2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

HP ProBook 6450b – öreg harcos

ProBook első szériás i3-mal. Az olcsón megvásárolható, de alaposan kibővített gép megéri az árát?

[ ÚJ TESZT ]

CPU teljesítmény

A processzort leteszteltem pár benchmarkkal, de nem futtattam le rajta túl sok dolgot. Gondolkoztam, hogy mi lenne jó viszonyítási alap. Végül lebutítottam egy Haswell i7-et az i3-6100U szintjére (2 mag, HT 2,3 GHz). A desktop gépben lévő több cache és gyorsabb memória ugyan 5-8% eltérést indokolna csak, de az összevetést mégis érdemes kis fenntartással kezelni. A legfontosabb, hogy nincs gond a túlmelegedéssel, ami a manapság nagyon vékonyra tervezett laptopok rákfenéje. Ez a gond tartós CPU vagy még inkább IGP+CPU terhelésnél jelentkezik. A "szimulált" i3 az elméleti maximumot hozza, így legalább a 6 generáció különbség láthatóvá válik.

AIDA alatt a processzor hozza, amit kell. A két memóriakonfiguráció között én nem számítottam különbségre, mégis a 8 GB-os konfiguráció kicsit gyorsabb. Ez mondjuk hibahatáron belüli különbség, de gyanúsan többször is megjelenik. A Haswell egyértelműen gyorsabb, de főként ott (pl. AES), ahol az újabb utasításkészletnek nagy hasznát lehet venni.


Aida x64 v5.30.3500

A Cinebench 11.5 pontszámok alapján az 5 generációval újabb processzor egy szálon nem tűnik nagy előrelépésnek a majdnem 13%-os különbséggel. A HT implementációja viszont nagyot lépett előre, több szálon már 41% az előnye.

A Cinebench 15 nem követi az elődjét. Egy szálon a különbség kb. 36%, multithread terhelésnél már csak 25%. Finoman fogalmazva is nem túlságosan meggyőző eredmény.

A WinRAR teszt már hozza azt az előrelépést, ami elvárható lenne. 75%, illetve 80% a különbség a két processzor között single és multithread benchmark esetén. A valós tömörítési sebességbe erősen beleszámítana a háttértár, ezért maradtam a benchmarknál.

A grafikonokon láthattátok a 4 és 8 GB-os eredményeket is. Hibahatáron belül van a különbség, bár minden esetben paraszthajszállal nyert a több memóriás kiépítés. Gyanús volt ez a széria. A Cinebench teszteket többször újramérve, 5 mérést átlagolva megvan a kis differencia, de ez elhanyagolható. Úgy néz ki, hogy sikerült kifogni a 8 GB-os körben egy szerencsés szériát, ami ezt reprodukálta. Ettől függetlenül ez még mindig mérési határon belüli, egy program futtatásánál nem érezhető a különbség. Ha már fut a víruskereső, az Office és megnyitok jó pár oldalt a böngészőben, akkor viszont hatalmas a különbség.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.