2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Használt egér + Plasti Dip = új egér?

Avagy hogyan lehet újjá varázsolni egy egeret...

[ ÚJ TESZT ]

Gyári és használt állapot... mi legyen?

A Microsoft Wireless Laser Mouse 6000-ről

Röviden bemutatnám először is az átalakítás résztvevőjét, ami nem más mint egy Microsoft Wireless Laser Mouse 6000.

Főbb tulajdonságai:
- 4 irányú "gyorsuló" görgő
- nagy felbontású lézeres érzékelő (1000dpi, 6000fps mellett)
- 5 gomb
- jobbkezes dizájn

A görgője a Logitech féle "MicroGear Precision Scroll Wheel"-t próbálja megvalósítani, több-kevesebb sikerrel. Az akkori tesztek szerint inkább kevesebb, és valóban, valahogy nem az igazi. Itt nincs lendkerék, helyette erősebb rántások hatására könnyebbé válik (az enyhe kattogás helyett simán gördül), és nagyobb sebességre kapcsol a görgetés. Ez jó is lenne tulajdonképpen, de több év használat után sem érezni teljes bizonyossággal, hogy most gyorsulni fog-e, vagy sem. Azért egy hagyományos görgőnél így is jobb, nem is beszélve az oldalirányú görgetésről, ami jól jön például nagyobb képek szerkesztésekor, vagy táblázatkezelésnél.

A gyári fotó róla... valaha tényleg így nézett ki.

Az oldalán a gumiszerű festés.

Hogy szép vagy sem, ízlés kérdése. Kicsit bumfordi a dizájn, de nekem tetszik. Ráadásul sok óra használat után is nagyon kényelmes a fogása, az ergonómia tökéletes. A felhasznált anyagok is rendben vannak, nem tenyér izzasztóak a felületek, és a gumiszerű anyaggal borított részek stabil fogást eredményeznek. Az összeszerelés is jó minőségű, nem recseg-ropog használat során, a gombok is tökéletesen teszik a dolgukat.

"Gémer" szempontból nem sokat tudok róla mondani, a havi két óra játékot amit megejtek vele, arra megfelel. Képszerkesztésnél viszont nagyon jól jön a "pontosság növelő": tetszőleges gombra beállítható ez a funkció, melynek hatására az egér mint egy lassított felvétel mozog, így nagyon pontos tud lenni.

Évek múlva...

Sok éve használom már ezt az egeret, ami ugyan hibátlanul működik még mindig, azonban a külcsín erősen megkopott mára. Sajnos az oldalsó gumírozott részeken a festés nem volt olyan minőségű, mint a fényes részeken. Először kicsit kopni kezdett, majd felhólyagosodott, végül egyszerűen elkezdett leválni a műanyagról. Ezáltal az egér egyre rondábbá, és egyre kényelmetlenebbé is vált, mert a felülethez rossz volt hozzáérni. Megpróbáltam egyszerűen eltávolítani ezt a réteget, de az alapozó nem jött le maradéktalanul. Így már ugyan nem volt kényelmetlen, ellenben fogott...

Az egér oldalán a részben eltávolított gumírozás

A túloldal jobb állapotú maradt, de ez is megkopott, elszíneződött

A kopás kicsit közelebbről

Úgy döntöttem ez az állapot nem tartható tovább, vagy új egér után kell néznem, vagy megpróbálom rendbe hozni valahogy. Új egeret mindig is nagyon nehezen találtam magamnak, szinte minddel van valami bajom, így a hosszas keresgélés előtt inkább a felújítás mellett döntöttem.

Festés vagy matrica?

A lekopott rész valamivel be kell vonni, azonban mivel? Egy egyszerű festék erre nem megfelelő, hiszen az egér felülete komoly kopásnak van kitéve. Pár hét után rosszabbul nézne ki, mint festés előtt. Elsőre egy úgynevezett karbon fóliát találtam. A kopást jól bírja, jól néz ki, és állítólag könnyen kezelhető is:

Egy tükör bevonva vele

Korábban már vontam be szövettel egeret, nem volt éppen egyszerű művelet. Ez némileg eltántorított, hát még ennek a fóliának a borsos ára...
A másik lehetőség egy kopásálló, jó tapintású festék kiválasztása. Hamarosan meg is találtam: Plasti Dip, a gumi spray! Olcsónak éppen ez sem nevezhető, de jól nézett ki a képeken, továbbá kopásálló, és az érdes, gumiszerű felület tökéletesnek tűnt egy egéren.

A Plasti Dip spray

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.