2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Hanyattegér: Logitech M570

Górcső alatt a Logitech Trackman Wheel utódja

[ ÚJ TESZT ]

Unifying vevő, üzemidő, verdikt

A vevő

A 2,4 GHz-es frekvencián üzemelő és USB portot használó vevőegység böcsületes neve Unifying Nano Receiver. Ebből az első két szó az igazán érdekes. Kezdjük az egyszerűbbel: Nano. Bizony, az egység kicsi, pici, apró, csöppnyi, pöttöm, bolhányi. Sikerült olyannyira összezsugorítania a gyártónak, hogy annál kisebb már aligha lehetne.

De hogy mitől Unifying? Attól, hogy ez az egy szem vevő rendelkezik némi fedélzeti memóriával, és így a meghajtóprogram segítségével, egy egyszerű párosítási folyamattal legfeljebb hat Unifying technológiát támogató vezetékmentes eszközt is hozzárendelhetünk, és ezt meg is jegyzi jól, így más számítógépbe dugva, vagy akár más operációs rendszeren is ugyanúgy tudjuk használni a társított ketyeréinket. A párosítás konkrét eszközökre vonatkozik, így ha két ugyanolyan akármink van, de csak az egyiket rendeljük hozzá, a másik nem fog bezavarni.

Az M570-et a marketingesek szerint akár 10 méteres távolságból is érzékeli a vevő. Noha 10 métert nem volt alkalmam letesztelni, azt állíthatom, hogy körülbelül 5 méterről még működik a dolog. Igaz, néha szakadozik a vétel, különösen akkor, ha nincs rendes rálátás a vevőre. Jelenleg egymáshoz képest egy méteren belül tartózkodik a trackball és a fogadóegység, köztük pedig egy asztallap feszül, és a jel kifogástalan. Megjegyzem, hallottam olyan híreket is, hogy a WiFi-s eszközök bekavarhatnak és akadást okozhatnak, de ezt a cikk írásakor nem állt módomban tesztelni.

Üzemidő

A Logitechnél bátran állítják, hogy egy szem jó minőségű, másfél voltos alkáli elemmel akár másfél évet is kibír az M570 átlagos felhasználás mellett. Ennek elősegítéseképp a hanyattegér rövid tétlenség után pihenő üzemmódba rakja magát. Ha viszont huzamosabb ideig hagyjuk magára, érdemes az alján található csúszkát is használni, és azzal kikapcsolni, hogy fölöslegesen nem ébredjen fel például egy véletlen lökésre, vagy extrém esetben a fényviszonyok hirtelen megváltozására (ritka jelenség, nehezen reprodukálható, de megesik).

A meghajtóprogram okos, ügyes, és azt is meg tudja mondani nekünk, hogy még mennyi van hátra az elemnek. Újonnan 548 napot írt a gyártó által biztosítottra, ami barátok között is épp másfél év. Kíváncsi vagyok, mennyi ideig fogja ténylegesen bírni. Igazából ha már csak egy évig húzza, azzal is bőven meg leszek elégedve.

Használat és összegzés

A Logitech Wireless Trackball M570 azt hozta, amit vártam tőle, és még egy kicsit többet is. A kék golyócska könnyedén fordul, remekül lehet kezelni. Az irányítás egyszerű és gyors, a lézeres érzékelő pontossága még meg is lepett egy kicsit, érezhetően jobban teszi a dolgát elődje optikai megoldásánál, pedig arra sem volt miért panaszkodnom.
A plusz két funkciógomb jól jön, és a tervezők pont jól helyezték el, a mutatóujj oldalra döntésével egy pillanat alatt elérhetőek, nyomáspontjuk és keménységük éppen megfelelő. Külön öröm, hogy a görgő kattintási mechanizmusán javítottak, bár tény, hogy zajosabb a megszokottnál.

A vezetékmentes technológiának mint mindig, most is megvannak a maga előnyei és hátrányai. Trackballoknál ez talán egy kicsit fájóbb pont, hiszen itt az egér "farka" nem jelentene akadályozó tényezőt a mutató pozicionálásakor, ugyanakkor a vételi problémák egy bizonyos távolságon túl már kiütköznek. Igaz, ez olyan távolságot jelent, ameddig általában a leghosszabb vezetékkel rendelkező perifériák is csak nagyon szűkösen érnek el. Ágyban fekvős filmnézéshez viszont kellemesen használható távirányítóként. :)
Mindenesetre a Logitech mérnökei kitettek magukért: a Unifying Nano Receiver olyan pici, hogy öröm ránézni, és a szállításkori elhelyezését is ügyesen oldották meg. Hab a tortán, hogy ráadásul egy vevővel több eszköz kezelésére is mód van. Üröm az örömben, hogy párosításra csak Windows vagy Mac OS alól van lehetőség, Linuxra ugyanis nincs driver, de legalább a már társított perifériákat onnan is lehet problémamentesen használni.

Sajnos, ahogy a hanyattegerek általában, az M570 nem olcsó, mint arra a cikk elején is utaltam már. Minőségi, időtálló darab, jól teszi a dolgát, trackball lévén pedig megvannak a maga sajátos előnyei és hátrányai. Jómagam szeretem és bátran ajánlom kipróbálásra, de ára miatt csak azoknak javasolnám a megvételét is, akik biztosan tudják, hogy ez kell nekik.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.