2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Bővítőkártya gyűjteményem

Főként ritka, híres, „legendás” cuccok után érdeklődök, de a volt csúcs-cuccokat sem vetem meg.

[ ÚJ TESZT ]

Asus V széria

Sziasztok!

Mint már korábbi cikk(eim)ben említettem, előszeretettel gyűjtöm a régi hardvereket. Főként ritka, híres, „legendás” cuccok után érdeklődök, de a volt csúcs-cuccokat sem vetem meg. Igaz, hogy csak kb. 2,5 éve kezdtem a gyűjtést, de már elég sok cuccot sikerült beszereznem. Sőt, kezdek kifogyni a rendelkezésre álló helyből.
Az egész egy Asus V3000 videokártyával kezdődött, amelyet Gabesz fórumtárstól vettem. Ezennel is köszönöm neki, hogy pozitív élményt okozott, nem volt semmi fennakadás, így a későbbiekben sem féltem annyira a postázástól, utalástól. Az Asus kártya pedig annyira megtetszett, hogy utána egy jó ideig szinte csak a régi, V szériás Asus videokártyákat gyűjtöttem, amelyekből szám szerint 7 db gyűlt össze. Persze ezenkívül van elég sok más kártya is, ISA, PCI, AGP csatolóval is: VGA, hangkártya, hálókártya, IO vezérlő, teljesen ismeretlen valami és még több más is :)
Ebben a cikkben bemutatom az eddigi „bővítőkártya” gyűjteményemet.
Ha valakit nem izgatnak a kevésbé különleges kártyák, akkor lapozzon a cikk végére, ott vannak a ritkább darabok.
Az Asus kártyákkal kezdeném. Sajnos elég gyenge minőségűek lettek a képek, de későn vettem észre, majd megpróbálom javítani, csak az is egy kis időbe telik.
Nem tudom, hogy érdemes-e felsorolni őket, de egy rövid kis leírást írok mindegyikről, ha már kép is van.

V3000: Ha jól tudom, ez az első V szériás Asus kártya. Riva128-as „GPU” hajtja, és 4MB RAM van rajta. Azért különleges, mert fullextrás VIVO (Video In/Video Out) felszereltséget kapott: RCA és S-video ki-bemenet és egy D-Sub csatlakozó található rajta.

V3000

V3000

V3800: Ebből van 3 változatom is, mindegyiket a TNT2-es „GPU” hajtja. A Deluxe modell itt is VIVO felszereltségű, viszont hiányzik az egyik csatlakozó, helyette van egy új, jack aljzat a 3D SZEMÜVEGhez. Ennél a kártyánál került bevezetésre és egészen a GeForce4-es szériáig tartozéka volt a Deluxe kiadású kártyáknak. Nagyon komoly Star Trekes hangulatú szemüveg :D Sok értelme nincs, mert legalább 120 Hz-es monitor kell hozzá, ugyanis megfelezi a képfrissítést (több infó itt) És ha lenne is ilyen monitorom, elvileg 30-40 perc után kifolyik az ember szeme, de nem próbáltam. A TVR modellre csak egy D-Sub csati került, semmi különös, jól teszi a dolgát és csendes. A TF modell pedig egy passzív verzió, viszont került rá S-video és RCA kimenet is. A V3800M azaz Magic – magyarul parasztvakítás – igazából egy TNT2 M64 chip van rajta, ami csak 64 biten kommunikál a memóriákkal. Baromira melegszik, alig lehet megfogni a bordát. Mind a 3 kártyán 32MB RAM található.

V3800 Deluxe

V3800 Deluxe

V3800 TVR

V3800 TVR

V3800 TF

V3800M TF

V6800: Ebből "csak" 2 változatom van, ezeket már a GeForce 256-os GPU hajtja. Igen, innen már eltűnt az idézőjel, mert ez már igazi grafikus processzor, az első GeForce. Támogatja a hardveres Transform&lighting-ot illetve a V6800 széria DDR RAM-ot is, a V660 széria pedig az SD ramot. Elég ritka darab, ennek ellenére nekem 2 is van belőle. Sajnos egyik sem tökéletes… Az egyik, a mezei változat, amin csak D-sub van és 32MB DDR RAM, akár működhetne is, de a ventije behalt és vele együtt a venti vezérlője is. Ezért egy szép megoldással rá van kötve egy kábel, amivel a molex csatiba nagyon szakszerűen bedugva működik, csak így meg kiesik a venti a helyéről. A másik, ami DELUXE kiadás, a hűtése ugyan jó, csak éppen csíkoz meg random karaktereket rajzol a monitorra. Neki is 32MB jutott a DDR RAM-ból.

V6800

V6800 "mezei"

V6800 Deluxe

V7700Ti: Na ez talán a legféltettebb kincseim egyike. Fullextrás, tartozékokkal, a dobozt kivéve: használati utasítás, kábelek, 3D szemüveg, driver cd. Egy GeForce 2 Ti GPU lapul benne, ami azt jelenti, jobb minőségű példányok kisebb csíkszélességgel, gyárilag kicsit magasabb órajelen, vélhetően nagyobb tuningpotenciállal. Gyönyörű kártya, Deluxe kivitel, szintén VIVO felszereltséggel és 3D szemüveggel. 64MB memória került rá.

V7700 Ti Deluxe

Így néz ki a már említett 3D szemüveg:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Retro konfig bemutató

    Avagy mire lehet használni egy közel 30 éves gépet ma, amikor már egy telefon is nagyobb teljesítményű?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.