2024. június 21., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Home Server Project 1. epizód

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az eltervezett konfiguráció, már megrendelt alkatrészek, a jövőbeni tervek.

[ ÚJ TESZT ]

Sziasztok.

Home Server építésre adtam a fejem, s gondoltam megosztom veletek a részleteit a kezdetektől fogva.
A koncepció lényege, hogy legyen egy kvázi 24/7 rendelkezésre állású számítógép a háztartásunkban ami távoli megosztási helye volna filmeknek zenéknek, kritikus fontosságú adatok biztonsági mentéséül szolgálna több kliensről, saját FTP szervert üzemeltetne, torrentelne, satöbbi.

Leginkább fontos pont volt a backup számomra, eddig kétszer fordult elő életem során adatvesztés fiatalabb koromban, és már akkor is kegyetlen volt több évnyi kép, zene dokumentum elvesztése.

Elvárás volt a hardverrel szemben, hogy ne fogyasszon ipari mennyiségű áramot, a célomat 30-40 Wt köré lőttem be (2 merevlemezzel), majd kutakodtam az interneten, hogy kinek mennyit fogyasztanak a különböző konfigurációi és szép lassan letettem az Atom és AMD Brazos megoldásokról.

A választásom az Intel Celeron "új" generációjára esett, abból is a G530-ra, s e köré igyekeztem építeni a többi elemet. Alább láthatjátok a hardverek listáját.

Alkatrészek berendelve:
- ASRock H67M-ITX alaplap
- Intel G530 Dual Core processzor
- Samsung DDRIII 4GB 1333MHz memória
- FSP350-60APN 80+ tápegység

Alkatrészek és hozzávalók tervben:
- Codegen MX 31 ház
- Western Digital Green Power 2TB x 6db (egyenlőre 2db)
- 2 x 80mm ventilátor védő bigyula
- 2 x 80mm ventilátor
- 1 x 120 x 120 x 12mm ventilátor
- 3pin Y cable
- Bicikli belső :)
- Elasztikus ragasztó
- Gyorskötöző
- fantázia, hülyeség, és szorgalom elegye
- Intel SASUC8I RAID controller (amennyiben több diszkre lesz szükség a jövőben)

Szoftverek:
- Windows Home Server 2011 (MSDN-ről licencelve)
- Backup software freeware vagy a folder sync-et használva
- FTP szerver (freeware)
- Password Safe (freeware)
- Reminder software (freeware)
- Micro Torrent (freeware)
- Firewall (freeware)

Ezen a ponton szeretném interaktívvá tenni a konfigurációm alakulását, amint láthatjátok még korántsem komplett a lista, mindennemű ajánlást szívesen vennék a részetekről a még függőben lévő alkatrészeket és szoftvereket tekintve, leszámítva a számítógép házat.

A terv [házmókolás]: A ház adatlapja

Amint megérkezik az alkatrészek első adagja (Alaplap, CPU + hűtő, memória, tápegység) összeszerelem őket, s megmérem a legmagasabb pontot a tárgyasztal síkjától. Ez amiatt fontos mert a ház nem képes fogadni 6db HDD-t alapesetben, ehhez kicsit barkácsolnom kell, viszont azt is illene tudnom, hogy egyáltalán képes lesz-e fogadni ennyi eszközt a ház, vagy másik után kell nézzek, csak emiatt van függőben a ház típusa

Ahhoz, hogy 6db HDD elférjen ebben a házban muszáj az alaplap felett elhelyeznem a vinyókat. Egy 3,5"-es tároló méretei 146mm x 101,6mm x 25,4mm. A HDD-ket a 146mm-es oldaluknál fogva tervezem rögzíteni a ház burkolatához, onnan fognak függeszkedni az alaplap felé. Következésképpen a 3,5"-es HDD tartónak távozni kell.
Maga a ház 160mm magas, ebbe kell belógatnom a merevlemezeket, melyek 101,6mm szélesek, tehát marad szűk 58,4mm hely a házban. Ez alá kell elférjen az alaplap + proci + hűtő + az alaplap tartói .. szóval nem egyszerű a történet már elméletben sem.

Az Intel gyári hűtőjének teteje az alaplap nyákjától számítva 53mm ami elméletileg beférne, gyakorlatilag nem fog (a nyáknak se 0 a vastagsága plusz az alaplap távtartói is magasak, szóval a gyári hűtő módosulásra lesz ítélve. A cél úgy 45mm vastagság alatt van, ami egy 12mm vastag hűtővel kivitelezhető lesz. Nem tervezek nagyobb összeget kiadni egy vékony hűtőért, ha valaki tud ajánlani max 45mm magas S1155 hűtőt (ventilátorral együtt!!) és 3-5e Ft ársávban akkor szóljon.

A ház hátulsó traktusa változni fog, alapesetben 1db 80mm méretű hűtő fogadására képes, nekem 2-re lesz szükségem, tehát vágás és fúrás az lesz ez már most biztos. A hűtők kívülre lesznek szerelve, egyrészt hátsó részét nem nézem a gépnek, belül meg amúgy is szűkös a hely. Az Y kábel itt azért kell mert csak 2 fan csatlakozó van a gépen.
Sajnos a 220V tápcsatlakozó is rossz helyen található, nem tudok két darab 80 mm-es ventilátort befúrni, ezért a 220V-os csatlakozó átköltözik majd az egyetlen bővítőkártya slot fölé.

Amennyiben úgy ítélem meg, hogy a házba be fognak férni a plusz HDD-k akkor berendelem, s lesz egy eladó 300W-os tápegység, akinek kell az jelezheti már előre :).

Rezgéscsillapítás:

A lemezek rezgéseket keltenek .. ezeket szeretném csillapítani mert hát .. mégiscsak a hálóban lesz a készülék. Már régóta használok bicikli belső tömlőt, hogy rezgést csillapítsak, most sem fogok másként cselekedni, a ház tetejének belső felére fogom ragasztani, erre fognak felfeküdni a merevlemezek, s a rögzítő csavarokat is gumírozni fogom. Remélem ezek az intézkedések elegendőek lesznek, hogy a rezgéseket csillapítsák.

Kábel menedzsment:

Itt erre nem nagyon lesz lehetőség, a lehető legtöbb kábelt igyekszem összekötni a tápegységnél, amire pedig szükség van azt helyére húzni, s a ház merevítő L idomjára felkötözni.

Leginkább foglalkoztató kérdések fontossági sorrendben, remélem tudtok segíteni:

- Milyen 80mm-es ventilátort vegyek? Elsődleges szempont az alacsony zajszint, s az alacsony áramfelvétel

- Milyen 120 x 120 x 12mm-es ventilátort vegyek? Elsődleges szempont az alacsony zajszint, s az alacsony áramfelvétel vagy .. tudtok-e ajánlani max 45mm magas S1155 hűtőt max 5eFt ársávban?

- Ti milyen módszereket használtok merevlemez rezgéscsillapításra?

- Milyen emlékeztető programot ajánlotok ami több platformon is fut (Windows, Android) és távoli adatbázisból is képes dolgozni?

- Milyen freeware FTP servert használtok?

- Milyen firewall-t használtok?

- Milyen merevlemez vezérlőt használtok, már aki használ :) éés az örök vitakérdés RAID 10 vagy RAID 5 (persze eleinte csak RAID 1 lesz a 2 diszk végett). Nyilván mindkét megoldásnak megvannak az előnyei és hátrányai, engem kicsit aggaszt a paritásellenőrzős módi, hogy őszinte legyek.

Amint megjönnek a megrendelt hardware-k és sikerül eldönteni, hogy akkor lesz-e Codegen MX-31 vagy sem, készülök a második epizóddal.

Üdv,
Sanyi

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.