2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Hogyan védd a laptopod!

Laptop security újdonsült és meglévő gazdiknak...

[ ÚJ TESZT ]

Autó/Kollégium/Lakás/Suli

Autó:

Gondolom, ezt nem kell agyon magyarázni. Mindenki, akinek autója van tudja, hogy semmit nem hagyunk az autó hátsó ülésén vagy az autóban ami érték. Főleg ha nem a legkedvesebb környéken tartózkodunk. Nyáron lehúzott ablaknál sem épp a legjobb ötlet az anyósülésen tartani a notebookot.

Kollégium/Lakás/Suli:

A kollégiummal és iskolával kezdeném, mert az neccesebb, főleg ha a szoba nem kihalt, amiben laksz. Itt általában többen laknak egy szobában 2-4 ritkábban 5-6 an is. A szobatársak vannak, velük együtt kell élni nagy valószínűséggel nem ők fogjak ellopni. Viszont mindenkinek vannak haverjai, és bulik is szoktak lenni.

1. A szoba ajtaja mindig legyen zárva, ha nincs bent senki még akkor is ha csak wc-re ugrasz ki a szint végébe.

2. Az ajtó éjjelre mindig zárva legyen.

3. Ha van rá egy kis pénzed szerezz be egy Kensington zárat (Eleve olyan notit vegyél amin van ilyen lehetőség.) Ez olyan mint egy lakat kb 1 méteres dróttal. Egyszerű a használata, csatlakoztat a géphez majd egy nehezen mozdítható tárgyhoz odahurkol. Ez az AD-HOC (gyors, hirtelen) lopások ellen hatásos (pl. besurranó tolvaj.) Letépni nem fogja, mert törik az egész ház max. elvágja a drótot, de nem jellemző hogy drótvágóval járnának a besurranók. Ugyan vannak videók ahol WC gurigával meg ceruzával kinyitják a Kensingtont de valljuk be nem nagyon életszerű, hogy pl. éjjel vaksötétben bárki is nekiáll dikicselni.

4. Ha bulit tartotok a szobában, rakd el. Ágyneműtartó, zárható szekrény stb… Amúgy sem jó részegen leverni vagy telerókázni…

5. Ha lehet ne híreszteld szét mindenkinek, hogy neked milyen laptopod van főleg ha drága volt. (Amiről nem tudnak nem akarják ellopni.)

6. A friss gólya (Első éves hallgató) általában büszkén viszi előadásra JEGYZETELNI a laptopot, mert az milyen tuti. Ez baromság. Aki képes egy matek előadáson laptopra jegyzetelni az adjon fel hirdetést és vállaljon bérbejegyzetelést mert megazdagszik belőle. Egyetlen értelmes indok mondjuk info óra, ott lehet használni, de sok helyen nem engedélyezett, mind IT Security okból mint puskázási és egyéb okokból. Magyarul: Ha lehet ne vidd magaddal suliba.

7. Ha elvitted, ne hagyd egy pillanatra sem őrizetlenül. Még addig sem míg eltolsz egy cigit vagy Wc-re mész. Sokan vagytok, senkinek nem tűnik fel ha valaki elviszi, hisz nem ismerhet mindenki mindenkit.

A lakás kicsit biztonságosabb hely. Itt is érdemes egy Kensington zár beszerzése a besurranók ellen. Viszont itt ha ténylegesen betörnek akkor gáz van mert tuti van nála szerszám. Maximum az elrejtés válhat be, de lássuk be elég kevés ember hajlandó minden nap eldugni az otthon hagyott laptopot.

Direkt támadás:

Buherka tippjeivel kiegészítve:

Sajnos itt nincs mit tenni.
Mindig az adott helyzet adja a lehetőségeidet és persze a Te felkészültséged mind fizikailag mind pedig szellemileg. Nem bátorítok senkit hogy gondolkodás nélkül mennyen bele egy "adok kapok"-ba, de mindenképp próbálj meg határozott maradni sokszor már az is elég ha erélyesen a támadóra üvöltesz. (Nincsenek hozzászokva az ilyesfajta válaszreakcióra.) Ilyenkor nyerhetsz annyi időt, hogy félrelökve az egyiket sprintelhess hazáig, vagy őket megelőző "manővert" tégy.
A törvény lehetőséget ad arra, hogy megvédd magad a másik életének kioltására nem alkalmas eszközzel pl. gázspray. Ezek beszerezhetőek például vadász vagy fegyverboltokban.
(Ügyelj rá hogy ott is szerezd be, ugyanis a piacokon és egyéb "tuti" forrásokból származó sprayk könnyen lehetnek rosszak, lejártak, esetleg nem engedélyezettek. A sprayk tipúsairól több információt is megtudhatsz a cikk hozzászólásai közt.)
Esténként ha olyan környéken haladsz át nem árt a kezedben tartani, de legalábbis ne a táska alján legyen.
Amennyiben "minden kötél szakad" és nincs mit tenni akkor vagy összetöröd vagy könnyes szemmel átadod a laptopod és reménykedsz hogy megtettél minden erre az esetre megléphető lépést.
Mik ezek a lépések? A következő oldalon kifejtem.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.