2024. június 22., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Bővítőkártya gyűjteményem

Főként ritka, híres, „legendás” cuccok után érdeklődök, de a volt csúcs-cuccokat sem vetem meg.

[ ÚJ TESZT ]

Teljesen különlegesek

Itt vannak a legkülönlegesebb darabok.
Először a „kevésbé különlegesebb” szerepelne a listán, de azért ez sem mindennapi darab: egy, sőt kettő GAINWARD DRAGON 3000-ről van szó. Nem hiszem, hogy bárkinek be kellene mutatni, de azért írok róla pár sort. Ez egy Voodoo2-es kártya 12MB RAM-mal. A gyönyörű zöld és nagyon ritka hűtőbordák teszik különlegessé. Itt már gyári túlhajtás is helyet kapott, ugyan nem sok, de 100 helyett 110 MHz. Ami viszont igazán jó bennük, hogy SLI-be lehet kötni őket, elvileg akár 4-et is, de nekem 2 se jött össze :) Arról, hogy ténylegesen hányat lehet összekötni úgy, hogy működjön nem találtam hivatalos infót, de GAI fórumtárs szerint sima V2-ből csak 2db köthető össze, ennek ellenére olvasni olyanokat, hogy ki kötött össze hányat és milyen spéci driverrel. Nem tudom mi az igazság. Azt nem is említettem, hogy megvan hozzá a full doboz, cd, kézikönyv, SLI kábel, összekötő kábel, stb. Nagyon büszke vagyok rájuk.

Így néznek ki a kis sárkányok

Nem véletlen, hogy a sárkányokat raktam előre ugyanis a következő szereplőkről azt sem tudom, hogy mik ők. De tényleg.

Elsőnek egy olyat mutatok, amire azt mondták, hogy állítólag egy telefonközpontban volt, és ennyi. Szép nagy kártya 8bites ISA csatival, rengeteg kondival, ellenállással és egyéb alkatrésszel, egy eprom és egy "Z80ACPU" feliratú chip is van rajta.

Az első valami

A második viszont kész rejtély. Egy hatalmas kártya, szintén ISA csatival. Viszont van rajta nyolc darab soros port, ráadásul az ISA csatival szembeni oldalon. Ezen sokkal több alkatrész van és egy Made in USA felirat. Gondolom, valami szerver bővítőkártya lehetett, de valószínűleg nem használták sokat az elmúlt 20 évben, mert még madár ürülék is van/volt rajta. Ha valaki tudja mi lehet, kérem írja meg.

És a második valami :)

Köszönöm, hogy végigolvastad!

:))

Előzmények

  • Retro konfig bemutató

    Avagy mire lehet használni egy közel 30 éves gépet ma, amikor már egy telefon is nagyobb teljesítményű?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.