2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Hogyan védd a laptopod!

Laptop security újdonsült és meglévő gazdiknak...

[ ÚJ TESZT ]

Laptop security újdonsült és meglévő gazdiknak...

Egyre többet hallok én is a saját ismeretségi körömben olyan szomorú híreket, hogy a család szeme fényének ellopták a laptopját pedig nemrég kapta vagy épp a spórolt pénzén vette. A következő írásban szeretnék egy kicsit segíteni, tippeket adni melyek sokszor teljesen triviálisak mégis a legtöbb ember elfelejti ezeket vagy épp figyelmetlen s megtörténik a baj.
Nem kell biztonsági szakembernek lenni ahhoz, hogy kikerüljük vagy megelőzzük a bajt csak egy kis józan „paraszti” ész szükségeltetik.

Megpróbálom a témakört több szemszögből is megközelíteni, és egy átfogóbb, segítséget adni.
Lássuk hát hogyan is tűnhet el egy laptop könnyen.

Tömegközlekedés:

Az „áldozat” diák ki mit ad isten messze földre került otthonról egyetemre, főiskolára s a család vagy ő maga iskolakezdésre beruház egy könnyen hordozható (és ellopható) mobil számítógépre.

1. Sohase tedd a laptopod fél méternél messzebb magadtól. Itt azt értem, hogy ne tedd a busz gyomrába vagy a vonat csomagtartó részére, mert nincs szem előtt és nincs direkt kapcsolatod vele. A legjobb, ha magad mellett tartod, lehetőleg a belső oldalon ülj (ablak mellett s az ablak és közted legyen.) A legtöbb vonaton/buszon történő lopás még az indulás előtt történik ugyanis így a legkönnyebb eltűnni. Általában figyelemeltereléssel oldják meg a dolgot. Pl.: Csóka kintről integet, te lehúzod az ablakot, mit akar s közben másik viszi is a gépet. Mindig gyanús, ha ismeretlen 2 mondatnál többet kérdez tőled. Persze nem kell beparázni de egy kis éberség nem árt. A táska pántja legyen mindig lazán a kezedre csavarva. (Nem megkötve csak bujtasd át a kezed a pánton így nem tudja annyira észrevétlenül elemelni senki. ). Ja, igen táska. Nagyon szépek és praktikusak a különböző laptop táskák, komoly embernek is tűnünk velük, csak egy bibi van, ennyi erővel cetlit is ragaszthatnál a homlokodra hogy: „Helló érték van nálam!” Amint beléptél a pályaudvarra célponttá válsz. A hátizsák laptop táskák már jobbak egy fokkal, de nem nehéz őket sem kiszúrni egy picit is avatott szemnek. Én sima hátizsákban hordom, egy "second skinnel" mely azért valamelyest védi a laptopot.

Ha ennek ellenére mégis szíved vágya egy laptop oldaltáska, akkor ügyelj rá, hogy a pántot rögzítő karabinerek fémből legyenek ne műanyagból. Így egy esetleges rántásos próbálkozásnál is megmaradnak. (Ilyenre is tudok példát sajnos.)

2. Amennyiben állsz, metró/vili/busz (metró mozgólépcső) ügyelj, hogy a táska mindig előtted a kezedben legyen, esetleg ha a hátadon hagyod akkor mögötted ne álljon senki. (Dőlj a falnak, ajtónak.)

3. Sohase vedd elő a laptopod vonaton vagy buszon, ha ez megoldható. (Pl. kis távolságok) Ismét célponttá válhatsz. Ha mégis előveszed az 1. pont hatványozottan érvényes lesz.

4. Ha lehet, ne aludj az utazás közben, ugyan ritkábbak az ilyen lopások, de mindenki hallott már a két állomás közt eltűnt gépekről.

5. Ha WC-re kell menned, vidd magaddal. Értékeiddel együtt.

6. Leszálláskor ellenőrizd meg van e mindened. (Eléggé kínos, ha te hagyod fenn a járművön.)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.