtt földetért volna.

2012 october 26
Egy rendkívül furcsa jelenséget figyelhettünk meg a napokban. A hűvösödő idő ellenére hurrikán (Sandy) tarol a keleti parton.

Az előrejelzések alapján elképzelhető, hogy New Yorknál landol, ahol egy hidegfronttal egyesülve ritka rossz együttes képződhet. A környéken lakókat már jó előre figyelmeztették, hogy komolyan készüljenek föl a hurrikán fogadására. Mint később kiderült, ez a 3-as kategóriájú hurrikán volt az egyik legpusztítóbb vihar az USA történelmében, 285 áldozattal. A hurrikán magjában a legalacsonyabb légnyomás 940 mb volt. (Minél alacsonyabb a légnyomás egy hurrikán szemében, annál veszélyesebb a vihar.) A legerősebb széllökések elérték a 185 km/h sebességet.

2012 augusztus 24.
Az helyi időjárás-guruk szerint az Isaac nevű trópusi vihar hétfőre (augusztus 27-re) hurrikánná fejlődik.

2012 június 24.
Egy trópusi vihar van kialakulóban a Mexikói Öböl térségében. Még nem forog és a szél sebessége is alatta van a normál hurrikánokénak, de már neve van: Debby. Állitólag Texas felé tart majd, ha beindul.

2012 június 10
2012 május végén mozgalmasan indult a hurrikán szezon. Erős hurrikánok ugyan nem volt még, csak kisebb próbálkozások. Most egy hatalmas, lassan mozgó trópusi vihar tanyázik a mexikói öbölben már két napja, ami fantasztikus mennyiségű esőt zúdít ránk. Szél nincs, csak csendes eső. Az alacsonyabban fekvő területek víz alatt állnak. Néhány képet mutatok a helyzetről.

2011 is csendben zajlott, nem volt mozgalmas hurrikán-év.

2010-ben egy jelentős hurrikán sem volt a Mexikói öbölben.

2009 november 10. délután Egyáltalán nem volt villámlás késő este sem, és természetesen dörgés sem, csak az eső esett pár órán át. Volt szél is, de nem olyan viharos erejű, mint, ahogy azt gondoltam. Nem kellett volna levágnom a citromokat. :( Ma meg már teljesen száraz az idő.

2009 november 9. este 6 óra. Csendesen szemerkél az eső. Egy dörgés sem volt (eddig), de azért "bezárták" az iskolákat és a rendőrség sem üzemelt ma. :))))

2009 november 8-án, az idei első(!) hurrikán a floridai lakosokat riogatva most bontogatja a szárnyait. Két perce kaptunk egy hivatalos telefonos értesítést, amiben azt közölték, hogy holnap (hétfőn) és kedden az iskolák zárva lesznek a trópusi vihar miatt. Ez a böjtje a szép, hosszú nyárnak.

Azért biztonságból azt hiszem, hogy mégis le kell vágnom néhány citromot a fiatal kis citromfánkról, hogy ne a szél tépje le a termetes gyümölcsöket. Roskadozik a sok citromtól..

Időben visszafelé haladva látható a hurrikán-helyzet, mert a friss híreket mindig legfölülre írom.

Mint látjátok, a 2009-es évben semmi hírt nem adtam eddig, mert hála Istennek idáig (az IDÁig) teljesen eseménymentes volt a nyár.

Ma 2008 Szeptember 12, péntek van. Helyi idő szerint ma éjjel vagy szombaton hajnalban landol az Ike hajszál pontosan az előrejelzett helyen, Galveston beachnél (Tx-ban), nagyon közel Hustonhoz ,az USA 4. legnagyobb városához.

Merész határozat született Hustonban. A félelmetes előrejelzések ellenére úgy döntöttek, hogy a menekülés helyett otthon maradnak..és csak "leguggolnak" ("praying and hunkering down"...texasziasan szólva :) Meglátjuk mi lesz. Ennek a döntésnek persze komoly előzményei vannak, ui 2005-ben a Rita hurrikán elől menekülők közül többen (110-en) haltak meg az utakon az evakuálásnak köszönhetően, miközben magában a városban alig történt haláleset (9-en haltak meg).
Az időjáráselőrejelzők továbbrais mindenkit arra intenek, hogy ne vegyék könnyedén a fenyegető veszedelmet. 25 évvel ezelőtt (1983-ban) ugyanitt (Galvestonban) nagy katasztrófát okozott az Alicia hurrikán (21 halottal). 1900-ban pedig legkevesebb 6000 (!) ember vesztette életét a leghalálosabb hurrikán következtében. (ez az adat a CNN -ből származik, a mai NBC15 TVhíradó szerint 8000...de bármelyik adat is a valós, mindegyik óriási veszteséget jelent)

2008 Szeptember 8.
Hanna elvonulóban van. Minden szem az Ike-on függ, ami az előrejelzések többsége szerint Texasban fog landolni. Szerdán már biztosabbat tudok mondani a végleges partraszállását illetően.
[EZ itt egy nagyon jó hurrikán követő website, sok infóval] Érdemes kattintgatni. Ha pl az egyik város fölé húzzuk a kurzort, még a hurrikán aktuális távolságát is megláthatjuk mile-ban. De a spagetti modelleket is meg lehet nézni, ha a "Forecast Models"t "On"-ra állítjuk.

2008 Szeptember 3.
Szerencsére az előrejelzéseknél sokkal kisebb károkat okozott a Gustáv nevű hurrikán. (..mert a partraérésekor már "csak" 2-es erősségű volt) De ne örüljünk túl korán, hiszen máris a láthatáron van 3 újabb rémség: Hanna, Ike és Josehine.

2008 augusztus 26-án minden szem a hirtelen formálódott -ez évben harmadik hurrikánon-, GUSTAVon van. Csütörtökön (augusztus 28-án) pontosabb és több információt tudok adni róla. Jelenleg csak sejteni lehet, hogy mi lesz. (Nem sok jót nézünk ki belőle)
Ma van csütörtök és ahogy ígértem egy kicsit pontosabb előrejelzést adok Gusztávról.
Jelenleg a számítógépes rajzok (előrejelzések) szerint New Orleans nyugati széle felé tart...Kicsit hasonlóan Katrinahoz, aminek pontosan holnap (augusztus 29 -én) lesz a harmadik évordulója.
[link]

2008-ban [FAY] volt a második komolyabb trópusi vihar a mexikói öböl térségében.
Hála Istennek, nem nagyon erősödött föl és nem is jött a környékünkre. Viszont Florida egyes településein a tornádók katasztrófális károkat okoztak. Nálunk (észak nyugat Floridában) csak egy kis eső esett. A férjem szerint Magyarországon erre azt mondanák, hogy "borús az idő" :-). Itt viszont "szép" neve van precíz paraméterekkel. :-) A gyengébb házakban természetesen a legkisebb vihar is nagy kárt tehet. Megjegyzés: Ha hurrikán-biztosra (és tengerszint fölé) építették volna a házakat anno, akkor nem történtek volna ilyen nagy károk.

2007 szeptember 2:[link]
[link] A Karib-tenger térségben ''Félix'' időrendben a második hurrikán 5-ös erősséggel landolt Nicaragua és Honduras határánál [link], ahol nagy károkat okozott. 35 halász eltünt. Tetőket söpört le sokakat fedél nélkül hagyva. Tönkrement a nikaraguai repülőtér és a kórház. A szárazföldön a hegyekbe ütközve azonban gyorsan erejét vesztette és 1-es kategóriájúvá degradálódott.

2007 szeptember 6: Ahol viszont még mint ötös kategóriájú söpört végig, ott a falvak 70% -a tönkrement. Eddig 48 halottat azonosítottak, de ez sajnos nem a végleges szám, ui rengeteg eltűntről még nincs hír.

2007 szeptember 13: ''Huberto'' a harmadik hurrikán ebben az idei szezonban. (Galveston, Texasnál landolt 1-es erősséggel)

2007-ben augusztus 21-én az első komolyabb hurrikán ''Dean'' volt, ami a Karib-tenger térségben formálódott .[link] Jelenleg (az írás megjelenésekor) 4-es kategóriájú.
[kép]

Átlagosan 9 jelentősebb trópusi vihar szokott képződni évente az Atlanti Óceánban és ebből kettő szokott komolyabb károkat okozni.

Ilyenkor az ittlakók a TV-re, rádióra tapadnak és feszülten figyelik a fejleményeket. Készenlétben kell lenni, mert a viharok kiszámíthatatlanok, és mégha a számítógépes előrejelzések elég pontosak szoktak is lenni, mégis előfordult már, hogy a hurrikán irányt változtatott és nagyon durván eltért az előrejelzett útvonaltól.

[kép]

2004-ben az Iván nevű (5-ös erősségű) hurrikán ilyen károkat okozott:
[link] (Majd talán még több képet is beszúrok róla.)

A hurrikánok elnevezése a keletkezési sorrendjükben --abc sorrendben-- történik. Az idényben elsőnek formálódó trópusi vihar ''A''-val kezdődő nevet kap, a második ''B''-vel kezdődőt, a harmadik ''C''-vel ......stb. A hurrikán erősége a benne tomboló szél erősségétől függ.

Az 1-es erősségű hurrikán szélerőssége: 75 - 95 mph vagyis 120- 150 km/h
A 2-es erősségű hurrikán szélerőssége: 96 to 110 mph vagyis 155- 177 km/h
A 3-es erősségű hurrikán szélerőssége: 111 to 130 mph vagyis 179-209 km/h
A 4-es erősségű hurrikán szélerőssége: 131 to 155 mph vagyis 210 -249 km/h
Az 5-es erősségű hurrikán szélerőssége: 156 mph and over vagyis 251 km/h és afölötti szélsebesség.

[link]

A Dean hurrikán miatt a NASA korábbra programozta az Endeavour hazatérését, amelynek hővédő pajzsán az indításkor megsérült egy csempe. Az űrállomáson történő javítást azonban - tüzetes vizsgálatok és számítások alapján - végül nem tartották szükségesnek. A hírről magyarul itt olvashatunk [link]
(A cikkben pici félreírás történt, a tervezett időponthoz képest nem 2 órával, hanem egy nappal korábban--kedden--, fog visszaérkezni az űrhajó.)

NASA TV (NonStop) :
[link]
[link]

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.